Αρχική » Φυτά

Superfoods του Μαρτίου

Superfoods του Μαρτίου

Ο Μάρτιος είναι… περίεργος μήνας. Ο καιρός είναι μια κρύος, μια ζεστός, γεγονός που επηρεάζει και την καλλιέργεια και παραγωγή διαφόρων τροφών. Δείτε ποιες τροφές ενδείκνυνται για κατανάλωση αυτή την εποχή και σπεύσατε να τις συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας. Με την άνοιξη να βρίσκεται προ των πυλών, αλλά το κρύο να παραμένει (σε ορισμένα μέρη μάλιστα υπάρχουν ακόμη χιόνια), ο Μάρτιος είναι αρκετά απρόβλεπτος μήνας, γεγονός βέβαια που επηρεάζει και τα νωπά φρούτα και λαχανικά που διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές χειμωνιάτικες, νόστιμες και υγιεινές τροφές στα ράφια των καταστημάτων και στις λαϊκές αγορές. Και μετά από λίγες εβδομάδες, θα δείτε ακόμη περισσότερα, όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

Δείτε λοιπόν ποιες τροφές ενδείκνυνται για κατανάλωση αυτή την εποχή και σπεύσατε να τις συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας:

Σέσκουλα
Γιατί μας αρέσουν: Όπως και άλλα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά της εποχής, τα σέσκουλα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Επιπλέον έχουν αρκετά υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου απ’ ό,τι άλλα χόρτα και λαχανικά. Έχουν επίσης μια ελαφρώς πιο ήπια γεύση από τα πικρά γογγύλια.
Πώς να τα απολαύσετε: Τα φύλλα του σέσκουλου γίνονται σαλάτες αλλά τρώγονται κυρίως μαγειρεμένα, ενώ οι ντολμάδες από σέσκουλα είναι παραδοσιακό πιάτο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια. Να ξέρετε απλά ότι όταν μαγειρεύονται χάνουν ποσότητα της βιταμίνης C που περιέχουν, αλλά μπορεί να αυξήσουν τη διαθέσιμη ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Φρέσκα κρεμμυδάκια
Γιατί μας αρέσουν: Τα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν πιο ήπια γεύση από το ξερό κρεμμύδι και είναι μεγαλύτερα από το σχοινόπρασο. Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στην οικογένεια του κρεμμυδιού και του σκόρδου, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.
Πώς να τα απολαύσετε: Για μέγιστο όφελος, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο κρεμμύδι στην καθημερινή διατροφή σας. Μπορείτε εύκολα να το κόψετε μικρά κομμάτια και να πασπαλίσετε με αυτό σχεδόν κάθε πιάτο και φυσικά σε σαλάτες και όσπρια.

Γογγύλια
Γιατί μας αρέσουν: Αυτά τα λαχανικά με ρίζα, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C και διαθέτουν ορισμένα σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα χόρτα τους είναι επίσης βρώσιμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως βιταμίνη Κ, σίδηρο και ασβέστιο.
Πώς να τα απολαύστε: Δοκιμάστε τα ψητά, μαζί με άλλα λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες.

Ραπανάκια
Γιατί μας αρέσουν: Αυτό το πικάντικο μέλος της οικογένειας του λάχανου, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο και έχει ελάχιστες θερμίδες. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της αθηροσκλήρωσης.
Πώς να τα απολαύστε: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο, από το να κόψετε μερικά ραπανάκια και να τα προσθέσετε σε μια δροσερή σαλάτα.

Αγκινάρες
Γιατί μας αρέσουν: Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς και σε βιταμίνες κοινές σε πολλά πράσινα λαχανικά, όπως η C και K. Είναι επίσης μία από τις κορυφαίες 10 πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.
Πώς να τις απολαύστε: Προτιμήστε τις αγκινάρες στον ατμό ή βραστές. Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που έχουν υψηλότερα από τον μέσο όρο, φυσικά επίπεδα νατρίου, επομένως δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αλάτι όταν τις μαγειρεύετε.

Σπαράγγια
Γιατί μας αρέσουν: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), το οποίο είναι ευεργετικό σε καταστάσεις άγχους, συν του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, κάτι που χρειαζόμαστε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Επίσης, είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας αλλά και της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεγμονών που συσσωρεύονται με το χρόνο καθώς και στην αποτροπή εμφάνισης θανατηφόρων θρόμβων.
Πώς να τα απολαύσετε: Δοκιμάστε τα στον ατμό ή βραστά και προσθέστε τα στη σαλάτα ή φτιάξτε ένα ριζότο με σπαράγγια.









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

  2. Θα εξαφανιστεί ο λευκός βόρειος ρινόκερος;

     Μόνο τέσσερις λευκοί ρινόκεροι έμειναν στον πλανήτη μας, μετά τον θάνατο ακόμη ενός θηλυκού ρινόκερου του είδους ο...

  3. Νέα συμφωνία για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (30/11-11/12/2015) η επικεφαλής του...

  4. Μία συνήθεια που μας γερνάει

    Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron