Αρχική » Φυτά

Λεβάντα: καλλιέργεια και ιδιότητες

Λεβάντα: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η λεβάντα είναι τόσο ρομάντικο φυτό, που αργά ή γρήγορα, όλοι οι κηπουροί υποκύπτουν στην ομορφιά της και τη φυτεύουν στον κήπο τους. Εκτός από το υπέροχο άρωμα, τα άνθη της λεβάντας έχουν ένα ελκυστικό μωβ χρώμα, που θα σας γοητεύσει.

Χρησιμοποιείτε από τα αρχαία χρόνια στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα ως άρωμα ή θυμίαμα. Κατά το Μεσαίωνα, θεωρήθηκε σαν αφροδισιακό αλλά και θεραπευτικό βότανο για πονοκέφαλο, πονόδοντο, αλλά και ψυχικές διαταραχές. Μέχρι και σήμερα η λεβάντα είναι ένα αγαπημένο και ιδιαίτερα διαδεδομένο βότανο για την καταπολέμηση του στρες και του καθημερινού άγχους.

Η λεβάντα είναι ένα στολίδι στο βοτανόκηπο σας και η καλλιέργεια του δε θα σας δυσκολέψει. Είναι πολυετές φυτό και με λίγη προσοχή το χειμώνα θα το απολαμβάνεται για πολλά χρόνια. Όπως τα περισσότερα φυτά που τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αιθέρια έλαια, έτσι και η λεβάντα, πρέπει να φυτευτεί σε ελαφρύ χώμα, κάτι που θα ενθαρρύνει υψηλότερη συγκέντρωση ελαίων. Επίσης ο ήλιος είναι σύμμαχος στην ανάπτυξη της λεβάντας σε αντίθεση με την υγρασία που μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα ισχνό και άρρωστο φυτό.

Φυτέψτε τους σπόρους της λεβάντας σε γλάστρα και κρατήστε το σε σκιερό μέρος, ως που να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυτά. Μόλις ψηλώσουν περίπου 5-6 εκατοστά μπορείτε να μετακινήσετε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο μέρος που θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Μεταφυτέψτε το λίγες εβδομάδες αργότερα σε ένα μέρος του κήπου, που το βλέπει ο ήλιος και δεν έχει πολύ υγρασία. Γενικά, είναι ένα ανθεκτικό φυτό, που δε χρειάζεται πολύ πότισμα, όπως και τα περισσότερα βότανα.

Φυτέψτε τα φυτά σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστά ανάμεσά τους. Η ρίζα της λεβάντας μεγαλώνει και απλώνει σε μεγάλο βάθος και πλάτος. Στα τέλη της άνοιξης ίσως χρειαστεί να της βάλετε λίγο λίπασμα ή κοπριά, κάτι που θα βοηθήσει το φυτό να γίνει πλούσιο και να αναπτύξει περισσότερα μωβ άνθη.

Η συγκομιδή των λουλουδιών της λεβάντας μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, για να περιποιηθείτε το φυτό  ή να τα αφήσετε όλο το καλοκαίρι. Παρόλαυτα, το φθινόπωρο, καλό θα είναι να την κλαδέψετε, αποφεύγοντας τους μεγαλύτερους ξυλώδεις μίσχους. Απλώστε τη λεβάντα που μόλις κόψατε σε εφημερίδες σε σκιερό και στεγνό μέρος και αφήστε τη να αποξηραθεί.

Τα αποξηραμένα άνθη της λεβάντας μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για αρωματικά για τις ντουλάπες ή για όμορφες ανθοσυνθέσεις που θα δώσουν άρωμα και ομορφιά στο χώρο σας. Αν τοποθετήσετε μερικά κλωνάρια στα κάρβουνα του μπάρμπεκιου καθώς ψήνεται, θα απολαύσετε αρωματισμένο κρέας. Επίσης το εξαιρετικό της άρωμα θα κρατήσει μακριά κουνούπια και άλλα ζωύφια.

Πηγή:http://monoprasino.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεβάντα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η ... γρηγορότερη χελώνα στον κόσμο

     Ο Μπέρτι, όπως ονομάζεται, αποτελεί την ταχύτερη χελώνα του κόσμου, καταφέρνοντας να κερδίζει μία θέση στα βιβλία των...

  2. Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

    Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...

  3. Σκοτώνουν άγρια ζώα οι φράχτες για τους πρόσφυγες

    «Πολλές αναφορές έχουν έρθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κυνηγετικούς συλλόγους, των οποίων τα μέλη έχουν...

  4. Aπό το Μελισσοκομικό Συν/σμό Χίου νέα μονάδα τυποποίησης μελιού

    Σε εκσυγχρονισμό – μετεγκατάσταση της μονάδας τυποποίησης μελιού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός...

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Χρησιμοποιήστε το για την περιποίηση του κήπου σας!Και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Στους ρυθμούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κολοκύθες: Πάντα όμορφες!

Κολοκύθες: Πάντα όμορφες!

Στο εξωτερικό τα παιδιά λατρεύουν να χαράζουν πρόσωπα σε κολοκύθες την περίοδο του Halloween. Τις απόκριες των ξένων δηλαδή. Σίγουρα όλο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron