Αρχική » Φυτά

Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα

Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα

Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.

Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.

Κοινή ονομασία: Μηλιά, οικογένεια Ροδοειδών

Λατινική ονομασία: Malus domestica, οικ. Rosaceae

Είδη και ποικιλίες μηλιάς

Ανάλογα με το χρώμα, έχουμε τις εξής ποικιλίες

  • κόκκινα μήλα: Red Delicious, Red Chief,

  • κίτρινα μήλα: Golden Delicious,

  • πράσινα μήλα:Granny Smith και Φιρίκι

Ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης, έχουμε:

  • τα θερινά μήλα,

  • τα μήλα Σεπτεμβρίου, που είναι τα Red Deliciοus και τα Golden και

  • τα φθινοπωρινά μήλα, Granny Smith

Για την ποικιλία Golden Delicious καλός επικονιαστής είναι η Red Delicious, ενώ για τη Granny Smith καλός επικονιαστής είναι η Golden Delicious και φυσικά οι μέλισσες.

Κλίμα και έδαφος

Ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές με καλή ηλιοφάνεια, δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 24 βαθμών Κελσίου, και απαιτεί χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Οι πεδινές περιοχές είναι κατάλληλες για τη παραγωγή κίτρινων και πράσινων μήλων, ενώ στα ορεινά καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κόκκινα μήλα.

Προτιμά τα γόνιμα και βαριά εδάφη, που στραγγίζουν καλά και δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η περίσσια του ασβεστίου προκαλεί τροφοπενίες στο δένδρο. Κατάλληλο pΗ για την ανάπτυξη της μηλιάς, θεωρείται το 6,2-6,8.

Φύτευση μηλιάς

Για κάποιον που έχει κήπο μπορεί να φυτεύσει μηλιές είτε σε σχήμα τετράγωνου είτε σε γραμμές με απόσταση μεταξύ των δένδρων τα 4 - 4,5 μέτρα.

Σε σχήμα τετράγωνου κατάλληλο υποκείμενο είναι το Malling Merton 111, ενώ σε γραμμές είναι τα Malling 27 ή 29 ή 26 και Budagovsky 490.

Κλάδεμα μηλιάς

Γίνεται τον χειμώνα, πριν την αρχή της νέας βλάστησης. Αφαιρούμε τα άρρωστα ή μικρά κλαδιά και κρατάμε τα πιο δυνατά, που θα αποδώσουν και την άνοιξη τους νέους βλαστούς. Γερασμένα και αδύνατα δένδρα κλαδεύονται αυστηρά, ενώ τα νεαρά ελαφρότερα.

Προσοχή:

Σε περίπτωση που έχετε αρκετούς καρπούς χρειάζεται αραίωμα μετά τον Ιούνιο, είτε με το χέρι είτε με κάποια χημική ουσία αλλά είναι καλύτερα με το χέρι.

Άρδευση μηλιάς

Η μηλιά είναι δένδρο που ανέχεται την υγρασία αλλά και την απαιτεί ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται περίπου 1000 mm νερού τον χρόνο. Τη μισή από τη ποσότητα που χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δηλαδή τα 500 mm, την καταναλώνει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αν το έδαφος/χώμα στη γλάστρα είναι ελαφρύ - αμμώδες, πρέπει να ποτίζουμε πιο αραιά. Γενικά, η μηλιά “αποθηκεύει” νερό και για την επόμενη βλαστική περίοδο.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Για εσάς που έχετε κήπο, ευνοεί να φτιάξετε ανάχωμα γύρω από τη βάση του κορμού, σε απόσταση 50 εκ. Επίσης, αν έχετε 2- 3 δένδρα στη σειρά, μπορείτε να φτιάξετε αυλάκια 2-3 παράλληλα και ανάμεσα από τα δένδρα. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για τεχνητή βροχή είναι ότι καλύτερο, αφού έχουμε καλύτερη κατανομή του νερού.

Προσοχή:

Η στάγδην άρδευση μπορεί να έχει μικρότερο κόστος αλλά αυξάνει τη συγκέντρωση αλάτων στο έδαφος και η μηλιά είναι ευαίσθητη στα άλατα.

Καλλιέργεια μηλιάς σε γλάστρα

Η ποικιλία Red Spour είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία μηλιάς για καλλιέργεια σε γλάστρα. Ανθίζει με ελαφρά αρωματισμένα άνθη Μάιο με Ιούνιο και καρποφορεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Η γλάστρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, 50 εκ. * 50 εκ.* 50 εκ. Ο όγκος της είναι 125 λίτρα και το ύψος του δένδρου θα φτάσει μέχρι 1,50 μέτρα. Το εμβαδόν της γλάστρας είναι 0,25 τ.μ., οπότε το άζωτο που χρειάζεται για αυτό τον εμβαδό είναι 6,25 γραμ. πριν την άνθηση, γύρω στον Μάρτη, ενώ η ποσότητα φωσφόρου είναι στα 1,25 γραμ.  Το λίπασμα αρχικά σκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας και στη συνέχεια παραχώνεται 3-4 εκατοστά και σε απόσταση 5-7 εκατοστά από τον κορμό του δένδρου.

Προσοχή:

Ο φώσφορος και το κάλιο ενσωματώνονται σε βάθος 15-20 εκατοστά.

Λίπανση μηλιάς

Στη μηλιά κάθε χρόνο εφαρμόζεται αζωτούχος λίπανση, λίπασμα που περιέχει κάλιο εφαρμόζεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ενώ λίπασμα που περιέχει φώσφορο δεν εφαρμόζεται ποτέ ή πολύ αραιά. Τα υπόλοιπα στοιχεία, Fe, Mg, Mn, Zn, B εφαρμόζονται  όταν παρουσιαστεί έλλειψη τους.

Άζωτο είναι απαραίτητο από τα τέλη Μαρτίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπου η λίπανση γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης. Τις μέρες που έχει καύσωνα, δεν λιπαίνουμε. Το λίπασμα δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο γύρω από τον κορμό του δέντρου αλλά και λίγο πιο μακριά, δεδομένου ότι οι ρίζες αναπτύσσονται σχεδόν 1,5 φορές του ύψους του δέντρου. Κατάλληλο λίπασμα για τη μηλιά είναι το κοκκώδες βιολογικό λίπασμα POKON, που παρέχει θρεπτικά στοιχεία και βοηθάει και τους καρπούς.

Ένας κανόνας εφαρμογής λίπανσης στη μηλιά, που στηρίζεται στην ηλικία είναι ο παρακάτω:

Ηλικία δένδρου(έτη)

Άζωτο (Ν)

Φώσφορος (P)

Κάλιο (Κ)

1

24 γραμ.

-

-

2

24 γραμ.

5 γραμ.

30 γραμ.

3

48 γραμ.

10 γραμ.

60 γραμ.

4

72 γραμ.

20 γραμ.

60 γραμ.

5

98 γραμ.

20 γραμ.

120 γραμ.

Το κάλιο συμβάλει στη ποιότητα των καρπών. Σε ελαφρύ έδαφος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το θειϊκό κάλιο, ενώ σε βαριά εδάφη το νιτρικό κάλιο.

 

Πηγή: kalliergo.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μηλιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νιφάδες βρώμης: το καλύτερο απολεπιστικό για το δέρμα

    Η μάσκα με νιφάδες βρώμης είναι ένα εξαιρετικό οργανικό καθαριστικό που κάνει βαθιά απολέπιση. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα...

  2. Κάκτοι που ανθίζουν μία φορά το χρόνο

    Υπάρχουν εντυπωσιακά και όμορφα πράγματα που όμως διαρκούν για λίγο. Στην κατηγορία αυτή τα είδη των κάκτων Selenicereus...

  3. Ας γνωρίσουμε τους χυμούς

    Η ζέστη του καλοκαιριού έχει ως αποτέλεσμα να αναζητάμε μια ανάσα δροσιάς στην κατανάλωση ενός δροσερού χυμού και...

  4. Μάσκα σπιτική για μεταξένια πόδια

    Θέλετε τα πόδια σας να έχουν ... μεταξένια αίσθηση; Γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε απολέπιση στα πόδια σας...

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε αρωματικά κηροπήγια

Φτιάξτε αρωματικά κηροπήγια

Για να φτιάξετε ένα αρωματικό, χειροποίητο κηροπήγιο με την προσωπική σας σφραγίδα θα χρειαστείτε:- 15 με 20 ξυλάκια κανέλας- Ένα ψηλό κερί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κόψτε το ροχαλητό με απλό τρόπο

Κόψτε το ροχαλητό με απλό τρόπο

Μπορεί το ροχαλητό να μην αποτελεί απειλή για την υγεία, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όποιον έχει την «ατυχία» να μοιράζεται το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αναψυκτικά: «γερνούν» το DNA

Αναψυκτικά: «γερνούν» το DNA

Νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια καταδεικνύει ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων του...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως πρέπει να καταναλώνουμε βασικές τροφές

Πως πρέπει να καταναλώνουμε βασικές τροφές

 Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει ο οργανισμός μας από κάθε τροφή.Παράγοντες όπως το μαγείρεμα η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron