Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας

Φυστίκια Αιγίνης: πως τα ψήνουμε

Φυστίκια Αιγίνης: πως τα ψήνουμε

Έχετε ψήσει φυστίκια ή συνήθως τα αγοράζετε έτοιμα; Αν έχετε φυστίκια από δικούς σας ανθρώπους τότε σίγουρα έχετε δοκιμάσει να ψήσετε. Η συνήθης πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τα άψητα κελυφωτά φυστίκια σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία (αν και κάποιοι τα αποθηκεύουν στο ψυγείο) και όποτε ετοιμαζόμαστε για γιορτές, να ψήνουμε μια ποσότητα 1-2 κιλών.

Τα ψημένα φυστίκια τα φυλάμε σε αεροστεγές βάζο, μακριά από υγρασία και αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα ψημένου καρπού., κάθε φορά που ανοίγουμε το καπάκι. Ο ξερός ήχος όταν ανοίγουμε τα δύο κελύφη επιβεβαιώνει πως τα φυστίκια είναι στεγνά, χωρίς υγρασία.

Όταν λέμε ψημένα εννοούμε αλατισμένα, για να συνοδέψουν το ποτό μας. Όμως μπορούμε να ψήσουμε τα φυστίκια και χωρίς αλάτι, όπως είναι ωμά, για να βγάλουμε την υγρασία που έχουν και να ζωντανέψουμε το άρωμα και τη γεύση τους. Ακόμα και σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα τακτικά, μπορούμε να το πετύχουμε και να βγάλουμε ζεστά φυστίκια στο τέλος ενός τραπεζιού, όταν δεν θέλουμε να σταματήσει η κουβέντα.

Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό που ίσα τα σκεπάζει, μαζί με χοντρό αλάτι και ξινό (ή λεμόνι). Τα άφηνουμε 3 ώρες για να ρουφήξουν το αλμυρό υγρό. Με την αναλογία που δίνουμε, δεν βγαίνουν ιδιαίτερα αλμυρά (όπως τα έτοιμα), είναι πολύ ευχάριστα να τα τρως. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο αλμυρά, μην αυξήσετε την ποσότητα αλατιού αλλά μειώστε την ποσότητα νερού, να είναι μισοσκεπασμένα. Απλά θα φροντίζετε να τα ανακατεύετε πιο συχνά στη διάρκεια της παραμονής.

Το φυστίκι ρουφά το αλμυρό νερό και η στάθμη του νερού θα κατέβει. Φροντίστε να τα ανακατεύετε τακτικά. Θα τα σουρώσετε και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους, όσο χρειαστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ψηθούν σωστά, μετά στο φούρνο. Εγω τα αφήνω μια νύχτα στη λαμαρίνα και τα ψήνω το πρωϊ.

Με ένα κιλό φυστίκια γεμίζετε τη μια λαμαρίνα του φούρνου, με 2 κιλά θα γεμίσετε και τις δύο και θα τις ψήσετε ταυτόχρονα στον αέρα.

Υλικά:
-1 κιλό φυστίκια
-3 κουταλιές γλυκού χοντρό αλάτι
-1 κουταλιά γλυκού ξινό

Εκτέλεση:
-Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό, ίσα να τα σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι και ξινό. Ανακατεύουμε κατα περιόδους, στη διάρκεια των τριών ωρών που θα μείνουν εκεί.
-Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μια νύχτα (και περισσότερο, αν πάτε στη δουλειά το πρωϊ).
-Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψεκάζουμε τα φυστίκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά γλυκού ψιλό αλάτι.
-Ψήνουμε για 45λεπτά περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τα φυστίκια για να μην ψηθούν μονόπλευρα. Χρησιμοποίησα το σύρμα των αυγών και με βόλεψε πολύ. Να προσέχετε ιδιαίτερα όσα φυστίκια βρίσκονται στις γωνίες της λαμαρίνας, αυτά αρπάζουν πιο γρήγορα.
-Στην αρχή ανακάτευα κάθε 10 λεπτά και μετά το πρώτο εικοσάλεπτο κάθε 5λεπτά. Να μην ξεχαστείτε προς το τέλος, μπορούν γρήγορα να καούν.
-Όταν είναι σωστά ψημένα τα φυστίκια παραμένουν ροδαλά, χρώμα που έχει τονιστεί ιδιαίτερα με το ξινό ή το λεμόνι. Όταν έχουν παραψηθεί έχουν γίνει καφέ.

Διατηρούνται για ένα μήνα, σε αεροστεγές δοχείο, σαν φρέσκα. Μπορείτε πάντα, να τα ζεστάνετε για να τα φρεσκάρετε, πριν το σερβίρισμα.

Πηγή:tastefull.gr
 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φιστικιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

    Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση...

  2. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

    Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

  3. Αναμένεται η κυκλοφορία του κρητικού φαρμάκου κατά της γρίπης

    Στις 9 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και διάθεση του ελληνικού φαρμάκου κατά της γρίπης, που αποτελείται...

  4. Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών

    Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι να βάφουμε τα αυγά μας. Εάν θέλετε να... ξεφύγετε από τα...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron