Αρχική » Φυτά

Κρόκος Κοζάνης: γιατρικό για το Αλτσχάιμερ

Κρόκος Κοζάνης:  γιατρικό για το Αλτσχάιμερ

Σε φυσικό «όπλο» στη μάχη κατά της άνοιας αναδεικνύεται ο κρόκος ή σαφράν.Επιστημονικές έρευνες έδειξαν την ευεργετική επίδραση του φυτού, που καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Κοζάνης, στην αντιμετώπιση των δύο κυριότερων μορφών άνοιας, της αγγειακής και του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αιματολόγος, Ζ. Σινάκος, στην εισήγησή του στο πλαίσιο Πανελλήνιου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, έρευνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης έδειξαν πως ο κρόκος ασκεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ δράση ανάλογη της γαλανταμίνης, δηλαδή της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σήμερα για τη νόσο.

Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, έδειξε πως τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το φυτό, που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στους ασθενείς με αγγειακή ή «μικροεμφραγματική» άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και επηρεάζεται από την αθηροσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.

Εφαρμογή
«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση, περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κ. Σινάκος στο περιθώριο του συνεδρίου.

Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο κρόκος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι μέχρι σήμερα σχετικές παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως στην ευνοϊκή επίδρασή του στη θρόμβωση, στον καρκίνο και στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πηγή:ethnos.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Κρόκος








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

  2. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

    Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

  3. Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα ...

    Δεν είναι αλήθεια η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου...

  4. Νέο Gadget κάνει κάθε κρασί να «πίνεται»

    Οι γνώστες των καλών κρασιών συχνά είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

Πασχαλινές λαμπάδες! Όταν ήμασταν μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως από τον νονό ή τη νονά μας, να μας φέρει την πασχαλινή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron