Αρχική » Φυτά

Κουνουπίδι: ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Κουνουπίδι: ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Κουνουπίδι ή Brassica oleracea

Εκφράσεις μαναβικής

Έγινα κουνουπίδι ! Μάλλον το λένε αυτό γιατί το κουνουπίδι αν το δεις με λίγη φαντασία μοιάζει με μυαλό ανθρώπου σε όχι και τόσο καλή κατάσταση..

Περιγραφή φυτού

Το κουνουπίδι, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Η ανάπτυξη του μοιάζει με αυτή του λάχανο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκ.  Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα τα οποία στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του γέρνουν προς τα μέσα για να προστατέψουν το άνθος του, το οποίο και εμείς αργότερα θα μαζέψουμε... Το κουνουπίδι που τρώμε είναι στην ουσία... ένα λουλούδι!

Ιστορικά στοιχεία

Το κουνουπίδι καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην Μεσόγειο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού. Τα κουνουπίδια που καλλιεργούμε στη Μεσόγειο έγιναν διάσημα για τα σφιχτά άνθη τους και το λευκό τους κρεμ χρώμα. Υπάρχουν και ιστορικές αναφορές για καλλιέργεια κουνουπιδιού στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Καλλιέργεια (που, πότε και πώς)

Που

Μπορείτε να καλλιεργήσετε κουνουπίδια στον κήπο και στο μποστάνι σας. Μη διστάσετε αν δεν έχετε χώρο να το φυτέψετε σε μία ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σας.
Βάλτε τη ζαρντινιέρα στο πιο φωτεινό σημείο!

Πότε

Αρχικά θα πρέπει να χωρίσουμε τις καλλιεργούμενες ποικιλίες σε 2 κατηγορίες.

  • Πρώιμες ή καλοκαιρινές. Μαζεύουμε την παραγωγή μας  Άνοιξη – Καλοκαίρι.

  • Όψιμες ή χειμωνιάτικες. Μαζεύουμε την παραγωγή μας Φθινόπωρο – Χειμώνα.

Πρώιμες

  • Σπορά: Δεκέμβριο-Μάρτιο

  • Μεταφύτευση: Φεβρουάριος - Μάιος

  • Συγκομιδή: Απρίλιος - Ιούλιο

Όψιμες ή χειμερινές ποικιλίες

  • Σπορά: Μάιος - Ιούλιος

  • Μεταφύτευση: Ιούλιος - Σεπτέμβριος

  •  Συγκομιδή: Οκτώβριος - Ιανουάριος

Ιδανική θερμοκρασία:

  • 20-28 για την καλύτερη ανάπτυξη βλαστών και φύλλων και
  • 15-20 για την σωστή ανπάπτυξη της ανθοκεφαλής

Προσοχή: Αν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πριν το σχηματισμός της ανθοκεφαλής, τότε έχουμε υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος και καθυστέρηση της παραγωγής. Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες ( 4 -14 ο C ), επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Έδαφος: Γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Κατάλληλο ph 6.5

Κολπάκι: Μπορείτε να βελτιώσετε το χώμα ρίχνοντας  τσουκνίδες (κομπόστ), οπού τα υπολείμματα τους  είναι πλούσιες σε άζωτο και εμπλουτίζουν το έδαφος με αυτό.

Πως;

  • Για πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους το Μάιο ή τον Ιούνιο.

  • Για όψιμη (χειμώνας-άνοιξη) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους τον Αύγουστο - Σεπτεμβρίου.

  • Προμηθευτείτε τους σπόρους σας και ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπορεία. Μόλις τα απορόφυτα σας μεγαλώσουν αρκετά, περίπου μετά από 45 ημέρες μπορείτε να τα μεταφυτέψετε τα στην τελική τους θέση.
  • Σκαλίστε καλά το χώμα και εμπλουτίστε το με κομπόστ ή κάποιο καλής ποιότητας φυλλόχωμα.

  • Ανοίξτε λάκκο λίγο μεγαλύτερο από το κεσεδάκι του σπορόφυτου

  • Βγάλτε προσεχτικά το σπορόφυτο από το κεσεδάκι του και φυτέψτε το.

  • Συνεχίστε στην επόμενη θέση αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 50 εκ.

  • Ποτίστε προσεχτικά χωρίς να καταβρέχετε τα φύλλα.

Info : Το καλύτερο πότισμα είναι το πρωί στην Ανατολή του ηλίου!

Προσοχή: Αν το νερό λιμνάζει, το φυτό ξεραίνεται τελείως μέσα σε δύο μέρες.

Κολπάκι: για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα της ανθοκεφαλής, αν έχει «δυνατό» ήλιο, καλύπτουμε την ανθοκεφαλή με τα φύλλα που την περιβάλλουν και δέστε τα στην κορυφή.

Πότε μαζεύω τα κουνουπίδια και πώς;

Η συγκομιδή γίνεται 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση, δηλαδή μπορεί να αρχίσει από τέλη Σεπτέμβριου και να διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Ελέγχουμε η ανθοκεφαλή να είναι: σφιχτή, υπόλευκη ή λευκή, να έχει διάμετρο 15-20 εκατοστά και βάρος 1-2 κιλά.

Προσοχή: Η ανθοκεφαλή κόβεται από το φυτό μαζί με μερικά φύλλα για προστασία και μπαίνει αμέσως στο ψυγείο γιατί οξειδώνεται εύκολα.

Διάφορα

Μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, σε ποικιλίες που τα φύλλα τους δεν την καλύπτουν αρκετά, χρειάζεται δέσιμο των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή για προστασία από παγετούς και κυρίως από τον ήλιο που αλλοιώνει το λευκό χρώμα. Το στερέωμα των φύλλων γίνεται με λάστιχο.

Το κουνουπίδι είναι μία τροφή χαμηλή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, νερό και βιταμίνη C.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.

  • Βράσιμο 5 λεπτών, τις μειώνει κατά 20% με 30%.

  • Βράσιμο 10 λεπτών, τις μειώνει κατά 40% με 50%.

  • Βράσιμο 3 λεπτών, τις μειώνει κατά 75%.

Το μαγείρεμα όμως του κουνουπιδιού στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δε μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα των ουσιών.

Πίνακας σύνοψης

Εποχή φύτευσης

Πρώιμες

Σπορά

Δεκέμβριο-Μάρτιο

Μεταφύτευση

Φεβρουάριο-Μάιο

Συγκομιδή

Απρίλιο-Ιούλιο

 

Όψιμες ή χειμερινές ποικιλίες:

Σπορά

Μάιο-Ιούλιο

Μεταφύτευση

Ιούλιο- Σεπτέμβριο

Συγκομιδή

Οκτώβριο- Ιανουάριο

 

Αποστάσεις φύτευσης

50 εκ.

Συγκομιδή

Γίνεται 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση, δηλαδή μπορεί να αρχίσει από τέλη Σεπτέμβριου και να διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Προσέξτε  

Αν κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής των σπορόφυτων έχουμε παγετό για λίγες ώρες ή χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 8 ο C) συνεχόμενα για λίγες μέρες, υπάρχει περίπτωση να αρχίσει ο σχηματισμός ανθοκεφαλών πριν το φυτό αναπτυχθεί αρκετά. Επομένως αυτές οι κεφαλές δε θα μεγαλώσουν κανονικά. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί και από την έλλειψη ή περίσσεια νερού, άγονο έδαφος, προσβολές από έντομα ή ασθένειες κ.α.

Συμβουλή

Καθημερινό πότισμα, ώστε η ποιότητα της ανθοκεφαλής να είναι άριστη.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στο: kipouroi.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κουνουπίδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

    Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε...

  2. Στη διατήρηση των υγρότοπων μας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

    Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του για την ελληνική φύση,...

  3. ΔΕΘ: για ποιούς είναι δωρεάν η είσοδος

    Οι διοργανωτές γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο τα ογδοηκοστά γενέθλια της έκθεσης, και προσφέρουν στους ...συνομηλίκους και στους...

  4. Για τα αλιευτικά σκάφη παράταση τοποθέτησης συσκευής VMS

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει του ενδιαφερόμενους...

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Το πράσο είναι λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο! Μάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron