Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Ας φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο Shortbread με λεβάντα και λεμόνι. Το μπισκότο είναι πολύ νόστιμο σκέτο ή μπορούμε να το συνοδεύουμε με μία κρέμα λεμονιού. Το συμπληρώνει τέλεια!

Λίγα λόγια για την συνταγή:
-Η λεβάντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να προορίζεται για αφέψημα και να μην έχει χημικά
-η συνταγή για το shortbread ειναι αρκετά απλή και επειδή μέρος του αλευριού έχει αντικατασταθεί με κορν-φλάουρ έχει πολύ ελαφρύ υφή και λιώνει στο στόμα
-βασική αρχή του shortbread είναι ότι επειδή δεν χρησιμοποιούνται πολλά υλικά, το βουτυρο και η βανίλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας βούτυρο
-η κρέμα λεμονιού είναι πολύ γρήγορη και νόστιμη (το πολύ 10-15 λεπτά θα σας πάρει)

Υλικά
-1 ½ κούπα (190 γραμ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½  κούπα (75 γραμ) κορν φλάουρ
-¼ κ.γ. (2 γραμ) αλάτι
-1 κούπα (227 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-½ κούπα (60 γραμ) ζάχαρη άχνη
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ. Σ. λεβάντα αποξηραμένη ( περίπου 2 κ.γ.)
-1 κ.Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
-Χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη λεβάντα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.  Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το πατάμε να ισιώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα (ή και παραπάνω).
-Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C.  Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε με κουπ πατ στο σχήμα/μέγεθος που επιθυμούμε. Τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά. (Ή στην περίπτωση μου, επειδή είχε ζεσταθεί το ζυμάρι και βιαζόμουν, το εστρωσα με το χέρι στο ταψάκι, χάραξα τα κομμάτια, το τρύπησα με πηρούνι και το έβαλα στο ψυγείο για 15λεπτά).

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά τα κουλουράκια, μέχρι να πάρουν χρυσό/καφέ χρώμα (ή γύρω στα 30-35 λεπτά στο ταψί). Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα. (αν το ψησαμε σε ταψί, με το που βγούν από το φούρνο το κόβουμε στα σημεία που χαράξαμε).

Κρέμα Λεμονιού

Υλικά:
-3 μεγάλα αυγά
-¾ κούπας (150 γραμ) κρυσταλλική ζάχαρη
-1/3 κούπας (80 ml) χυμό λεμόνι
-4 κουταλιές (56 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κ. Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

-Σε ένα μπολ πάνω σε νερό που σιγοβράζει (μπεν μπαρί), χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να πήξει. Περίπου μετά από 10 λεπτά.
-Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν σβώλους.
-Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ενσωματώνουμε λίγο-λίγο μέχρι να λιώσει.  Ρϊχνουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού.  Η κρέμα όσο θα κρυώνει θα πήζει και άλλο. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας για να μην κάνει πέτσα και αφού κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το thegreenmixer.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά, Λεβάντα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. ΕΛΓΑ: οι προσληφθέντες γεωπόνοι

    Τον κατάλογο με τους 57 εποχικούς υπαλλήλους του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Γεωπόνων, που προσλαμβάνει, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων...

  2. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους. Ιδέες για Πασχαλινή διακόσμηση

    Όμορφη, Πασχαλινή διακόσμηση.Πέρα από τον παραδοσιακό σοκολατένιο κούνελο, η πασχαλινή διακόσμηση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους....

  3. Μοίρασμα σπόρων & γνώσεων, πρακτικά εργαστήρια

    Το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 12:30, οι «Δρυάδες» και οι «Σπόροι Ζωής», παρέα με τις υπόλοιπες ομάδες σποροφύλαξης...

  4. Από τον ΕΦΕΤ: Επιτήδειοι ρίχνουν νοθευμένα ελαιόλαδα στην αγορά

    Την πολύ καλή περσινή παραγωγή ελαιολάδου που οδήγησε σε αύξηση τιμών εκμεταλλεύονται επιτήδειοι οι οποίοι, σύμφωνα με... τον...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και τα vintage που έχεις,...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη, κι όχι μόνο επειδή εμείς το θέλουμε αλλά επειδή όλα γύρω μας δείχνουν ότι πράγματι ήρθε. Ο καιρός...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron