Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

Πολλές κουλτούρες καλωσορίζουν την νέα χρονιά με κάποιο συγκεκριμένο φαγητό που συμβολικά είναι το πρώτο πιάτο της νέας χρονιάς που ήδη έχει φτάσει. Μέσα από το συγκεκριμένο πιάτο οι λαοί εκφράζουν τις ελπίδες τους για την χρονιά που ξεκινά. Κι ενώ από τόπο σε τόπο τα συστατικά, οι γεύσεις και οι παραδόσεις παρουσιάζουν διαφορές, τα συναισθήματα και οι συμβολισμοί πίσω από τα παραδοσιακά εδέσματα της πρωτοχρονιάς μοιάζουν παγκόσμια. Ευτυχία, υγεία, ευημερία είναι οι ευχές που συνοδεύουν κάθε πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα συστατικά των συνταγών αποτελούν σύμβολα αυτών των πανανθρώπινων προσδοκιών.

Ας δούμε λοιπόν πως καλωσορίζουν τον νέο χρόνο σε διάφορα μέρη της γης.

Δανία

Οι Δανοί, όντας γνωστοί όχι τόσο στην μαγειρική τους όσο στην ζαχαροπλαστική τους, έχουν σαν παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο έδεσμα ένα γλύκισμα με το όνομα Kransekage.
Ένας πύργος 18 επιπέδων από αμυγδαλωτή ζύμη διακοσμημένος με γλάσο, σοκολάτα και αμύγδαλα. Το σχήμα του γλυκίσματος παραπέμπει στο κέρας της αφθονίας και υπόσχεται μια χρονιά με ευτυχία και οικονομική επιτυχία. Το γλύκισμα στολίζεται με σημαιάκια και σερβίρεται τα μεσάνυχτα μαζί με σαμπάνια.
Με το ίδιο γλύκισμα καλωσορίζουν τον νέο χρόνο και οι Νορβηγοί.
Το δεύτερο μέρος του εθίμου περιλαμβάνει την εξής: αφού το γλυκό φαγωθεί τα πιάτα πετιούνται στην πόρτα φίλων, γειτόνων και συγγενών. Η συγκεκριμένη πράξη είναι εκδήλωση φιλίας και καλωσορίζεται από τους αποδέκτες.

Ιταλία

Με την αλλαγή του χρόνου στην Ιταλία σερβίρουν φακές. Το σχήμα τους που μοιάζει με νομίσματα, συμβολίζει την τύχη και την ευημερία. Το πιάτο συνήθως συνοδεύει cotechino, ένα πικάντικο χοιρινό λουκάνικό, και zampone, ξεκοκκαλισμένο κομμάτι χοιρινού γεμισμένο με κιμά από λουκάνικα. Το χοιρινό συμβολίζει τον πλούτο της γης. Οι Ιταλοί προτιμούν το χοιρινό για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου και για άλλον έναν λόγο: θεωρούν ότι επειδή ο χοίρος προχωράει ευθεία μπροστά όταν άλλα ζώα όπως οι κότες και οι αγελάδες κάνουν πίσω ή μένουν ακίνητα, ότι με αυτό τον τρόπο προκαλούν και ξεκινούν να αναζητούν τα καλά του νέου χρόνου.
Στην Ιταλία επίσης, μετά την αλλαγή του χρόνου, πετούν παλιά πράγματα του σπιτιού από το παράθυρο σε μια συμβολική χειρονομία «πετάμε τα παλιά, κάνουμε χώρο για καινούργια»

Ιαπωνία

Τελειώνοντας ο παλιός χρόνος, στην Ιαπωνία ετοιμάζουν μια σούπα που ονομάζεται ozoni. Φτιάχνεται από bonito (ένα είδος ψαριού) και kombo (ένα είδος φυκιού) με Ιαπωνικό lime. Συνοδεύεται με omochi, ρύζι ατμού που σερβίρεται φορμαρισμένο και περασμένο από το γκριλ. Επίσης δεν λείπουν τα noodles που το μήκος τους συμβολίζουν την ελπίδα για μακροημέρευση.
Το πρωτοχρονιάτικο Ιαπωνικό μενού ονομάζεται osechi ryori και περιλαμβάνει ακόμα φαγητά που συμβολίζουν την καλή σοδειά, την καλή υγεία, την ευτυχία, κτλ. Τυχερά χρώματα, όπως το κόκκινο, το λευκό και το κίτρινο, κυριαρχούν στην διακόσμηση των πιάτων: φέτες κόκκινου λευκού ψαριού, ροζ γαρίδες, αγγουράκι, σολομός και μανταρίνια δημιουργούν χρωματική πανδαισία. Το γεύμα προσφέρεται παραδοσιακά σε ένα ειδικό λακαρισμένο κουτί διακοσμημένο με κλαράκια πεύκου, άνθη δαμασκηνιάς ή φύλλα μπαμπού. Ωστόσο, επειδή η προετοιμασία του πρωτοχρονιάτικου κουτιού είναι πολύ χρονοβόρα, πολλές οικογένειες κρατούν τα παραδοσιακά κουτιά τους σαν οικογενειακά κειμήλια και αγοράζουν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα τους από καταστήματα ή εστιατόρια.

Φιλιππίνες

Οι οικογένειες στις Φιλιππίνες ονομάζουν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα Media Noche. Οι κύκλοι είναι το βασικό θέμα του γεύματος –συμβολίζοντας κι εδώ τα νομίσματα. Τροφές με κυκλικό σχήμα κυριαρχούν το πρώτο τραπέζι του χρόνου με κυρίαρχα τα φρούτα όπως σταφύλια, πορτοκάλια και πεπόνια και συμβολίζουν την καλή τύχη. Αν είναι δυνατό, προσπαθούν να έχουν 12 διαφορετικά είδη φρούτων στο τραπέζι –ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Τα υπόλοιπα παραδοσιακά τους πιάτα περιλαμβάνουν noodles, ψητό χοιρινό και καραμελωμένα κέικ ρυζιού. Και πάντα φροντίζουν να αφήνου λίγο φαγητό στο πιάτο τους καθώς θεωρούν κακό οιωνό να ξεκινήσει η νέα χρονιά με λαιμαργία.

Ισπανία

Ένα παραδοσιακό έθιμο των Ισπανών είναι να βάζουν στο στόμα τους 12 ρόγες σταφύλι –μια για κάθε χτύπημα του ρολογιού όταν αλλάζει ο χρόνος. Κάθε ρόγα συμβολίζει και μια ευχή για ευτυχία και καλή τύχη για κάθε μήνα του χρόνου που έρχεται. Το ίδιο έθιμο εμφανίζεται και σε άλλες λατινόφωνες χώρες με μικρές παραλλαγές: στην Πορτογαλία τρώνε 12 σταφίδες και στο Περού ένα σταφύλι με 13 ρόγες (12 για κάθε μήνα και ένα ακόμα για καλή ισορροπία)

ΗΠΑ

Hoppin’ John –ένα πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, ρύζι, χοιρινό, λαχανικά και μπαχαρικά- σερβίρεται στις Νότιες ΗΠΑ την πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο πιάτο συνοδεύεται από ψωμί καλαμποκιού και χορταρικά, λαχανίδες, γογκύλια, σέσκουλα και λάχανο. Το παραδοσιακό αυτό γεύμα έχει τις ρίζες του στους σκλάβους της Καρολίνα και θεωρείται ότι θα φέρει στον καινούργιο χρόνο καλή τύχη. Μερικές φορές το γεύμα μαγειρεύεται μαζί με ένα νόμισμα. Σε όποιου το πιάτο τύχει το νόμισμα, είναι σύμβολο μεγαλύτερης καλοτυχίας.

Πηγή:tampouloukia









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά στολίδια

    Χριστούγεννα...αλλά οικονομικά και οικολογικά!Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα Χριστούγεννα πέραν από νέες αγορές μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα στολίδια...

  2. Και το γάλα σε αναμονή

    Ένα γάλα περιμένει πλέον, σε όλα τα μικρά καταστήματα διατροφής και φούρνους της Κοζάνης, όσους δεν μπορούν να...

  3. Ούρμια, η λίμνη που έγινε κατακόκκινη

    Η λίμνη Ούρμια στο Ιράν, κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής και μια από τις μεγαλύτερες του...

  4. ΦΠΑ: οι αλλαγές σε τρόφιμα και υπηρεσίες

     Ο ΦΠΑ αυξάνεται σε δεκάδες υπηρεσίες και σε προϊόντα που είναι ευρείας κατανάλωσης με τα νέα μέτρα που...

Φυτά

Δώστε άλλη γεύση στο νερό σας

Δώστε άλλη γεύση στο νερό σας

Μπορούμε να δώσουμε γεύσεις στο νερό και να το κάνουμε λιγότερο βαρετό, προσέχοντας τη σιλουέτα μαςΤο ότι το νερό κάνει καλό στον...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Η περιποίηση του προσώπου και του δέρματος «πηγάζει» από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας μας! Τα σπιτικά καλλυντικά ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λουλούδια: τί συμβολίζουν

Λουλούδια: τί συμβολίζουν

Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου

Μάσκα προσώπου

Μάσκα προσώπου με δυο μόνο συστατικά! Αν έχετε λιπαρό δέρμα και έχετε κουραστεί να αγοράζετε ακριβές μάσκες προσώπου, υπάρχει μία συνταγή που έχει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας με ένα πίλινγκ με θαυματουργά αποτελέσματα εύκολα στο σπίτι σας...Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:Γαλλικός καφές2-3 κουταλιές της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Άκρως απαραίτητος είναι ο σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας μας, είτε έχουμε ξηρό είτε λιπαρό δέρμα. Σας προτείνουμε μία σπιτική λοσιόν καθαρισμού για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Όλο και κάποιο αγγουράκι θα έχει ξεμείνει στο ψυγείο. Μην το αφήσετε να μαραθεί και πάει χαμένο.  Κάντε ένα σούπερ δροσιστικό και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Το σαπούνι πορτοκαλιού είναι ότι καλύτερο για το σώμα. Εκτός από τις ιδιότητες του πορτοκαλιού σε... συνδυασμό με το χαμομήλι, το ξύσμα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron