Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η ιστορία του ψωμιού και τα είδη του

Η ιστορία του ψωμιού και τα είδη του

Bread Mania…Αν κάτι δεν θα λείψει ποτέ από κάθε τραπέζι, αυτό είναι σίγουρα το ζεστό ψωμί. «Ένα χωριάτικο», συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι Έλληνες στον φούρναρη της γειτονιάς μας. Αυτό με την τραγανή κόρα και την μοσχομυρωδάτη λευκή ψύχα. Είναι όμως μόνο αυτό; Φυσικά και όχι, ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία του ψωμιού και στα είδη του ανά τον κόσμο. Σίγουρα καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς…

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.

Μερικοί μόνο σταθμοί σε μια τόσο οικεία γεύση:

Τσιαπάτα
Τσιαπάτα στα ιταλικά σημαίνει παντόφλα. Είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα» και αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά

Μπαγκέτα
Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης και είναι η βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας.

Naan
Με καταγωγή από την μέση ανατολή, οι Punjabis τίμησαν το naan και στην συνέχεια το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικό naan πρέπει να ψηθεί πάνω στους φούρνους ενός tandoor (παραδοσιακός Ινδικός φούρνος).

Πολύσπορο
Είναι ψωμί με ιδιαίτερη διατροφική αξία, ελαφρύ και νόστιμο, σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο, μεγάλης διόγκωσης. Επίσης είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Ψωμί βύνης
Είναι ένα σκούρο, υγρό και γλυκό ψωμί, εμπλουτισμένο με απόσταγμα και σιρόπι βύνης. Γενικότερα, είναι ένα νόστιμο ψωμί που συνδυάζεται ωραία με τσάι, με βούτυρο και μαρμελάδα και το σπουδαιότερο, διατηρείται για πολλές ημέρες.

Brios
Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βούτυρο. Είναι ιδιαίτερα εύγευστα.

Πανίνο
Πανίνο, στα ιταλικά σημαίνει μικρό ψωμί και τις περισσότερες φορές αποκαλείται με τον πληθυντικό, δηλαδή πανίνι. Ειδικότερα όμως, πανίνο ονομάζεται τo ψημένο σάντουιτς με μικρή φραντζόλα τσιαπάτα.

Ψωμί χωρίς γλουτένη
Παρασκευάζεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και καταναλώνεται από άτομα που είναι αλλεργικά στη γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το συνηθισμένο αλεύρι, όταν προετοιμάζουμε ψωμιά, κέικ κ.α. χωρίς γλουτένη.

Ψωμί βρώμης
Είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ ψωμί και το κυριότερο πολύ υγιεινό. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φλοιό βρώμης κάνει καλό στα δόντια και στο στομάχι, ενώ είναι ιδανικό και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα.

Ψωμί σίκαλης
Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τορτίγια
Οι τορτίγιες είναι μεξικάνικες ψωμένιες πίτες και παρασκευάζονται από μάσα χαρίνα ή απο πλήρες σταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά είδη.Οι φρέσκες tortillas ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές απ’έξω και μαλακιές στη μέση. Οι τορτίγιες από καλαμπόκι τηγανίζονται, γεμίζονται και φτιάχνουν τα γνωστά σε όλους τάκος ή διαφορετικά απλά ξεροτηγανίζονται και φτιάχνουν τις τοστάδες. Τέλος, οι τορτίγιες τυλιγμένες σε ρολό σαν πίτα και γεμιστές, φτιάχνουν τις εντσιλάδες.

Brezel
Ότι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι είναι για τους Γερμανούς το Brezel. Το brezel είναι ένα ιδιαίτερο κουλούρι-ψωμάκι, αλμυρό, με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του, σε σχήμα χαλαρού κόμπου. Σήμα κατατεθέν για την αρτοποιία της χώρας του. Το προτιμούν ιδιαίτερα και οι Αμερικάνοι.

Μπέιγκελ
Είναι στρογγυλά μικρά ψωμάκια με τρύπα στη μέση, τα οποία πριν ψηθούν, βράζονται. Είναι ιδανικά με μαρμελάδα, καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ. Τα μπέιγκελ μπορεί να ξεκίνησαν από την  Ευρώπη αλλά τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19 αιώνα στην Ν.Υόρκη. Αν φάτε εκεί δύσκολα θα ευχαριστηθείτε αλλού. Βασικό πιάτο για ένα Αμερικάνικο πρωινό.

Μάφιν
Μικρά ψωμάκια που χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά, ενώ είναι ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό. Τα μάφιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική.

Κρουασάν
Τα μαλακά αυτά μισοφέγγαρα φτιάχνονται με πλούσια ζύμη από γάλα, αλεύρι και άφθονο βούτυρο και τρώγονται σκέτα με τον καφέ ή ζεστά με βούτυρο και μαρμελάδα ή ρευστή σοκολάτα.

Τσαπάτι
Είναι ινδικό ψωμί, χωρίς διογκωτικά και τρώγεται ζεστό με όλα τα ινδικά φαγητά, χρησιμεύοντας σαν πιρούνι.

Μπαπ
Φουσκωτά ψωμάκια, πολύ μαλακά που προέρχονται από την Σκοτία. Για να είναι νόστιμα τρώγονται απευθείας ζεστά από τον φούρνο, κομμένα στην μέση και αλειμμένα με βούτυρο.

Pumpernickel
Είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί, με ιδιαίτερη υφή. Συχνά αναμιγνύοντας σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές του. Το pumpernickel  ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό. Το βρίσκουμε σε Γερμανικά αρτοποιεία.

Πηγή:www.flowmagazine.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέο blog για την προστασία του πλανήτη!

    Ένα blog για την προστασία του πλανήτη! Mια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων που ασχολούνται με κοσμικά πλανητικά φαινόμενα, εξετάζουν την...

  2. Χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται έξω μετά τις γιορτές

    Υπάρχουν πολλές επιλογές ειδών χριστουγεννιάτικών δέντρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια να...

  3. Η λίμνη Βολιβία εξατμίστηκε ολοσχερώς

    Πρόκειται για ένα θέαμα που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους, είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Ψαρόβαρκες στον πάτο μιας...

  4. Τροφές κατά των ιώσεων

    Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron