Αρχική » Φυτά

Η ευεργετική δράση του σουσαμιού

Η ευεργετική δράση του σουσαμιού

Ανάµεσα στα εδέσµατα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι µας κάθε νηστίσιµη περίοδο, περίοπτη θέση έχουν αυτά από σουσάµι, όπως ο χαλβάς.

Το ταχίνι είναι το βασικό συστατικό πολλών από τα τρόφιµα που καταναλώνουµε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Όταν όµως διαπιστώσετε πόσο ευεργετικό είναι, είναι βέβαιο ότι θα το βάλετε και στο καθηµερινό σας τραπέζι.

Κατά της χοληστερόλης

Στο σουσάµι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόµενες λιγνάνες, µε κυριότερες από αυτές τη σεσαµίνη και τη σεσαµινόλη.

Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εµποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισµό.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σηµαντικό, καθώς σήµερα είναι γνωστό ότι η οξείδωση της εν λόγω λιποπρωτεΐνης αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σηµαντικό αίτιο για τη δηµιουργία αθηροσκλήρωσης (εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώµατα των αγγείων µε επακόλουθο τη στένωσή τους).

Παράλληλα, τελευταίες µελέτες αποδεικνύουν µια σηµαντική µείωση της απορρόφησης και συνάµα αύξηση του ρυθµού αποµάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισµό, όπως επίσης και µείωση της ενδογενούς σύνθεσής της µετά την κατανάλωση αυτών των ουσιών του σουσαµιού.

Υπέρµαχος της καρδιάς

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι συγκεκριµένοι µηχανισµοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισµό αποτελούν βασικές αιτίες εµφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαµβάνεται πόσο ευεργετική είναι η ενίσχυση της διατροφής µας µε συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σουσάµι και τα προϊόντα του, έναντι των παραπάνω παραγόντων κινδύνου.

Αν λοιπόν θέλετε να ενισχύσετε την καρδιά σας, οι τροφές αυτές πρέπει να συγκαταλέγονται στις πρώτες σας επιλογές.

Και της υπέρτασης

Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά στην επίδραση των λιγνανών του σουσαµιού στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης.

Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από µια σειρά µελετών οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσµατα, καθώς βρέθηκε ότι σε υπερτασικά πειραµατόζωα στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαµιού µειώθηκε σηµαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δοµή των τοιχωµάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας µηχανισµός ρύθµισης της πίεσης του οργανισµού.

Γενικότερα διαφαίνεται µια αξιοσηµείωτη αντιυπερτασική δράση του σουσαµιού, η οποία µπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και ως συµπληρωµατικό µέσο θεραπείας της υπέρτασης.

Για γερά κόκαλα

Πέρα όµως από τη συµβολή του στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, το σουσάµι και τα προϊόντα του αποτελούν και εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Και µάλιστα ασβεστίου που βιοδιατίθεται (απορροφάται και αξιοποιείται) πολύ καλύτερα από ό,τι από άλλες µη ζωικές πηγές.

Αυτό συµβαίνει επειδή στο σουσάµι εµπεριέχονται λιγότερα φυτικά οξέα, που σήµερα γνωρίζουµε πως «εµποδίζουν» τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.

Σε αυτό το σηµείο αξίζει να αναφέρουµε πως, αν και η «αποφλοίωση» του σουσαµιού προκειµένου να µετατραπεί σε ταχίνι οδηγεί σε απώλειες ασβεστίου, επειδή µαζί µε το φλοιό αποµακρύνονται και ποσά φυτικών οξέων, το ασβέστιο που παραµένει είναι µεν λιγότερο, αλλά απορροφάται καλύτερα! Καταλαβαίνουµε λοιπόν ότι πρόκειται για µια τροφή που θωρακίζει και τα οστά µας συµβάλλοντας στην καλή γενική µας υγεία.

Το σουσάµι περιέχει πρωτεΐνες χαµηλής βιολογικής αξίας, όταν όµως συνδυάζεται µε άλλες φυτικές τροφές, η αξία τους αυξάνεται σηµαντικά. Αυτό συµβαίνει π.χ. στο χούµους, που φτιάχνεται από ταχίνι και ρεβίθι.

Τα συστατικά του

Το σουσάµι είναι µια εξαιρετική πηγή βιταµίνης Ε, η οποία θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρµα, ενώ περιέχει και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β που ενισχύουν το νευρικό µας σύστηµα. Επίσης η πλειοψηφία των λιπιδίων του είναι «καλά» λιπαρά οξέα (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ενώ περιέχει και φώσφορο, µαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Όσο για τις θερµίδες του, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες (100 γρ. σουσάµι αποδίδουν 566 θερµίδες), ωστόσο η κατανάλωσή του µε µέτρο µπορεί να µας αποφέρει µόνο οφέλη.

Πηγή: top7news.gr
 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σουσάμι, Φυτά και υγεία
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Αιθαλομίχλη σε Στερεά και Θεσσαλία

  Πάνω από τα όρια ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αιωρούμενα...

 2. Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιλέγουν οι αρχηγοί

  Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσπάθεια χθες...

 3. Τι να φάω για να γλιτώσω το hangover;

  Εξι γρήγορα σνακ, προτού βγείτε, για να αποφύγετε το hangover της Πρωτοχρονιάς...Αν και φυσικά όλο και κάτι θα...

 4. Στην Αθήνα τα κρασιά του Αιγαίου

  Η Vinetum και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, σας προσκαλούν σε μία συναρπαστική γευστική δοκιμή με οινικές...

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron