Αρχική » Φυτά

Οι φλούδες των φρούτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Οι φλούδες των φρούτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Βρείτε τρόπο να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη η φλούδα τους συνιστούν τώρα κάποιοι ειδικοί, διότι περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως εξηγεί η δρ Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του ... Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας, «όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια “βιοσυνέργια”, δηλαδή τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων». Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ολόκληρα;

Ακτινίδιο
Το τριχωτό κέλυφός του είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες, κατά την δρα Γκλένβιλ. «Η φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από τον καρπό του», τονίζει. «Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. coli, που είναι υπεύθυνα (και) για τις τροφικές δηλητηριάσεις».
Πως να την καταναλώσετε: Εάν νομίζετε ότι είναι πολύ σκληρή η φλούδα του ακτινίδιου, περιμένετε να ωριμάσει καλά το φρούτο για να το φάτε. Όταν μαλακώσει (και) η φλούδα, στίψτε ολόκληρο το φρούτο και πιείτε τον χυμό.

Ανανάς
Μην πανικοβάλεστε. Δεν χρειάζεται να φάτε το σχεδόν… ξύλινο περίβλημα, αλλά τον κεντρικό, σκληρό πυρήνα του. Εκτός από τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, ο ανανάς είναι πλούσιος σε ένα ένζυμο που λέγεται βρωμελίνη και το οποίο διασπά γρήγορα τα εναπομείναντα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι το στομάχι. «Ο πυρήνας του ανανά περιέχει διπλάσια ποσότητα βρωμελίνης απ’ ό,τι ο καρπός που συνήθως τρώμε», διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.
Πως να τον καταναλώσετε: Λιώστε τον πυρήνα και προσθέστε τον σε smoothies, σε σούπες ή σε βραστά κρέατα.

Μπρόκολο
Αν και τα ανθύλλιά του μοιάζουν πιο ελκυστικά, έχετε κάθε λόγο να τρώτε πρώτα τους μίσχους του. «Οι μίσχοι του μπρόκολο μπορεί να είναι λιγότερο εύγευστοι απ’ ό,τι τα ανθύλλιά του, αλλά περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C», λέει η δρ Γκλένβιλ. Οι μίσχοι περιέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, οπότε θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Πως να το καταναλώσετε: Κόψτε τους μίσχους σε λεπτές λωρίδες και φάτε τους βραστούς, μαζί με τα ανθύλλια.

Μπανάνες
Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από την φλούδα της μπανάνας μπορεί να καταπραϋνει την κατάθλιψη, διότι είναι πλούσιο σε σεροτονίνη – την χημική ουσία που εξισορροπεί την ψυχική διάθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλούδα κάνει καλό στα ματιά, διότι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία λουτεϊνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που με τη σειρά της αποτελεί κύρια αιτία καταρράκτη.
Πως να την καταναλώσετε: Οι ερευνητές της Ταϊβάν συνιστούν να βράσετε σε νερό την φλούδα επί 10 λεπτά και στη συνέχεια να πιείτε το νερό (αφού πρώτα κρυώσει). Μια άλλη λύση είναι να περάσετε την φλούδα από τον αποχυμωτή και να πιείτε τον χυμό.

Σκόρδο
Η φλούδα του σκόρδου περιέχει έξι διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα στην Ιαπωνία. «Το ξεφλούδισμα του σκόρδου αφαιρεί τις αντιοξειδωτικές ουσίες του, οι οποίες καταπολεμούν την γήρανση και προστατεύουν την καρδιά», εξηγεί η δρ Γκλένβιλ.
Πως να το καταναλώσετε: Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε μισό ή ένα κεφάλι σκόρδο και προσθέστε το σε ψητά κρέατα ή σε λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο.

Εσπεριδοειδή
Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του μανταρινιού είναι πλούσιες σε μια ομάδα πανίσχυρων αντιοξειδωτικών ουσιών, που λέγονται φλαβονοειδή και μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της επιζήμιας για την καρδιολογική υγεία «κακής» (LDL) χοληστερόλης, δίχως να ελαττώνουν αυτά της «καλής» (HDL) που είναι καρδιοπροστατευτική. Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι 20 φορές πιο ισχυρές από εκείνες του χυμού τους. «Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Επιπλέον, οι λευκές ίνες στον καρπό τους περιέχουν υψηλά επίπεδα πηκτίνης – ενός συστατικού των φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν το έντερο να αποικιστεί από ωφέλιμα βακτήρια».
Πως να τα καταναλώσετε: Να προσθέτετε ξύσμα εσπεριδοειδών σε όλα τα κέικ και τα γλυκίσματά σας – και να βάζετε στον αποχυμωτή ολόκληρα τα φρούτα, ώστε να πίνετε όλα τα συστατικά τους.
 
Κολοκύθα και κολοκύθια
Όλων των ειδών τα κολοκύθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών, καθώς και σε βήτα-καρωτίνη η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο. «Η φλούδα της κολοκύθας είναι πολύ σκληρή για να την φάει κανείς, αλλά όσο πλησιέστερα προς αυτήν μένει ο καρπός που θα καταναλωθεί, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα προσλάβει», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Ο καρπός της κολοκύθας έχει πιο έντονο χρώμα προς την φλούδα της – και αυτό το έντονο χρώμα είναι ενδεικτικό της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει».
Μην πετάτε επίσης τους σπόρους, διότι αποτελούν θαυμάσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής.
Πως να την καταναλώσετε: Πλύνετε τους σπόρους σε ζεστό νερό και ψήστε τους για 20 λεπτά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε τους για να πασπαλίσετε σαλάτες και σούπες.

Πηγή:afipnisoy









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

    Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την...

  2. Ξεχειμωνιάζουν οι πελαργοί σε χωματερές αντί να μεταναστεύουν

    Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν...

  3. Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

    για υγεία και ευημερία...Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας όλοι κάτι καινούργιο για μία νέα...

  4. Έργα τέχνης από κερήθρες

    Προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του κατασκεύασε τα ξύλινα κάδρα και σε αυτά άρχισε να μετακινεί τη βασίλισσα...

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο! Μάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron