Αρχική » Φυτά

Καλλιεργείστε σπανάκι, είναι εύκολο.

Καλλιεργείστε σπανάκι, είναι εύκολο.

Οι κηπουροί αιώνες τώρα καλλιεργούν σπανάκι. Το σπανάκι (Spinacea oleracia) προέρχεται από μια άγρια ποικιλία του Νεπάλ ή της νοτιοδυτικής Ασίας. Καλλιεργήθηκε τον 7ο αιώνα στη Κίνα και η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην συνέχεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Τα νεαρά φύλλα του σπανακιού είναι εύγευστα  σε σαλάτες, και τα μεγαλύτερα φύλλα χρησιμοποιούνται για σάντουιτς ή σε σούπες, Sautes και φυσικά δίνουν υπέροχη γεύση αν το ανακατέψετε με πατάτες.

Το σπανάκι είναι από τα λαχανικά που προτιμούν τα δροσερά κλίματα. Με την παραμικρή ευκαιρία ξεσταχυάζει αμέσως μόλις ο καιρός γίνει ζεστός και ξηρός. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι περισσότερο ανθεκτικές, αλλά ακόμα και αυτές μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν για να τις εμποδίσετε να ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, αξίζει να επιμείνετε. Το φρέσκο σπανάκι, εκτός του ότι έχει καταπληκτική γεύση, είτε μαγειρεμένο είχε ωμό σε σαλάτες, είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Οι παραδοσιακές ποικιλίες του έχουν λεία ή ζαρωμένα φύλλα (Σαβοΐας). Τα λεία φύλλα είναι συνήθως λεπτότερα, πιο γλυκά και ταιριάζουν περισσότερο στις σαλάτες. Τα φύλλα με τις ζάρες είναι χοντρότερα και διατηρούν την υφή τους καλύτερα όταν μαγειρευτούν. Οι ποικιλίες της Ανατολής έχουν πιο σκούρο χρώμα και μακρύτερους μίσχους. 

Πού φυτεύεται

Το σπανάκι ευδοκιμεί σχεδόν οπουδήποτε. Είναι σχετικά περίεργο ότι δεν έχει πρόβλημα και όταν είναι σκιασμένο για κάποιες ώρες της μέρας. Μάλιστα το καλοκαίρι αναπτύσσεται καλύτερα όταν δεν είναι συνέχεια στον ήλιο. Έχει, όμως, μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Χρειάζεται γόνιμο, πλούσιο σε άζωτο χώμα που να συγκρατεί αποτελεσματικά την υγρασία, οπότε φυτέψτε το σε σημεία όπου έχετε ήδη ρίξει μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα. Αν το χώμα είναι ιδιαιτέρα άγονο, προετοιμάστε το έδαφος εκ των προτέρων ρίχνοντας σύνθετο λίπασμα ή κοπριά πουλερικών.

Πότε φυτεύεται

Οι σπόροι των σύγχρονων υβριδίων φυτεύονται σχεδόν όλον τον χρόνο - αν και μπορεί να μη βλαστήσουν με επιτυχία στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού. Για να έχετε συνέχεια παραγωγή σπείρετε σπόρους κάθε λίγες εβδομάδες από τα μέσα του χειμώνα ως τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου. Οι πρώτες σοδειές θα ωριμάσουν την άνοιξη και οι τελευταίες θα αντέξουν τον χειμώνα ως και την επόμενη άνοιξη, αν και μπορεί να χρειαστεί να τους προστατέψετε με φανάρια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.


Πώς να σπείρετε

Η σπορά του σπανακιού είναι προτιμότερο να γίνεται κατευθείαν στο έδαφος. Σπείρετε σε βάθος 2 εκατοστών, ανά διαστήματα 2,5 εκατοστών και σε σειρές με απόσταση 30 εκατοστών. Όταν μεγαλώσουν αρκετά για να πιάνονται, αραιώστε τα φυντάνια σε απόσταση 7-15 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο μεγάλα φυτά θέλετε. Αν σκοπεύετε να κόβετε συχνά τα φύλλα, φυτέψτε σε φαρδιά αυλάκια.

Τυπική φροντίδα

Ξεχορταριάστε συχνά και ποτίστε όσο πιο τακτικά και επισταμένα μπορείτε. Μόλις τα αφήσετε να στεγνώσουν, πιθανότατα θα ξεσταχυάσουν. Στο μέσο του καλοκαιριού, το σπανάκι ανθίζει με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι βγάζει φύλλα. Αν η ανάπτυξη των φύλλων γίνεται με αργό ρυθμό, προσθέστε αζωτούχο λίπασμα ή υγρό οργανικό πολτό.

Συγκομιδή

Το σπανάκι συνήθως ωριμάζει δέκα με δώδεκα εβδομάδες μετά τη σπορά - αν και μπορείτε να κόβετε τρυφερά φύλλα για σαλάτες πολύ νωρίτερα. Μόλις φτάσουν σε μήκος 5 εκατοστών, κόψτε λίγα εξωτερικά φύλλα από το κάθε φυτό τη φορά.
Για να συλλέξετε ολόκληρο το φυτό, ξεριζώστε το ή κόφτε το περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από το χώμα. 0α πετάξει καινούργια φύλλα από το κοτσάνι.

Επιπλοκές

Εκτός από την πρώιμη ανθοφορία, ο περονόσπορος θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο σας πρόβλημα. Αν δώσετε στα φυτά σας χώρο, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα, είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα.
Τα πουλιά μπορούν να γίνουν παράσιτα, επίσης, αν τρώνε τα φυντάνια. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προστατευτικό δίχτυ για να τα αντιμετωπίσετε.

Προτεινόμενες ποικιλίες

Οι ανθεκτικές ποικιλίες στο ξεστάχυασμα με τα λεία φύλλα είναι οι ευκολότερες στην καλλιέργεια, αλλά αξίζει να πειραματιστείτε με κάποιες που έχουν πιο ασυνήθιστα χρώματα και σχήματα.

 

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας

Αυτό είναι στην πραγματικότητα διαφορετικό είδος αλλά καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως το σπανάκι. Το μεγάλο προσόν του -εκτός από τη νοστιμιά του- είναι ότι αντέχει καλύτερα από το κανονικό σπανάκι στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία και είναι λιγότερο πιθανό να ξεσταχυάσει. Μουλιάστε τους σπόρους σε νερό και σπείρετε στο ύπαιθρο προς το τέλος της άνοιξης μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αραιώστε τα φυντάνια σε αποστάσεις 45 εκατοστών μεταξύ τους.
Μπορείτε να αρχίσετε να κόβετε τα φρέσκα φύλλα έξι εβδομάδες μετά τη σπορά. Ξανά φυτρώνουν συνέχεια, οπότε μπορείτε να το κουρεύετε για να κρατήσει από το καλοκαίρι ώς τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Η καλλιέργεια του σπανακιού με δύο λόγια

ΕΠΟΧΗ

Άνοιξη

Καλοκαίρι

Φθινόπωρο

Χειμώνας

Σπορά

Μεταφύτευση

 

 

Συγκομιδή

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σπανάκι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται έξω μετά τις γιορτές

    Υπάρχουν πολλές επιλογές ειδών χριστουγεννιάτικών δέντρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια να...

  2. Οινόραμα 2015

    Για μια ακόμη χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρευρεθούμε στην γνωστή πια έκθεση κρασιού "Οινόραμα" η οποία...

  3. HELMEPA: πλαστικά και αποτσίγαρα οι κύριοι υπεύθυνοι της ρύπανσης των ακτών

    Αποτσίγαρα και πλαστικά, εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις ακτές μας, σύμφωνα με την...

  4. Αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους είναι η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

    Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron