Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Η κηπουρική σε γλάστρες

Διαχείμανση εσπεριδοειδών σε γλάστρα.

Διαχείμανση εσπεριδοειδών σε γλάστρα.

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη διαχείμασή τους

Τα πρώτα κρύα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Η φράση "Θα σου ετοιμάσω ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι" ακούγεται συχνά, και μας φέρνει την απορία στο νου: Μπορώ να φυτέψω κουκούτσια για να φυτρώσει μια λεμονιά;

Λοιπόν, όπως συμβαίνει με όλα τα δενδρύλλια, ο απόγονος θα διαφέρει από το μητρικό φυτό, επειδή περιέχει επίσης γενετικό υλικό από τον "πατέρα". Συνεπώς, όπως ισχύει για όλους τους καρπούς, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι ποικιλίες των εσπεριδοειδών. Για να επιτευχθεί αυτό, κλαδιά από τον επιθυμητό τύπο εμβολιάζονται σε "δωρητές ρίζας", που λειτουργούν ως βάσεις εμβολιασμού.

Αν και συχνά μπορείτε να φυτέψετε με επιτυχία σπόρους εσπεριδοειδών, τα δέντρα που προκύπτουν συνήθως καρποφορούν πολλά χρόνια αργότερα, ενώ η ποσότητα και η ποιότητα των καρπών είναι αβέβαιη, επειδή κανένας δεν έχει ελέγξει και αναφέρει τον ακριβή συνδυασμό γονιδίων των δενδρυλλίων από πριν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα δενδρύλλια μπορούν να παράγουν τους καρπούς της ποικιλίας του δέντρου από το οποίο προήλθαν, όταν φυτρώνουν από κουκούτσια. Δοκιμάστε το και θα ανταμειφθείτε. Η βλάστηση επιτυγχάνεται όταν οι σπόροι κρυώνουν (τοποθετήστε τους στο τμήμα για τα λαχανικά του ψυγείου στους 1-5 °C επί 14 ημέρες).

Θα απολαύσετε σίγουρα το θέαμα των φύλλων βλάστησης της λεμονιάς, καθώς θα παραμερίζουν το χώμα σποράς για να φτάσουν στο φως της ημέρας. Και μιας και μιλήσαμε για φως: Τα κουκούτσια των εσπεριδοειδών πρέπει να φυτεύονται στα τέλη του Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, που οι μέρες μεγαλώνουν και ανεβαίνει ξανά η ημερήσια θερμοκρασία. Ο καιρός θα πρέπει να είναι φωτεινός και ζεστός με συνεχείς θερμοκρασίες βλάστησης περίπου 21-25 °C. Τα δενδρύλλια χρειάζονται μια πολύ φωτεινή θέση.

Διαχείμαση

Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται λίγη προσοχή όσον αφορά τη διαχείμαση, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε. Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν την πτώση των φύλλων, που συμβαίνει συχνά στο τέλος του χειμώνα, συνήθως λόγω εσφαλμένης μεταχείρισης.

Κατανόηση των δέντρων των εσπεριδοειδών

Το είδος ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, αλλά αντέχει επίσης και στο μεσογειακό κλίμα που το χειμώνα, μπορεί να πέσει στους μηδέν βαθμούς ή λίγο παρακάτω. Αυτό σημαίνει το εξής, όσον αφορά τη φροντίδα τους: Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται άφθονο φως, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, όπως θα είχαν στον φυσικό τους βιότοπο.

Το φως και η θερμοκρασία αλληλοεξαρτώνται, καθώς ενεργούν μαζί και χωριστά για να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό του δέντρου - αυτή είναι η δυσκολία στη φροντίδα των εσπεριδοειδών το χειμώνα. Για να το θέσουμε απλά: Όσο περισσότερο φως δέχεται το δέντρο (το οποίο ενεργοποιεί τη φωτοσύνθεση) τόσο πιο ζεστό πρέπει να είναι για να επιτύχει επαρκή ρυθμό μεταβολισμού. Όσο περισσότερη ζέστη δέχεται το δέντρο (η οποία επιταχύνει το ρυθμό του μεταβολισμού του) τόσο περισσότερο φως χρειάζεται για να επιτύχει επαρκή φωτοσύνθεση.

Εάν ο μεταβολισμός του δέντρου είναι πολύ γρήγορος στη διάρκεια του χειμώνα λόγω υψηλής θερμοκρασίας (π.χ. όταν το φυτό βρίσκεται στο καθιστικό και ιδίως πίσω από κουρτίνα) και δεν έχει αρκετό φως, μεταβολίζει περισσότερες ουσίες από όσες μπορεί να παράγει μέσω της φωτοσύνθεσης, δηλαδή καταναλώνει τον εαυτό του.

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές διαχείμασης που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.

Α: Διαχείμαση του δέντρου σε θερμοκήπιο φυτωρίου ή στο σπίτι, σε ένα μικρό θερμοκήπιο.

Β: Διαχείμαση του δέντρου σε φωτεινή θέση με θερμοκρασία μεταξύ 5 και 10 °C. Αερίζετε συχνά το δωμάτιο και δημιουργήστε σκιά, εάν διεισδύει ζεστός ήλιος στο δωμάτιο (από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, ιδίως όταν τα παράθυρα είναι μεσημβρινά).

Γ: Διαχείμαση του δέντρου σε πολύ φωτεινή θέση με θερμοκρασία περίπου 16/18 έως 20 °C.

Σχετικά με τη θερμοκρασία:

Τα φύλλα συχνά πέφτουν επίσης επειδή τα δέντρα είναι πολύ υγρά και επειδή υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ριζών και των φύλλων: "Ζεστό κεφάλι και κρύα πόδια", όπως λένε οι κηπουροί, ή για να είμαστε ακριβείς "ζεστά πόδια και κρύο κεφάλι".

Η αιτία συχνά περνά απαρατήρητη: Καθώς το δωμάτιο θερμαίνεται, το μεγαλύτερο μέρος του δέντρου ζεσταίνεται στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, π.χ. στους 21 °C. Ωστόσο, ακουμπά σε ένα δάπεδο με θερμοκρασία μόλις 16 έως 18. Οι κρύες ρίζες λειτουργούν πιο αργά από τα ζεστά φύλλα. Το δέντρο καταπονείται και ρίχνει τα φύλλα του.

Η θεραπεία: Διαχωρίστε το κάτω μέρος του δέντρου από το κρύο δάπεδο τοποθετώντας το σε κινητή βάση ή γλάστρα με ροδάκια και φροντίστε να υπάρχει επαρκής αερισμός από κάτω ή τοποθετήστε ένα χοντρό φύλλο από πολυστυρένιο ανάμεσα στο δάπεδο και τη γλάστρα για να μονώσετε το δέντρο από το κρύο πάτωμα.

Η αντίθετη περίπτωση: Το δέντρο μπορεί να ακουμπά σε υποδαπέδια θέρμανση, επομένως οι ρίζες θερμαίνονται στους 20 έως 28 βαθμούς, ενώ η κορυφή είναι στους 18 έως 22 βαθμούς. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κι εδώ: Το δέντρο καταπονείται, επειδή τώρα οι ρίζες είναι πιο δραστήριες από τα φύλλα. Αποτέλεσμα: Τα φύλλα πέφτουν.

Λοιπόν, δεν μπορείτε να πείτε, σας πρόσφερα άφθονο υλικό ανάγνωσης! Ωστόσο: Όσο καλύτερα κατανοείτε τα εσπεριδοειδή και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα επηρεάσετε κατά τη φάση διαχείμασης τόσο καλύτερα μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση και να αναπτύξετε τη βέλτιστη στρατηγική διαχείμασης για τις συνθήκες του σπιτιού σας. Και μπορείτε να αντιδράσετε πιο γρήγορα με εναλλακτικές ενέργειες, εάν παρουσιαστούν προβλήματα.

Αυτές οι σχέσεις φωτός/θερμοκρασίας είναι σχετικά απλές, σε σύγκριση με τις στρατηγικές λίπανσης και ποτίσματος κατά τους έξι πιο κρύους μήνες του χρόνου:

Μην λιπαίνετε από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Εάν το φυτό διαχειμάζει στο κρύο (εκδοχή Β παραπάνω), μην λιπαίνετε από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο. Αντιμετωπίστε την έλλειψη σιδήρου (φλέβες στα πράσινα φύλλα, κιτρίνισμα των φύλλων) προσθέτοντας σιδηρούχο λίπασμα.

Ποτίστε με μαλακό νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Μην χρησιμοποιείτε σκληρό νερό, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου. Για πιο ζεστή διαχείμαση, ποτίζετε πολύ προσεκτικά ανάλογα με την περίπτωση. Συγκεκριμένα, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και το λίμνασμα του νερού. Περισσότερα δέντρα πνίγονται παρά ξεραίνονται! Για διαχείμαση στο κρύο, διατηρήστε το δέντρο πιο στεγνό (ελαφρώς υγρό χώμα) - η μπάλα του χώματος δεν θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή και το δέντρο δεν θα πρέπει να είναι ξερό.

Αφήστε το δέντρο εκτός σπιτιού όσο το δυνατό περισσότερο και βγάλτε το ξανά έξω το νωρίτερο δυνατό την άνοιξη.

Ιδίως στα τέλη του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, μπορείτε να τοποθετήσετε το δέντρο σε μια προστατευμένη θέση εκτός σπιτιού. Η θέση δεν θα πρέπει να ζεσταίνεται τόσο που οι θερμοκρασίες της νύχτας και της μέρας να έχουν μεγάλη διαφορά, π.χ. 5 °C τη νύχτα και 20-25 °C τη μέρα.

Πριν μεταφέρετε το δέντρο μέσα στο σπίτι, καθαρίστε το καλά και κάντε ό,τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα διαχειμάσουν μαζί του σαλιγκάρια ή ψείρες. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να το κλαδέψετε σε αυτό το σημείο. Αραιώστε τις πολύ πυκνές κορυφές για να διεισδύει περισσότερο φως. Στο τέλος Ιανουαρίου, ελέγξτε για παράσιτα (που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή του χρόνου). Τα κοκκοειδή έντομα και οι πρώτοι ψευδόκοκκοι έχουν πιάσει ήδη δουλειά. Οι τελευταίες που παρουσιάζονται είναι οι μελίγκρες, αλλά ακόμα και αυτές εμφανίζονται από τον Μάρτιο και μετά.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τη διαχείμαση των εσπεριδοειδών σας!

Μια τελευταία συμβουλή:

Αυτοί που θέλουν ένα μικρό, όμορφο εσπεριδοειδές, που μπορεί να αντέξει σε πιο ζεστές και κάπως λιγότερο φωτεινές θέσεις το χειμώνα, μπορούν να διαλέξουν τη φορτουνέλα, το κουμκουάτ!

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Στην Ελλάδα Ευρωπαϊκή "καμπάνα" για τα λύματα στην Ανατολική Αττική

  Δεκα εκατομυρια ευρω εφ απαξ προστιμο και χρηματικη ποινη 3,64 εκατομμυριων για καθε εξαμηνο καθυστερησης στην υλοποίηση των...

 2. Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

  Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε...

 3. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

  Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

 4. Εγκύκλιος στέλνει στο αυτόφωρο όσους κακοποιούν ή βασανίζουν ζώα

  Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εισαγγελικών εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron