Αρχική » Φυτά

Καλλιεργείστε ραπανάκια, είναι εύκολο

Καλλιεργείστε ραπανάκια, είναι εύκολο

Το ραπάνι (Raphanus satirus) κατάγεται από τη Κεντρική Ασία και Κίνα. Είναι γνωστό απ’ την αρχαία Ελλάδα και τους Αιγύπτιους.

Συνήθως καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις και σ’ όλους τους οικιακούς λαχανόκηπους. Καλλιεργείται για τη ρίζα του (γογγυλόριζα) που είναι σφαιροειδής με λευκή ή κόκκινη επιφάνεια, με σχετικά σκληρή σάρκα.

Χρησιμοποιείται κυρίως σαν συμπλήρωμα της σαλάτας, για το άρωμά του, αλλά και για τα θρεπτικά του συστατικά. Είναι φυτό μονοετές για τη παραγωγή της ρίζας του και διετές για τη παραγωγή του σπόρου.
Οι σπόροι του φυτρώνουν στους 2-3°C και η καλύτερη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι 20 - 25°C. Το φυτό αντέχει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5°C.

Πως το καλλιεργούμε

Το ραπάνι καλλιεργείται και αναπτύσσεται καλύτερα, την εποχή που υπάρχει σχετική υγρασία και οι εποχές διαχωρίζονται αισθητά η μία απ’ την άλλη, όπως στην Ελλάδα.

Βήμα 1ο

Καλλιεργούμε το έδαφος καλά και διαμορφώνουμε κυρίως αλίες (τμήμα του χωραφιού)

Βήμα 2ο

Σπέρνουμε είτε σε γραμμές είτε πεταχτά. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο χρειάζονται 2-3 γραμμάρια σπόρου.

Βήμα 3ο

Σκεπάζουμε τους σπόρους ελαφρά με λίγο χώμα

Βήμα 4ο

Ραντίζουμε τακτικά με νερό μέχρι το φύτρωμά τους, όπου πλέον μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις ποσότητες νερού. Προσοχή όμως, θα πρέπει το έδαφος να στραγγίζει, γιατί αλλιώς θα σαπίζουν οι ρίζες.

Βήμα 5ο

Αραιώνουμε, για να απέχουν τα φυτά μεταξύ τους περίπου 5 εκατοστά. Πυκνή φύτευση δημιουργεί παραμορφωμένους, όχι στρογγυλούς καρπούς.

Άλλες καλλιεργητικές φροντίδες

Ελαφρύ σκάλισμα, βοτάνισμα κλπ.

Η συγκομιδή

Αρχίζει 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία, όταν οι ρίζες έχουν διαμορφωθεί στο κατάλληλο μέγεθος. Όταν ο καιρός είναι ζεστός σε περίπου 20 - 25 μέρες απ’ τη σπορά του, μπορεί παράγει ήδη καρπούς έτοιμους για κατανάλωση.

Ασθένειες

Το ραπάνι είναι ανθεκτικό στις ασθένειες, διότι η διάρκεια ζωής των φυτών δεν είναι μεγάλη.

Ποικιλίες

Large Red

Ποικιλία  μεσοπρώιμη με πολύ μεγάλο και πλούσιο φύλλωμα. Ρίζα πολύ μεγάλη, σφαιρική, κόκκινου λαμπερού χρώματος, πολύ σφιχτή που δεν κουφώνει. Ανθεκτική στο ξεβλάστωμα.

 

Saxa 3

Πάρα πολύ πρώιμη ποικιλία, έτοιμη 22 ημέρες μετά τη  σπορά. Ραπάνι με βαθύ κόκκινο χρώμα, στρογγυλό με τραγανή, άσπρη σάρκα.

 




White Red

Δίχρωμο ραπάνι, πρώιμο με ρίζα στρογγυλή,  ασπροκόκκινη εξωτερικά  και άσπρη τραγανή σάρκα.









Red Giant

Όψιμη ποικιλία με θαυμάσιας ποιότητας πολύ μεγάλη, σφαιρική ρίζα με λαμπερό κόκκινο χρώμα, πολύ τραγανή. Έχει πολύ μεγάλο φύλλωμα και δυνατότητα παραμονής στο χωράφι χωρίς να κουφώνει.




Long White (Elvis)

Υβρίδιο μακρύ άσπρο, πολύ παραγωγικό. Ρίζα κάτασπρη, σχεδόν κυλινδρική, τραγανή, ελαφρά πιπεράτη, με φύλλωμα πλούσιο μεγάλο, ιδιαίτερα ανθεκτικό, μήκους 40 – 50 εκ.

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ραπάνι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει...

  2. Ανακαλείται μπαχαρικό για λόγους ασφαλείας

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε από την εταιρεία... «Γ. Ι. Πασσαλής ΑΕ» σχετικά με την ανάκληση...

  3. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός χωρίς την έγκριση της τρόικας

    Το μεσημέρι  να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο προϋπολογισμός του 2015, χωρίς όμως...

  4. H Greenpeace προειδοποιεί: μερικά από τα πλέον επικίνδυνα φυτοφάρμακα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται

    Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron