Αρχική » Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά παράγονται κυρίως τον χειμώνα, εισάγονται όμως και από το εξωτερικό, κυρίως από την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ισπανία. Η όξινη γεύση του λεμονιού οφείλεται στο κιτρικό οξύ που περιέχει. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, ενώ αποτελεί και πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει τα ούλα, περιορίζει την αρτηριακή πίεση, ελέγχει την αιμορραγία, θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές δράσεις.

Τεστ φρεσκάδας: Όσο πιο πράσινο είναι ένα ελληνικό λεμόνι, τόσο πιο άγουρο είναι, επομένως έχει και μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αν αναζητάτε λεμόνια για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, επιλέξτε τα μοσχολέμονα. Θα τα αναγνωρίσετε από τον χοντρό, άγριο φλοιό τους και το βαθυκίτρινο χρώμα τους.

Στην κουζίνα: Το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Λίγος χυμός λεμονιού δίνει γεύση στις σαλάτες, το κρέας, τα θαλασσινά, τις σούπες και τις μαρινάδες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, μους, τάρτες, κέικ, μπισκότα, ακόμα και λικέρ.

Στο ψυγείο: Τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πολλές μέρες.

Tips: *Προσφέρετε πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας στύβοντας ένα λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πίνοντάς το μόλις ξυπνήσετε.
*Καταπολεμήστε τον βήχα πίνοντας δύο φορές την ημέρα τον βρασμένο χυμό ενός λεμονιού, στον οποίο έχετε διαλύσει 3 κουταλιές μέλι.
*Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, βάλτε το λεμόνι στη διατροφή σας, στύβοντας αρκετό στα φαγητά σας και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει τον χυμό μισού λεμονιού.
*Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί η βιταμίνη C που περιέχει είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή:.vita.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Λεμονιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

    Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

  2. Το κάρβουνο απειλεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για το κλίμα

    Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων σταθμών λιθάνθρακα σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα δει...

  3. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

    Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

  4. Τα δάση του πλανήτη

    Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση του πλανήτη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια...

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron