Αρχική » Φυτά

Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα

Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα

Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.

Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.

Κοινή ονομασία: Μηλιά, οικογένεια Ροδοειδών

Λατινική ονομασία: Malus domestica, οικ. Rosaceae

Είδη και ποικιλίες μηλιάς

Ανάλογα με το χρώμα, έχουμε τις εξής ποικιλίες

  • κόκκινα μήλα: Red Delicious, Red Chief,

  • κίτρινα μήλα: Golden Delicious,

  • πράσινα μήλα:Granny Smith και Φιρίκι

Ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης, έχουμε:

  • τα θερινά μήλα,

  • τα μήλα Σεπτεμβρίου, που είναι τα Red Deliciοus και τα Golden και

  • τα φθινοπωρινά μήλα, Granny Smith

Για την ποικιλία Golden Delicious καλός επικονιαστής είναι η Red Delicious, ενώ για τη Granny Smith καλός επικονιαστής είναι η Golden Delicious και φυσικά οι μέλισσες.

Κλίμα και έδαφος

Ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές με καλή ηλιοφάνεια, δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 24 βαθμών Κελσίου, και απαιτεί χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Οι πεδινές περιοχές είναι κατάλληλες για τη παραγωγή κίτρινων και πράσινων μήλων, ενώ στα ορεινά καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κόκκινα μήλα.

Προτιμά τα γόνιμα και βαριά εδάφη, που στραγγίζουν καλά και δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η περίσσια του ασβεστίου προκαλεί τροφοπενίες στο δένδρο. Κατάλληλο pΗ για την ανάπτυξη της μηλιάς, θεωρείται το 6,2-6,8.

Φύτευση μηλιάς

Για κάποιον που έχει κήπο μπορεί να φυτεύσει μηλιές είτε σε σχήμα τετράγωνου είτε σε γραμμές με απόσταση μεταξύ των δένδρων τα 4 - 4,5 μέτρα.

Σε σχήμα τετράγωνου κατάλληλο υποκείμενο είναι το Malling Merton 111, ενώ σε γραμμές είναι τα Malling 27 ή 29 ή 26 και Budagovsky 490.

Κλάδεμα μηλιάς

Γίνεται τον χειμώνα, πριν την αρχή της νέας βλάστησης. Αφαιρούμε τα άρρωστα ή μικρά κλαδιά και κρατάμε τα πιο δυνατά, που θα αποδώσουν και την άνοιξη τους νέους βλαστούς. Γερασμένα και αδύνατα δένδρα κλαδεύονται αυστηρά, ενώ τα νεαρά ελαφρότερα.

Προσοχή:

Σε περίπτωση που έχετε αρκετούς καρπούς χρειάζεται αραίωμα μετά τον Ιούνιο, είτε με το χέρι είτε με κάποια χημική ουσία αλλά είναι καλύτερα με το χέρι.

Άρδευση μηλιάς

Η μηλιά είναι δένδρο που ανέχεται την υγρασία αλλά και την απαιτεί ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται περίπου 1000 mm νερού τον χρόνο. Τη μισή από τη ποσότητα που χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δηλαδή τα 500 mm, την καταναλώνει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αν το έδαφος/χώμα στη γλάστρα είναι ελαφρύ - αμμώδες, πρέπει να ποτίζουμε πιο αραιά. Γενικά, η μηλιά “αποθηκεύει” νερό και για την επόμενη βλαστική περίοδο.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Για εσάς που έχετε κήπο, ευνοεί να φτιάξετε ανάχωμα γύρω από τη βάση του κορμού, σε απόσταση 50 εκ. Επίσης, αν έχετε 2- 3 δένδρα στη σειρά, μπορείτε να φτιάξετε αυλάκια 2-3 παράλληλα και ανάμεσα από τα δένδρα. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για τεχνητή βροχή είναι ότι καλύτερο, αφού έχουμε καλύτερη κατανομή του νερού.

Προσοχή:

Η στάγδην άρδευση μπορεί να έχει μικρότερο κόστος αλλά αυξάνει τη συγκέντρωση αλάτων στο έδαφος και η μηλιά είναι ευαίσθητη στα άλατα.

Καλλιέργεια μηλιάς σε γλάστρα

Η ποικιλία Red Spour είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία μηλιάς για καλλιέργεια σε γλάστρα. Ανθίζει με ελαφρά αρωματισμένα άνθη Μάιο με Ιούνιο και καρποφορεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Η γλάστρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, 50 εκ. * 50 εκ.* 50 εκ. Ο όγκος της είναι 125 λίτρα και το ύψος του δένδρου θα φτάσει μέχρι 1,50 μέτρα. Το εμβαδόν της γλάστρας είναι 0,25 τ.μ., οπότε το άζωτο που χρειάζεται για αυτό τον εμβαδό είναι 6,25 γραμ. πριν την άνθηση, γύρω στον Μάρτη, ενώ η ποσότητα φωσφόρου είναι στα 1,25 γραμ.  Το λίπασμα αρχικά σκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας και στη συνέχεια παραχώνεται 3-4 εκατοστά και σε απόσταση 5-7 εκατοστά από τον κορμό του δένδρου.

Προσοχή:

Ο φώσφορος και το κάλιο ενσωματώνονται σε βάθος 15-20 εκατοστά.

Λίπανση μηλιάς

Στη μηλιά κάθε χρόνο εφαρμόζεται αζωτούχος λίπανση, λίπασμα που περιέχει κάλιο εφαρμόζεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ενώ λίπασμα που περιέχει φώσφορο δεν εφαρμόζεται ποτέ ή πολύ αραιά. Τα υπόλοιπα στοιχεία, Fe, Mg, Mn, Zn, B εφαρμόζονται  όταν παρουσιαστεί έλλειψη τους.

Άζωτο είναι απαραίτητο από τα τέλη Μαρτίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπου η λίπανση γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης. Τις μέρες που έχει καύσωνα, δεν λιπαίνουμε. Το λίπασμα δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο γύρω από τον κορμό του δέντρου αλλά και λίγο πιο μακριά, δεδομένου ότι οι ρίζες αναπτύσσονται σχεδόν 1,5 φορές του ύψους του δέντρου. Κατάλληλο λίπασμα για τη μηλιά είναι το κοκκώδες βιολογικό λίπασμα POKON, που παρέχει θρεπτικά στοιχεία και βοηθάει και τους καρπούς.

Ένας κανόνας εφαρμογής λίπανσης στη μηλιά, που στηρίζεται στην ηλικία είναι ο παρακάτω:

Ηλικία δένδρου(έτη)

Άζωτο (Ν)

Φώσφορος (P)

Κάλιο (Κ)

1

24 γραμ.

-

-

2

24 γραμ.

5 γραμ.

30 γραμ.

3

48 γραμ.

10 γραμ.

60 γραμ.

4

72 γραμ.

20 γραμ.

60 γραμ.

5

98 γραμ.

20 γραμ.

120 γραμ.

Το κάλιο συμβάλει στη ποιότητα των καρπών. Σε ελαφρύ έδαφος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το θειϊκό κάλιο, ενώ σε βαριά εδάφη το νιτρικό κάλιο.

 

Πηγή: kalliergo.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μηλιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές για να μην παχύνετε με τη διακοπή του καπνίσματος

    Οι καπνιστές διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους υγείας από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Αν όμως διακόψατε το κάπνισμα, γνωρίζετε...

  2. Βατράχια: κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

    Τα βατράχια σε ολόκληρο τον πλανήτη  απειλούνται με εξαφάνιση από μια λοιμώδη...παρασιτική νόσο, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων....

  3. Σνακ που μπορούμε να φάμε το βράδυ και δεν μας παχαίνουν

    Ας γνωρίσουμε τα  σνακ που μπορείτε να φάτε το βράδυ και δεν παχαίνουν Οι βραδινές λιγούρες είναι ένα...

  4. Όχι πολύ αλκοόλ γιατί δηλητηριάζει σώμα και εγκέφαλο

    Το κρασί είναι εύγευστο, χαλαρώνει και μας κάνει πιο ομιλητικούς. Επηρεάζει όμως τόσο το σώμα, όσο και τον...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως καθαρίζουμε τη σκουριά από το μπαλκόνι μας

Πως καθαρίζουμε τη σκουριά από το μπαλκόνι μας

Τα μπαλκόνια υπόκεινται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, οπότε είναι λογικό να λερώνονται και μάλιστα με δύσκολους λεκέδες. Δεν έχετε μόνο να αντιμετωπίσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γκότζι μπέρι στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Γκότζι μπέρι στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Καρπός περιζήτητος για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, που παραδοσιακά έχει συσχετιστεί με την ευεξία και τη μακροζωία. Γι’ αυτό,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μανιτάρια: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά.

Μανιτάρια: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά.

Δύσκολα θα βρεις τρόφιμο που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Τα μανιταράκια είναι πολύ γευστικά και αν θέλεις να ξέρεις, έχουν ελάχιστα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

Ξέρετε πως είναι να έχετε μόλις πλύνει τα ρούχα σας αλλά αυτά πάλι να μυρίζουν, και μάλιστα περίεργα; Η μυρωδιά αυτή είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των... τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κύμινο για να χάσετε τα περιττά κιλά

Κύμινο για να χάσετε τα περιττά κιλά

Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Shahid Sadoughi έδειξε ότι ένα μπαχαρικό εκτός του ότι χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron