Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Η φύτευση των φυτών

Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο μας

Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο μας

Τα οφέλη από την  συγκαλλιέργεια φυτών στον λαχανόκηπο.
Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών ειδών φυτών στο ίδιο χωράφι. Η συνήθης πρακτική εφαρμογής του συστήματος αυτού  είναι η φύτευση κηπευτικών (κυρίως), με διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και συγκομιδής, στο ίδιο κομμάτι του καλλιεργούμενου χωραφιού. Επίσης, τα φυτά που επιλέγονται θα πρέπει να έχουν διαφορετικό ριζικό σύστημα αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Δηλαδή, τα φυτά πρέπει να επιλέγονται με κριτήρια που να επιτρέπουν την καλύτερη εκμετάλλευση των διαφορετικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων του κάθε είδους με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από μια μικρή έκταση. Τέλος, επειδή ο τρόπος αυτός καλλιέργειας είναι πολύ εντατικός και τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους εξαντλούνται γρηγορότερα, θα πρέπει πριν ή μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου να γίνεται εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία, χλωρή λίπανση ή κοπριά ώστε το έδαφος να παραμένει παραγωγικό και γόνιμο. 

Παραδείγματα συγκαλλιέργειας φυτών
Αγγούρι
-Μπορεί να καλλιεργηθεί με καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, ραπανάκια, ηλίανθο, ραδίκια, καρότα, άνηθο.
-Μπορείτε επίσης να φυτέψετε μερικά κρεμμύδια ανάμεσα από τις αγγουριές για να απωθήσετε βλαβερά έντομα.
-Τα ραδίκια μπορούν να αποτρέπουν τα σκαθάρια των αγγουριών.
-Συνιστάται να μην καλλιεργείται μαζί με ντομάτα ή αρωματικά βότανα (κυρίως φασκόμηλο).

Αμπέλι
-Μπορεί να καλλιεργηθεί με βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια.
-Το τριφύλλι αυξάνει τη γονιμότητα του χώματος για το αμπέλι.

Καλαμπόκι
-Μπορεί να καλλιεργηθεί με φασόλια, κολοκυθιές, μπιζέλια, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι, ηλίανθο, σόγια, μαϊντανό.
-Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης για τα φασόλια, οι κολοκυθιές πνίγουν τα ζιζάνια και οι ρίζες καλαμποκιού διατηρούν την υγρασία στο χώμα. Τα δε φασόλια δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα στο χώμα.
-Δεν συνιστάται η καλλιεργείται με ντομάτα και σέλινο.

Καρότο
-Καλλιεργείται με μαρούλι, ραπανάκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πράσα.
-Τα πράσα όταν φυτεύονται κοντά στα καρότα απωθούν τη μύγα του καρότου.
-Δεν συνιστάται η καλλιεργείται με άνηθο.

Κολοκυθιές
-Καλλιεργούνται με καλαμπόκι, πεπόνι, ραπανάκια, κατιφέ, ρίγανη.
-Ο κατιφές αποτρέπει τα σκαθάρια και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων.
-Δεν συνιστάται η καλλιέργεια με πατάτες.

Κρεμμύδια – Σκόρδα
-Καλλιεργούνται με αγγούρι, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια, καρότα, ντομάτες, θρούμπι.
-Το μαρούλι, προσελκύει τους γυμνοσάλιαγκες από τα κρεμμύδια.
-Όταν η καλλιέργεια κρεμμυδιού ακολουθεί στο χωράφι προηγούμενη καλλιέργεια από λάχανα ή πατάτες η παραγωγή είναι μειωμένη. Αντίθετα, η παραγωγή αυξάνεται όταν τα κρεμμύδια καλλιεργηθούν μετά από αντίδια, πιπεριές, σπανάκι ή σαλάτες.
-Δεν συνιστάται η συγκαλλιέργεια με αρακά, πατάτα, κουκιά.

Λάχανο – Μπρόκολο - Κουνουπίδι
-Καλλιεργούνται με κρεμμύδια, πατάτες, φασκόμηλο, χαμομήλι, σέλινο, άνηθο, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαρούλι, πράσο, μαντζουράνα.
-Ειδικότερα το μπρόκολο μπορεί να καλλιεργηθεί με φασόλι, μπιζέλι, αγγούρι, παντζάρι, σπανάκι, ρεπάνι, ντομάτα.
-Για καλύτερα αποτελέσματα στην καλλιέργεια, μπορούμε να έχουμε προηγουμένως κάνει καλλιέργεια αρακά.
-Η ρίγανη και το κρεμμύδι αν φυτευτούν ανάμεσα στα μπρόκολα απωθούν τη μύγα του λάχανου.
-Τα αρωματικά φυτά γενικώς διώχνουν τις κάμπιες των λάχανων.
-Δεν συνιστάται να καλλιεργούνται με ντομάτα, φασόλια, φράουλες, σινάπι.

Μαϊντανός
-Μπορεί να φυτευτεί μαζί με ντομάτες, σπαράγγι, κρεμμύδια.
-Για πιο έντονο άρωμα στις τριανταφυλλιές, φυτέψτε ανάμεσά τους μερικούς μαϊντανούς.

Μαρούλι
-Καλλιεργείται με αγγούρι, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, καρότο, φράουλες, κουνουπίδι, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, φασόλια.
-Το καλοκαίρι τα μαρούλια είναι καλύτερο να καλλιεργούνται υπό σκιά για να μην ξεσταχυάζουν.

Μελιτζάνες
-Καλλιεργείται με φασόλια, κατιφές, αμάραντος.
-Τα φασόλια τις προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Μπιζέλια
-Καλλιεργούνται με καλαμπόκι, καρότα, σέλινο, μελιτζάνες, σέλινο, σπανάκι, μαϊντανό, φράουλες, πιπεριές.
-Ο αρακάς φτιάχνει το άζωτο στο χώμα.
-Δεν συνιστάται η καλλιέργεια με κρεμμύδι.

Ντομάτα
-Καλλιεργείται με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο.
-Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο και ο κατιφές από τις βρωμούσες και άλλα έντομα και τους νηματώδεις ενώ η τσουκνίδα, η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Ακόμη, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε εναλλάξ σειρές από τις ντομάτες, απωθούν τα έντομα και έχουν αντισηπτικές ικανότητες.
-Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνηθο, αρακά. Επίσης, στο μέρος που θα κάνουμε την καλλιέργεια της ντομάτας δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλλιέργεια τομάτας, πατάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς και μπάμιας.
-Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές.

Πατάτα
-Καλλιεργείται με νάνα φασόλια, καρότο, σέλινο, κατιφέ, μπιζέλια, καλαμπόκι, κρεμμύδι, σινάπι, σπανάκι.
-Το σινάπι και το σπανάκι, βοηθούν την πατάτα να αποκτήσει καλό ριζικό σύστημα. Ο κατηφές βοηθά στην απομάκρυνση του δορυφόρου της πατάτας.
-Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να προηγηθεί μια καλλιέργεια σιναπιού ή σπανακιού.
-Δεν καλλιεργείται με αγγούρι, κολοκύθι, γογγύλι, ηλίανθο, μάραθο.

Πιπεριά
-Καλλιεργείται με κρεμμύδι, βασιλικό, μπάμιες, μαϊντανό, καρότα.
-Οι καυτερές πιπεριές έχουν τα εκκρίματα ρίζας που αποτρέπουν την αποσύνθεση ρίζας και προσβολή φουζαριώσεις.
-Δεν καλλιεργείται με μάραθο, γογγύλια.

Φασόλι
-Καλλιεργείται με καλαμπόκι, αγγούρι, ραπανάκι, καρότο, κατιφέ, φράουλα, καρότα, μελιτζάνα, πατάτες, θρούμπι, σέλινο.
-Τα φασόλια εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο από τον αέρα.
-Δεν καλλιεργείται με μάραθο, κρεμμύδι, σκόρδο, σχοινόπρασο.

Γενικές συμβουλές:
-Φυτεύοντας αρωματικά φυτά, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη, κοντά σε λαχανικά, βοηθάμε στην επικονίαση των λαχανικών, καθώς τα αρωματικά φυτά προσελκύουν τις μέλισσες.
-Τα αρωματικά φυτά αποτρέπουν και διάφορα έντομα από το να προσβάλλουν τα λαχανικά. Για παράδειγμα, ο δυόσμος απωθεί τα μυρμήγκια, τους ψύλλους και τις αφίδες ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει το άρωμα και τη γεύση στις ντομάτες, όπως και ο βασιλικός.
-Η μέντα απωθεί τα τρωκτικά.
-Η λεβάντα διώχνει τους ψύλλους και τους σκόρους, προστατεύει τα φυτά από προσβολές άλλων εντόμων και απωθεί τα σκουλήκια από τα οπωροφόρα δέντρα.
-Ο κατιφές προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τα φασόλια από τους νηματώδεις. Μπορείτε να φυτέψετε κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες ή και τις φράουλες. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε τον κατιφέ μερικές εβδομάδες αργότερα από τα λαχανικά.
-Το γεράνι θα κρατήσει μακριά από τα λαχανικά τα σκαθάρια. Τα διάφορα αρώματα που εκλύουν οι ποικιλίες του θα προστατέψουν ακόμα και τα καλλωπιστικά από τον εισβολέα.
-Η ντάλια επίσης διώχνει τους νηματώδεις από το έδαφος.
-Οι πετούνιες μπορούν να απομακρύνουν ορισμένα είδη αφίδων, κάμπιες άλλα και άλλα παράσιτα.
-Ο καπουτσίνος προσελκύει τις ωφέλιμες πασχαλίτσες προστατεύοντας έτσι τα λαχανικά από τις αφίδες, τα σκαθάρια και τον αλευρώδη. Μπορείτε να τον φυτέψετε κοντά σε ντομάτες, αγγουριές ή σε μικρά καρποφόρα δέντρα.

Πηγή:aneza.









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η γενετική τροποποιημένη μπανάνα «δεν σαπίζει στο ράφι»

    Ισραηλινοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μεγαλώσουν το...προσδόκιμο ζωής τους, με άλλα λόγια να μην σαπίζουν...

  2. HELMEPA: πλαστικά και αποτσίγαρα οι κύριοι υπεύθυνοι της ρύπανσης των ακτών

    Αποτσίγαρα και πλαστικά, εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις ακτές μας, σύμφωνα με την...

  3. Στην Ολλανδία τα τσίρκο δεν θα έχουν πια άγρια ζώα

    Δεν θα υπάρχουν πια άγρια ζώα στα τσίρκο της Ολλανδίας με απόφαση η οποία θα ισχύσει και θα...

  4. Σοκολάτα για καθαρά δόντια!

    Οδοντόκρεμα απο σοκολάτα για να γίνει το βούρτσισμα, γλυκειά απόλαυση...Η εταιρία στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, που παράγει την...

Φυτά

Γάλα και ζάχαρη για βελούδινη επιδερμίδα

Γάλα και ζάχαρη για βελούδινη επιδερμίδα

Για να αποκτήσετε υπέροχο, λαμπερό και απαλό σαν βελούδο δέρμα θα πρέπει να το φροντίσετε κάνοντας ένα απλό scrub σώματος. Αυτό θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συσφιγκτική - αντιγηραντική µάσκα

Συσφιγκτική - αντιγηραντική µάσκα

Εύκολη και αποτελεσματική συσφιγκτική-αντιγηραντική µάσκαΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ    1 ασπράδι αυγού    1 κουταλιά ελαιόλαδο ΟΔΗΓΙΕΣ Ανακατέψτε τα συστατικά και απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ας φτιάξουμε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο

Ας φτιάξουμε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο

Μάθετε πώς να φτιάξετε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο. Η συνταγή για αυτή την κρέμα χονολογείται από τον 2ο αιώνα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε καλά με λάδι στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυτικά γάλατα: ποιά είναι και τα ωφέλη τους

Φυτικά γάλατα: ποιά είναι και τα ωφέλη τους

Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των προβλημάτων που προκαλούνται από το αγελαδινό γάλα. Όλοι μας κάποια στιγμή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γλυκοπατάτα για καθαρισμό και τόνωση

Γλυκοπατάτα για καθαρισμό και τόνωση

Η γλυκοπατάτα περιέχει ωμέγα-3, λιπαρά οξέα μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β, C, Κ και Ε. Οι βιταμίνες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για όμορφα μαλλιά

Για όμορφα μαλλιά

Ένα από τα όνειρα των περισσότερων γυναικών είναι να έχουν μακριά και λαμπερά μαλλιά. Η επιθυμία τους αυτή μεγαλώνει ιδίως όταν προκύπτουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη στον οργανισμό. Η αμυγδαλίνη θεωρείται...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron