Αρχική » Φυτά

Μανταρίνη: η διατροφική του αξία

Μανταρίνη: η διατροφική του αξία

Είναι χειμωνιάτικα, μυρωδάτα, ιδιαιτέρως γευστικά, χορταστικά, αναζωογονητικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Τι είναι; Μα φυσικά, τα γνωστά σε όλους μας μανταρίνια.

Η ιστορία αυτού του χειμωνιάτικου φρούτου, ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.

Σε σχέση με τα εξίσου υγιεινά πορτοκάλια, είναι μικρότερα σε μέγεθος, ενώ περιέχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη Α και σίδηρο αλλά ελαφρώς λιγότερη βιταμίνη C. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας; Ας δούμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να καταναλώνουμε αυτά τα «παιχνιδιάρικα», γλυκά φρουτάκια όσο πιο συχνά μπορούμε. Συνολικά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.

1. Οι βιταμίνες Α και C
Όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, έτσι και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ενισχύει με τα αντιοξειδωτικά της, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης C προέρχεται από την ικανότητά της να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να τις «αφοπλίζει» από την τάση του να βλάπτουν τον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου στο σώμα, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και στην ενδυνάμωση των συνδέσμων ανάμεσα στα οστά. Επιπλέον βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα ενώ και η βιταμίνη Α που υπάρχει σε αυτά, με μια ομάδα ρετινοειδών, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την αναπαραγωγική υγεία και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

2. Η πηκτίνη
Η πηκτίνη είναι ένας πολύπλοκος ολιγοσακχαρίτης που δρα ως «κόλλα» μεταξύ των κυτταρικών τοιχωμάτων των μανταρινιών και άλλων παρόμοιου τύπου φρούτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας έδειξε ότι μετά την πέψη της πηκτίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό, η ίδια τίθεται στη διαδικασία της «ζύμωσης» μέσα στο έντερο και μπορεί να αυξήσει την ωφέλιμη μικροχλωρίδα που βρίσκεται εκεί.

3. Τα φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή διαθέτουν ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σταματούν τον πολλαπλασιασμό των όγκων. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που επίσης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου. Επιτρέπουν ακόμη, την καλύτερη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων.

4. Διαλυτές φυτικές ίνες
Ο ινώδης λευκός ιστός που βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων των μανταρινιών, είναι μια λεπτή μεμβράνη πλούσια σε διαλυτές ίνες. Μία από τις πιο ευεργετικές επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής σε διαλυτές φυτικές ίνες, είναι η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη σχηματίζοντας μια παχιά, παχύρρευστη ουσία στα έντερα, όταν γίνεται η πέψη. Αυτή η ουσία επιβραδύνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνει την χαμηλήςπυκνότητας λιποπρωτεΐνη στο αίμα.

5. Το φυλλικό οξύ
Βοηθά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα με την οικοδόμηση των DNA και RNA. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωσή του μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές του DNA που οδηγούν σε καρκίνο και είναι ουσιώδες για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων για το σώμα.

6. Περιέχουν κάλιο
Είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την υψηλή πίεση του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φρούτα και λαχανικά, γίνεται ευκολότερο να διαχειριστούμε το βάρος μας. Η υψηλή περιεκτικότητα των μανταρινιών σε φυτικές ίνες μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απολαύστε τα ωμά ή σε φρουτοσαλάτες ή φτιάξτε ακόμη και λικέρ μανταρίνι, καθώς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το clickatlife

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανταρινιά, Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Παράταση για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών

    Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνει...

  2. Άνθισε η πιο άνυδρη έρημος

    Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα. Υπάρχουν...

  3. Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

    Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα...

  4. ΟΓΑ: δίνει βοήθημα και έπαινο σε πολύτεκνες αγρότισσες

    Χρηματικό βοήθημα 1.000 ευρώ και τιμητικό έπαινο θα λάβουν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 450 πολύτεκνες μητέρες...

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Οι περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο  έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο σημαντική βιταμίνη, απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Θέλετε τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη; Υπάρχει το βότανο των πρωτόπλαστων! Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron