Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η κηπουρική ανά μήνα

Φεβρουάριος στον κήπο μας

Φεβρουάριος στον κήπο μας

Μυρίσε άνοιξη! Τα χειμερινά φυτά φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος του κύκλου τους και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να σπείρουμε σέσκουλα και πράσα. Τα σέσκουλα τα σπέρνουμε κατευθείαν στο μποστάνι μας σε αποστάσεις 20-30 εκ. το ένα από το άλλο ανάλογα με την ποικιλία.

Τα πράσα απο την άλλη, πρέπει να τα σπείρουμε σε ένα δίσκο βάθους 10εκ. με χώμα για σπορεία και να τα μεταφυτεύσουμε στο μποστάνι μας μόλις φυτρώσουν. Διαφορετικά, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα σπορόφυτα που φυτεύουμε είτε στα σύνορα του μποστανιού μας σε αποστάσεις 10εκ. ή ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά μας για προστασία από τα έντομα.

Τα μαρούλια που σπείραμε προστατευμένα από το κρύο, τον προηγούμενο μήνα, μπορούμε τώρα να τα μεταφυτεύσουμε στο μποστάνι μας. Προτεινόμενη είναι η καλλιέργεια τους με στέγαστρο σε τούνελ με φλις παγοπροστασίας, για να προστατευθούν από τις κρύες νύχτες και τα έντομα. Συνεχίζουμε και σπέρνουμε καρότο, σπανάκι και ραπανάκια όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Επίσης ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα.

Μπορεί να εξασκήσουμε την υπομονή μας όλο τον χρόνο με την προσμονή να ωριμάσουν οι καρποί μας, ωστόσο δε θα χρειαστεί να δείξουμε τόση υπομονή και στη σπορά των καλοκαιρινών λαχανικών. Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια χώρα με ιδανικές κλιματικές συνθήκες, συνεπώς η καλλιέργεια της μελιτζάνας, της πιπεριάς και της ντομάτας γίνεται σχεδόν όλους τους μήνες με ορισμένες προφυλάξεις.

Δίνουμε προτεραιότητα στις μελιτζάνες και τις πιπεριές, που έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη όταν είναι σπορόφυτα, για να προλάβουν να αναπτυχθούν ώστε να είναι έτοιμα φυτά, όταν πια έρθει το καλοκαίρι. Θα τα σπείρουμε σε ένα δίσκο σπόρου σε πλαστικό θερμοκήπιο ή κοντά σε ένα τζάμι μέσα στο σπίτι σκεπασμένα με ένα πλαστικό η γυάλινο μπολ.

Μόλις σποριάσουν θα τα φυτέψουμε το καθένα ξεχωριστά σε μια ανεξάρτητη γλάστρα, συνεχίζοντας την καλλιέργεια στο θερμοκήπιο ή κατασκευάζοντας αυτοσχέδια προστασία για το κάθε φυτό ξεχωριστά. Αρχικά μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μικρές γλάστρες και μετά από ένα μήνα να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερες, ώστε να πάρουν πλέον την τελική τους θέση στο μποστάνι μας στα μέσα Απριλίου.

Τις ντομάτες μπορούμε να τις καθυστερήσουμε λίγο, καθώς έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη, εκτός αν θέλουμε να έχουμε πρώιμη σοδειά ή πρόκειται να καλλιεργήσουμε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Αν έχουμε πολλές ποικιλίες, τότε θα ξεκινήσουμε με τις πιο ανθεκτικές και θα βάλουμε πρόγραμμα να σπείρουμε τις πιο ευαίσθητες όταν θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Η συμβουλή μου είναι να μη τα ξεκινήσετε όλα μαζί, αλλά να βάλετε πρόγραμμα ξεκινώντας με λίγα και όταν αυτά μεταφυτευτούν να τα αντικαταστήσετε με άλλα, ώστε να υπάρχει ανακύκλωση στα είδη.

Στα σύνορα του μποστανιού μας σπέρνουμε ακόμα καλέντουλες και μποράγο (μπουράντζα) για το χρώμα, τις άψογες ιδιότητές τους στην συγκαλλιέργεια αλλά ακόμα και για τις μοναδικές τους θρεπτικές ιδιότητες στην διατροφή μας.

Την τιμητική τους αυτόν τον μήνα έχουν οι καμέλιες, που μας προσφέρουν πανέμορφα λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη. Αλλά και άλλα φυτά μας δίνουν αυτό τον μήνα ποικιλία χρωματική: η μπέλα, ο γάλανθος και η ανεμώνη.

Πηγή:www.bostanistas.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα, Πράσσο, Πιπεριά, Μελιτζάνα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

    Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 12 μ.μ., η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων,...

  2. Πρωτομαγιά των λουλουδιών και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

    Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της...

  3. Φωτογραφίες που «παίζουν» με το φαγητό

    Το φαγητό προβάλλεται υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να επανεξετάσει τη σχέση του ανθρώπου με τα...

  4. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron