Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Παγωτά με άρωμα από φυτά

Παγωτά με άρωμα από φυτά

Καλοκαίρι και θέλετε ένα δροσερό επιδόρπιο. Σας δίνουμε μερικές νόστιμες και αρωματικές συνταγές.

Παγωτό με πέταλα τριαντάφυλλου (γίνεται περίπου τρία φλιτζάνια)
-1 φλιτζάνι κρέμα μόρφατ
-1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-5 μεγάλα αυγά (μόνο τους κρόκους)
-1 1/2 φλιτζάνι πέταλα μεγάλου αρωματικού τριαντάφυλλου (πλυμένα, στεγνωμένα και τοποθετημένα στο φλιτζάνι απαλά)

Ετοιμάστε ένα δοχείο πρόψυξης, τοποθετώντας παγάκια σ' ένα μεγάλο δοχείο με επίπεδο πάτο, όπου θα κρατείται το μπολ, μέσα στο οποίο θα προψυχθεί το παγωτό.
Τοποθετήστε τη ζάχαρη και τα πέταλα σε μίξερ και ανακατώστε μέχρι να σχηματισθεί μία πάστα.
Βάλτε την κρέμα, το γάλα και την πάστα ζάχαρης σε τηγανάκι μεσαίου μεγέθους και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατώστε ώσπου να λειώσει η ζάχαρη. Σιγοβράστε για λίγο και κατεβάστε από τη φωτιά το τηγάνι.
Βάλτε τα ασπράδια των αυγών σε άλλο μπολ. Χτυπήστε τα ελαφρά και προσθέστε αργά το ζεστό μίγμα. Ανακατώνετε συνεχώς μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Μεταφέρετε το μίγμα στο τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατώνετε συνεχώς, με ξύλινο κουτάλι, ώσπου η θερμοκρασία να φθάσει στους 80 βαθμούς C (δοκιμάστε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή όταν καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού). Στραγγίστε το μίγμα με λεπτό σουρωτήρι σ' ένα καθαρό μπολ και τοποθετήστε το μπολ στο μεγάλο δοχείο με τα παγάκια. Αφού ολοκληρωθεί η πρόψυξη, βάλτε το σε μηχανή παγωτού και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Παγωτό με άνθη λεβάντας
-1 φλιτζάνι γάλα
-1 φλιτζάνι κρέμα σαντιγί
-1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
-ανθούς λεβάντας
-1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-1/4 κουταλάκι γλυκού βανίλια

Ζεστάνετε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη λεβάντα, χωρίς να τα βράσετε. Όταν η ζάχαρη λιώσει και τα άνθη λεβάντας μουλιάσουν, δοκιμάστε τη γεύση πριν προσθέσετε την βανίλια. Μπορεί να είναι ήδη αρκετά έντονη, με δυνατό άρωμα λεβάντας. Αφαιρέστε τα άνθη. Προσθέστε αλάτι και αν χρειάζεται βανίλια. Βάλτε το στην κατάψυξη και ανακατώστε μια-δυο φορές κατά διαστήματα. Όταν παγώσει σερβίρετε, διακοσμώντας με ένα δύο φύλλα ή πέταλα λεβάντας.

Παγωτό με άνθη μέντας (6 μερίδες)
-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη Caster (λεπτή)
-3/8 φλιτζανιού νερό
-4 κουταλάκια γλυκού φύλλα μέντας (ή και λιγότερο αν το θέλετε)
-1 κουταλάκι γλυκού άνθη μέντας
-1/2 λεμόνι το χυμό
-1 1/4 φλιτζάνια κρέμα μόρφατ
-πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Διακόσμηση: Φύλλα και άνθη μέντας

Είναι το τέλειο επιδόρπιο για μια καλοκαιρινή μέρα. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό από δυόσμο, και άρωμα μέντας για πολύ καλύτερη γεύση. Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό. Μετά βράστε για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ (αραιό) σιρόπι. Προσθέστε τα άνθη και τα φύλλα μέντας και λειώστε μέχρι να γίνει το μείγμα στρωτό. Κρυώστε και στραγγίστε. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και την κρέμα. Ανακατώστε καλά, χτυπώντας δυνατά το μίγμα και προσθέστε δύο ή τρεις σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής εάν είναι απαραίτητο. Βάλτε το σε παγοδοχείο και ψύξτε το μέχρι να γίνει πολτός. Ανακατώστε καλά για άλλη μια φορά και ψύξτε το μέχρι να σκληρύνει. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια και διακοσμήστε με άκρες από φύλλα μέντας και πολλά φρέσκα άνθη.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τριανταφυλλιά, Λεβάντα, Μέντα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το 1ο Athens Street Food Festival: η αγαπημένη γκουρμέ γιορτή

    Για δύο τριήμερα, 20-22 και 27-29 Μαϊου, οι Αθηναίοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν «φαγητό του δρόμου»...

  2. Σαλαμάνδρα: Aναγέννηση ιστών με βλαστοκύτταρα

    Νέα μέθοδο αναγέννησης ιστών με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, η οποία μιμείται την ικανότητα της σαλαμάνδρας να αναδημιουργεί...

  3. Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες;

    Η αφυδάτωση αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό και οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων η υψηλή...

  4. WWF: Σε 40 χρόνια ο άνθρωπος εξαφάνισε τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη

     Η δράση του ανθρώπου επέφερε μέσα σε 40 χρόνια την εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και τα vintage που έχεις,...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη, κι όχι μόνο επειδή εμείς το θέλουμε αλλά επειδή όλα γύρω μας δείχνουν ότι πράγματι ήρθε. Ο καιρός...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron