Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Ψωμί

Η "Φουσκωτή της Πάρου"

Η "Φουσκωτή της Πάρου"

Πολύ νόστιμη, τοπική συνταγή από την Πάρο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων! Η φουσκωτή είναι ένα είδος τυρόψωμου, συνήθως φτιάχνεται από το ζυμάρι ψωμιού, οι Παριανές νοικοκυρές έκοβαν ένα κομμάτι ζυμαριού, το εμπλούτιζαν με τυρί και ετοίμαζαν το κολατσιό της ημέρας! Το τυρί λιώνει μέσα στην ζύμη και της δίνει μοναδική γεύση! Δοκιμάστε την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για πίτα φουσκωτή!

Ποσότητα: 1 φρατζόλα (12 Μεριδες). Προετοιμασία: 1 ώρα 10 λεπτά. Μαγείρεμα: 35 λεπτά και έτοιμο σε: 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά:
-150 gr γραβιέρα
-300 gr. αλεύρι σκληρό
-220 ml. νερό χλιαρό
-8 gr. μαγιά νωπή
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-Σουσάμι

Εκτέλεση:
-Σε ένα μπώλ ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
-Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
-Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
-Προσθέτουμε το αλάτι.
-Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.

-Αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
-Κόβουμε το τυρί σε κύβους.
-Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά και την πατάμε ελαφρά με την παλάμη.
-Ενσωματώνουμε το τυρί στην ζύμη και κλείνουμε την ζύμη σε μια μπάλα.
-Κατόπιν πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας να ανοίγει σε φρατζόλα λεπτή σαν την λαγάνα.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε δίσκο ψησίματος, όπου έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
-Πατάμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη να κάνει βαθουλώματα.
-Αφήνουμε την ζύμη για 25 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
-Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-Ψήνουμε την φουσκωτή σε προθερμασμενο φούρνο στους 170°C Κελσίου για 25 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή και κρύα, σκέτη ή συνοδεύστε την με ντομάτα, ελιές, και ότι άλλο σας αρέσει!

Πηγή:www.funkycook.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους είναι η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

    Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η...

  2. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

  3. Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά

    Είναι τα πιο όμορφα φυτά για τα χριστούγεννα. Σίγουρα δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ας δούμε ποιά είναι: Αλεξανδρινό (Ποϊνσέτια)Το...

  4. Εξαιρετικό το 99% των υδάτων αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

    Κατάλληλο για κολύμβηση χαρακτηρίστηκε το σύνολο των υδάτων που εκτιμήθηκαν σε ακτές της χώρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος,...

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron