Αρχική » Φυτά

Βραστές σαλάτες:πολλαπλά τα οφέλη

Βραστές σαλάτες:πολλαπλά τα οφέλη

Τρώγοντας καθημερινά σαλάτες, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω και «φτιάξτε» ένα γερό οργανισμό!

Παντζάρια
Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή νοηματική υγεία, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται σε αυτόν. Επίσης, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επαναφέρουν σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. Έχουν διουρητική δράση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, του συκωτιού, του στομάχου και των νεφρών. Ακόμα, καταπολεμούν τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και την αναιμία, διότι διαθέτουν αιμοποιητικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , C, φολλικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τη λεγόμενη βιταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υπεύθυνης για την εμφάνιση εμφράγματος.
Τέλος, προτείνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, καθώς αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη.

Μπρόκολο
Τα μπρόκολα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και προλαμβάνουν τον καταρράκτη. Επιπρόσθετα, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και δρουν βοηθητικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Αποτελούν πολύ καλό διουρητικό και καθαρτικό και έχουν ηρεμιστική δράση.
Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α , Β, C, όπως και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.

Κουνουπίδι
Η κατανάλωση κουνουπιδιών φαίνεται να δρα ευεργετικά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υπέρταση. Επιπλέον, έχουν καθαρτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος και της δυσκοιλιότητας. Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τρώγοντας πάνω από μια φορά την εβδομάδα κουνουπίδι και μπρόκολο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη κατά 40-50%. Ακόμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και βοηθούν στην επούλωση πληγών.
Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α, Β, C, φώσφορο, ασβέστιο, φολλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια προτιμούνται βραστά από την πλειοψηφία, αν και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια, λοιπόν, απομακρύνουν τις βλέννες από το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη και εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ακόμα, βοηθούν στην όξυνση της όρασης και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.Προλαμβάνουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού. Περιέχουν πολύ νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, νάτριο, λουτεΐνη, φολλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά)
Όποια χόρτα και αν επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των χρόνιων δερματίτιδων. Έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Το χειμώνα, λοιπόν, καταναλώνετε συχνά βραστές σαλάτες και δεν θα το μετανιώσετε. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στο μαγείρεμά τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο μεγάλης διάρκειας καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή:.agrotikabook.









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  2. Το πιο ευτυχισμένο ζώο του πλανήτη

    Στις  φωτογραφίες ποζάρει ένα χαριτωμένο ζώο, το Quokka, που είναι γνωστό ως το πιο χαρούμενο ζώο στον πλανήτη.Πρόκειται...

  3. Τα κοράλλια αποχρωματίζονται και πεθαίνουν

    Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες....

  4. Χριστούγεννα 2016. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων

    Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως...

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron