Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Βρωσιμότητα των φυτών

Βρωσιμότητα των φυτών

Με την παρακάτω μέθοδο, μπορούμε να δοκιμάζουμε και αναγνωρίζουμε, αν κάποιο φυτό είναι βρώσιμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως τελευταία λύση, καθώς χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό.

Πριν ξεκινήσουμε
Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, σκεφτόμαστε καλά, αν όντως είναι η έσχατη λύση και δεν έχουμε άλλη εναλλακτική.
Θα πρέπει το στομάχι μας να είναι άδειο για τουλάχιστον 8 (οκτώ) ώρες και το μόνο που θα έχουμε πιει και θα πίνουμε στην πορεία, είναι αποστειρωμένο νερό.
Δεν σκεφτόμαστε καν, να κάνουμε την δοκιμή σε κάποιο είδος μανιταριού ή μύκητα. Υπάρχουν μανιτάρια τα οποία θα περάσουν το τεστ και θα σας στείλουν στα “θυμαράκια” αρκετές ώρες μετά την κατάποση.
Κατά την διάρκεια του τεστ, πιθανόν να νιώσετε διάφορα συμπτώματα (ζαλάδες, τάση για εμετό, ερεθισμούς κτλ), να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά οτι θα σας συμβούν.
Μην υποθέτετε οτι επειδή ένα ζώο έφαγε ένα φυτό, αυτό το φυτό είναι φαγώσιμο και για τους ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετά φυτά/καρποί που ενώ τρώγονται από ζώα, για τους ανθρώπους είναι δηλητηριώδεις.

Επιλογή & διαλογή
Διαλέγουμε ένα φυτό, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο μέρος που βρισκόμαστε. Θα ήταν ανόητο να ολοκληρώσουμε το τεστ, και αργότερα να μην έχουμε να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα αυτού του φυτού για να φάμε. Αφού επιλέξουμε το φυτό, το επεξεργαζόμαστε οπτικά, αφαιρούμε τυχόν έντομα και κοιτάμε για αρρώστιες. Αν το φυτό δεν μας φαίνεται καλό, το πετάμε και παίρνουμε άλλο. Όλα τα μέρη ενός φυτού δεν είναι φαγώσιμα. Μπορεί σε κάποιο φυτό να τρώγονται τα φύλλα, αλλά οι ρίζες τους ή οι καρποί να είναι δηλητηριώδεις. Συνεπώς ξεχωρίζουμε και επιλέγουμε το μέρος του φυτού το οποίο θα κάνουμε το τεστ. Επίσης ορισμένα φυτά, ενώ ωμά είναι επικύνδηνα για κατάποση, αν μαγειρευτούν σωστά να είναι βρώσιμα (πχ τσουκνίδες). Οπότε αν θέλετε μαγειρέψτε το μέρος του φυτού που επιλέξατε για να είστε πιο σίγουρος. Θα πρέπει όμως καθ’ όλη την διάρκεια του τεστ, να δοκιμάζετε το ίδιο μέρος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος.

Το Τεστ
Μυρίστε το μέρος του φυτού που κάνετε το τεστ. Αν έχει περίεργη μυρωδιά (σαπίλας ή μυρωδιά αμυγδάλου), σταματήστε το τεστ και δοκιμάστε άλλο φυτό/μέρος του φυτού.
Τρίψτε το φυτό στο δέρμα σας. Προτιμήστε κάποιο σημείο ευαίσθητο, όπως ο καρπός του χεριού ή εσωτερικά του αγκώνα. Πιέστε το φυτό ώστε να βγάλει χυμούς και να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας. Περιμένετε περίπου 15 λεπτά ή και παραπάνω. Αν δείτε ερεθισμούς στο δέρμα, πετάξτε το φυτό και σταματήστε το τεστ. Αν όχι, συνεχίστε.
Ακουμπήστε το φυτό (μικρή ποσότητα), εξωτερικά των χειλιών σας. Αν νιώσετε φαγούρα ή κάψιμο, σταματήστε το τεστ. Αν δεν νιώσετε τίποτα για περίπου 3-5 λεπτά, συνεχίστε.
Ακουμπήστε το φυτό στην γλώσσα σας. Μην το μασήσετε! Αν για τα επόμενα 15 λεπτά δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε.
Μασήστε το. Αν και πάλι δεν νιώσετε τίποτα για τα επόμενα 15 λεπτά, συνεχίστε.
Καταπιείτε το φυτό. Αν μέσα σε 8 ώρες δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε. Αν νιώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, προκαλέστε εμετό και πιείτε άφθονο νερό.
Ετοιμάστε μια μεγαλύτερη ποσότητα του φυτού, περίπου μια χουφτίτσα και φάτε την. Αν δεν νιώσετε τίποτα, το φυτό είναι φαγώσιμο.
Υπάρχει περίπτωση ενώ το φυτό να είναι φαγώσιμο, αν το φάτε σε μεγάλη ποσότητα να σας προκαλέσει αντιδράσεις όπως διάρροια. Με λίγα λόγια το τεστ αυτό, είναι αυτό που λέμε “ο πνιγμένος, από τα μαλλιά του πιάνεται”… Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και ιδιάζουσες περιπτώσεις φυτών, τα οποία είναι δηλητηριώδη. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις αν ένα φυτό είναι φαγώσιμο, είναι να στο έχει δείξει κάποιος, να το έχετε διαβάσει σε κάποιο ειδικό βιβλίο κτλ. Εξαντλείστε όλες τις άλλες εναλλακτικές εύρεσης τροφής (πχ κυνήγι, ψάρεμα) και εφαρμόστε το μόνο ως έσχατη λύση.

Πηγή:http://koinos--nous.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε παγωτό

    Το παγωτό, επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν,  έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με...

  2. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

    Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

  3. Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

    Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική...

  4. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron