Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Ας φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο Shortbread με λεβάντα και λεμόνι. Το μπισκότο είναι πολύ νόστιμο σκέτο ή μπορούμε να το συνοδεύουμε με μία κρέμα λεμονιού. Το συμπληρώνει τέλεια!

Λίγα λόγια για την συνταγή:
-Η λεβάντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να προορίζεται για αφέψημα και να μην έχει χημικά
-η συνταγή για το shortbread ειναι αρκετά απλή και επειδή μέρος του αλευριού έχει αντικατασταθεί με κορν-φλάουρ έχει πολύ ελαφρύ υφή και λιώνει στο στόμα
-βασική αρχή του shortbread είναι ότι επειδή δεν χρησιμοποιούνται πολλά υλικά, το βουτυρο και η βανίλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας βούτυρο
-η κρέμα λεμονιού είναι πολύ γρήγορη και νόστιμη (το πολύ 10-15 λεπτά θα σας πάρει)

Υλικά
-1 ½ κούπα (190 γραμ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½  κούπα (75 γραμ) κορν φλάουρ
-¼ κ.γ. (2 γραμ) αλάτι
-1 κούπα (227 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-½ κούπα (60 γραμ) ζάχαρη άχνη
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ. Σ. λεβάντα αποξηραμένη ( περίπου 2 κ.γ.)
-1 κ.Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
-Χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη λεβάντα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.  Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το πατάμε να ισιώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα (ή και παραπάνω).
-Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C.  Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε με κουπ πατ στο σχήμα/μέγεθος που επιθυμούμε. Τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά. (Ή στην περίπτωση μου, επειδή είχε ζεσταθεί το ζυμάρι και βιαζόμουν, το εστρωσα με το χέρι στο ταψάκι, χάραξα τα κομμάτια, το τρύπησα με πηρούνι και το έβαλα στο ψυγείο για 15λεπτά).

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά τα κουλουράκια, μέχρι να πάρουν χρυσό/καφέ χρώμα (ή γύρω στα 30-35 λεπτά στο ταψί). Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα. (αν το ψησαμε σε ταψί, με το που βγούν από το φούρνο το κόβουμε στα σημεία που χαράξαμε).

Κρέμα Λεμονιού

Υλικά:
-3 μεγάλα αυγά
-¾ κούπας (150 γραμ) κρυσταλλική ζάχαρη
-1/3 κούπας (80 ml) χυμό λεμόνι
-4 κουταλιές (56 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κ. Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

-Σε ένα μπολ πάνω σε νερό που σιγοβράζει (μπεν μπαρί), χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να πήξει. Περίπου μετά από 10 λεπτά.
-Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν σβώλους.
-Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ενσωματώνουμε λίγο-λίγο μέχρι να λιώσει.  Ρϊχνουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού.  Η κρέμα όσο θα κρυώνει θα πήζει και άλλο. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας για να μην κάνει πέτσα και αφού κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το thegreenmixer.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά, Λεβάντα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γάτες και στο… αφρόγαλα

    Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

  2. Προειδοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καουτσούκ

    Τεράστιες εκτάσεις υψηλής βιοποικιλότητας, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, αποψιλώνονται και δίνουν τη θέση τους σε φυτείες καουτσουκόδεντρου....

  3. Οι μυρωδιές που φταίνε για τις ημικρανίες

    Πάνω από το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες μυρωδιές, σύμφωνα με νέα...

  4. Εκατομμύρια φορτηγά χώμα αφαιρεί κάθε χρόνο η διάβρωση στην ΕΕ

    Παρά τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά της διάβρωσης των εδαφών, η βροχή και τα ποτάμια ξεπλένουν...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron