Αρχική » Φυτά

Λεμόνι και Λάιμ

Λεμόνι και Λάιμ

Δύο από τα πιο γνωστά και ευχάριστα αρωματικά εσπεριδοειδή είναι το λεμόνι και το λάιμ. Όλες οι μαγειρικές σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτά τα φρούτα για να δώσουν κάποιο όξινο άρωμα τόσο στις πικάντικες όσο και στις γλυκές συνταγές. Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές που έχει την προέλευση του στην Ινδία (και όχι στη Μεσόγειο, όπως πίστευαν). Το έφεραν στην Ευρώπη οι Ρωμαίοι τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Από εκεί οι Aραβες το πήγαν στην Ισπανία και στη βόρεια Αφρική καθώς και ανατολικότερα, στην Κίνα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε το λεμόνι στην Αμερική στο δεύτερο ταξίδι του το 1493. Έτσι άρχισε η αγάπη του καινούργιου κόσμου γι' αυτό το φρούτο.

Τα λάιμ είναι τα πιο σημαντικά εσπεριδοειδή των τροπικών χωρών. Έχουν την προέλευση τους κάπου στην περιοχή της Μαλαισίας. Η καλλιέργεια τους απλώθηκε στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στις Δυτικές Ινδίες. Έγινε προσπάθεια να καλλιεργήσουν λάιμ και στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα, αλλά χωρίς επιτυχία, γιατί τα φρούτα αυτά χρειάζονταν πολύ πιο ζεστά κλίματα, όπως στις Δυτικές Ινδίες και στην Κεντρική Αμερική, όπου η καλλιέργεια τους βρίσκεται ακόμα σε άνθηση.

Το λεμόνι

Το λεμόνι είναι ίσως το πιο πολύπλευρο φρούτο στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Με την ξινή γεύση και το άρωμα που προσθέτει σε κάθε συνταγή, χρησιμοποιείται φρέσκο, ψητό ή αποξηραμένο και τρώγεται τόσο η σάρκα όσο και η φλούδα του. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεμονιών: μερικά είναι πιο όξινα από άλλα, μερικά έχουν λεπτή φλούδα, άλλα χοντρή κ.λ.π. Όταν αγοράζετε λεμόνια, πρέπει να είναι στεγνά και βαριά για το μέγεθος τους. Τα αφήνετε στον πάγκο της κουζίνας μια εβδομάδα και στο ψυγείο τρεις εβδομάδες.

Η φλούδα

Η χρωματιστή και πολύ αρωματισμένη φλούδα του λεμονιού και του λάιμ χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική. Όταν χρειάζεται να τη βάλετε σε μια συνταγή, βεβαιωθείτε ότι βγάζετε μόνο το χρωματιστό μέρος και όχι τη σάρκα, που είναι πικρή. Τη φλούδα μπορείτε να τη βγάλετε με τρίφτη ή με ειδικό ξυστή σε μεγάλες λωρίδες.
Λάιμ

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λάιμ. Όλα είναι πολύ όξινα. Το λάιμ των Δυτικών Ινδιών ή λάιμ-κλειδιά είναι μια μικρή ποικιλία, που έχει πολύ δυνατό άρωμα. Αυτά τα λάιμ χρειάζονται πολύ ζεστό κλίμα για να αναπτυχθούν. Τα πιο γνωστά είναι της Ταϊτής. Είναι πιο μεγάλα και έχουν λιγότερο άρωμα. Μπορείτε να τα έχετε στο ψυγείο σας μια εβδομάδα. Όταν δεν είναι φρέσκια η φλούδα τους αρχίζει να γίνεται ξερή και το στιλπνό πράσινο χρώμα τους παίρνει κίτρινη χροιά.

Τα φύλλα καφίρ

Τα φύλλα καφίρ από δέντρο λάιμ έχουν σχήμα πεταλούδας και χρησιμοποιούνται βασικά στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Έχουν ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα και γεύση ελαφρά όξινη. Χρησιμοποιούνται ολόκληρα όταν τα σιγοβράζετε σε φαγητά με κάρι και σούπες ή ψιλοκομμένα σε τηγανητά και σε ντρέσινγκ σαλάτας. Μπορείτε να τα αγοράσετε φρέσκα ή αποξηραμένα από σούπερ-μάρκετ με ασιατικές τροφές. Όταν είναι πολύ φρέσκα, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Τα αποξηραμένα φύλλα είναι ένα φτωχό υποκατάστατο των φρέσκων. Τα δεντράκια εύκολα καλλιεργούνται και γίνονται όμορφοι θάμνοι. Κόβετε τα φρέσκα φύλλα όταν τα χρειαστείτε.

Χυμός

Ο χυμός από τα λεμόνια και το λάιμ βγαίνει εύκολα. Εάν δεν είναι φρέσκα, ίσως έχουν χάσει λίγο από τα υγρά τους και είναι πιο δύσκολο να βγει ο χυμός. Τα πιέζετε και τα κουνάτε λίγο πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας, για να βοηθήσετε τις εσωτερικές μεμβράνες να απελευθερώσουν το χυμό τους.

Πηγή: allotino.pblogs.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά, Λάιμ








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στον Εθνικό Κήπο το Athens Gardens Festival

    Σε χώρο καλλιτεχνκής έκφρασης και δημιουργίας θα μετατραπεί από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου ο Εθνικός Κήπος....

  2. WWF: Σε 40 χρόνια ο άνθρωπος εξαφάνισε τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη

     Η δράση του ανθρώπου επέφερε μέσα σε 40 χρόνια την εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του...

  3. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

  4. Ευρωκοινοβούλιο: ζητά αναγραφή θερμίδων στα ποτά

    Το ποτό παχαίνει και μάλιστα πολύ, εξ ου και η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πετύχει την αναγραφή...

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron