Αρχική » Φυτά

Μανταρίνη: η διατροφική του αξία

Μανταρίνη: η διατροφική του αξία

Είναι χειμωνιάτικα, μυρωδάτα, ιδιαιτέρως γευστικά, χορταστικά, αναζωογονητικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Τι είναι; Μα φυσικά, τα γνωστά σε όλους μας μανταρίνια.

Η ιστορία αυτού του χειμωνιάτικου φρούτου, ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.

Σε σχέση με τα εξίσου υγιεινά πορτοκάλια, είναι μικρότερα σε μέγεθος, ενώ περιέχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη Α και σίδηρο αλλά ελαφρώς λιγότερη βιταμίνη C. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας; Ας δούμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να καταναλώνουμε αυτά τα «παιχνιδιάρικα», γλυκά φρουτάκια όσο πιο συχνά μπορούμε. Συνολικά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.

1. Οι βιταμίνες Α και C
Όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, έτσι και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ενισχύει με τα αντιοξειδωτικά της, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης C προέρχεται από την ικανότητά της να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να τις «αφοπλίζει» από την τάση του να βλάπτουν τον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου στο σώμα, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και στην ενδυνάμωση των συνδέσμων ανάμεσα στα οστά. Επιπλέον βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα ενώ και η βιταμίνη Α που υπάρχει σε αυτά, με μια ομάδα ρετινοειδών, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την αναπαραγωγική υγεία και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

2. Η πηκτίνη
Η πηκτίνη είναι ένας πολύπλοκος ολιγοσακχαρίτης που δρα ως «κόλλα» μεταξύ των κυτταρικών τοιχωμάτων των μανταρινιών και άλλων παρόμοιου τύπου φρούτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας έδειξε ότι μετά την πέψη της πηκτίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό, η ίδια τίθεται στη διαδικασία της «ζύμωσης» μέσα στο έντερο και μπορεί να αυξήσει την ωφέλιμη μικροχλωρίδα που βρίσκεται εκεί.

3. Τα φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή διαθέτουν ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σταματούν τον πολλαπλασιασμό των όγκων. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που επίσης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου. Επιτρέπουν ακόμη, την καλύτερη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων.

4. Διαλυτές φυτικές ίνες
Ο ινώδης λευκός ιστός που βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων των μανταρινιών, είναι μια λεπτή μεμβράνη πλούσια σε διαλυτές ίνες. Μία από τις πιο ευεργετικές επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής σε διαλυτές φυτικές ίνες, είναι η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη σχηματίζοντας μια παχιά, παχύρρευστη ουσία στα έντερα, όταν γίνεται η πέψη. Αυτή η ουσία επιβραδύνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνει την χαμηλήςπυκνότητας λιποπρωτεΐνη στο αίμα.

5. Το φυλλικό οξύ
Βοηθά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα με την οικοδόμηση των DNA και RNA. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωσή του μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές του DNA που οδηγούν σε καρκίνο και είναι ουσιώδες για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων για το σώμα.

6. Περιέχουν κάλιο
Είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την υψηλή πίεση του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φρούτα και λαχανικά, γίνεται ευκολότερο να διαχειριστούμε το βάρος μας. Η υψηλή περιεκτικότητα των μανταρινιών σε φυτικές ίνες μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απολαύστε τα ωμά ή σε φρουτοσαλάτες ή φτιάξτε ακόμη και λικέρ μανταρίνι, καθώς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το clickatlife

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανταρινιά, Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι μέλισσες προστατεύουν δέντρα από τους ελέφαντες

    Στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, στη Νότια Αφρική, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο,  οι ελέφαντες της περιοχής γεύονται...

  2. Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από την αγορά γνωστό κασέρι.

    Tην ανησυχία των καταναλωτών έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ΕΦΕΤ προχωρά στην απόσυρση γνωστού τυριού κασέρι μετά...

  3. Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

    Ξέρετε πως είναι να έχετε μόλις πλύνει τα ρούχα σας αλλά αυτά πάλι να μυρίζουν, και μάλιστα περίεργα;...

  4. Το Σάββατο η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για το κλίμα

    Για αύριο Σάββατο αναβάλλεται τελικά η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως...

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου; Ροδάκινο. Ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron