Αρχική » Φυτά

Σπανάκι: Για δυνατό και υγιή οργανισμό

Σπανάκι: Για δυνατό και υγιή οργανισμό

Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν. Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες έχει καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι να τρώει πολύ σπανάκι για να γίνει δυνατός, αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό 'Int J Cancer', βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.


Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τη δράση του σπανακιού έχουν καταγραφεί και από άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε μεταξύ των άλλων ότι η πρόσληψη σπανακιού σχετίζεται αρνητικά (δηλαδή προστατεύει) με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο. Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεϊνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Ελλείψει οστεοκαλσίνης, η διαδικασία μεταλλοποίσης των οστών (εναπόθηση μετάλλων) διαταράσσεται. Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε λαχανικά και όσπρια δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό με αυτόν του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι μη-αιμικός, όπως ονομάζεται, δηλαδή σε μία μορφή που δεν είναι καλά απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του σπανακιού είναι μικρή.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα κ.α.) σε ένα γεύμα που περιέχει σπανάκι διπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές με τεκμηριωμένη προστατευτική δράση κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πιθανόν και του καταράκτη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι. Ωστόσο, η λουτεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως στον κρόκο του αυγού, φαίνεται ότι έχει πολλές φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, σε σχέση με το σπανάκι. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεϊνης από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδέψετε με ελαιόλαδο, καθώς τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση της λουτεϊνης, όπως και των υπόλοιπων καροτενοειδών. 


Άρθρο της κας Πυρογιάννη Βασιλικής MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή: iatronet.gr

 
Άλλα άρθρα σχετικά με: Σπανάκι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

    Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα...

  2. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  3. Οι μυρωδιές που φταίνε για τις ημικρανίες

    Πάνω από το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες μυρωδιές, σύμφωνα με νέα...

  4. Τι δεν πρέπει να αγοράσετε από ένα Σούπερ Μάρκετ

    Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αγοράζετε από σούπερ μάρκετ. Οι λόγοι είναι οικονομικοί...

Φυτά

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας με ένα πίλινγκ με θαυματουργά αποτελέσματα εύκολα στο σπίτι σας...Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:Γαλλικός καφές2-3 κουταλιές της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Άκρως απαραίτητος είναι ο σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας μας, είτε έχουμε ξηρό είτε λιπαρό δέρμα. Σας προτείνουμε μία σπιτική λοσιόν καθαρισμού για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Όλο και κάποιο αγγουράκι θα έχει ξεμείνει στο ψυγείο. Μην το αφήσετε να μαραθεί και πάει χαμένο.  Κάντε ένα σούπερ δροσιστικό και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

Διακοσμήστε το πασχαλινό τραπέζι με πρωτότυπες ιδέες.Είναι έθιμο να διακοσμούμε το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Αν λοιπόν, είστε εσείς που θα ανοίξετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα φτιάξουμε ταινίες καθαρισμού προσώπου για τα μαύρα στίγματα!

Πως θα φτιάξουμε ταινίες καθαρισμού προσώπου για τα μαύρα στίγματα!

Αντί να ξοδευόμαστε με τις ταινίες του εμπορίου και τις επισκέψεις στην αισθητικό, βρήκαμε τη λύση με δύο απλά πράγματα από το...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron