Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων » Κηπουρική σε μπαλκόνια ή βεράντες

Καλλιεργείστε κρεμμύδι σε γλάστρα

Καλλιεργείστε κρεμμύδι σε γλάστρα

Ένα από τα διασημότερα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής είναι το κρεμμύδι! Με πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλα μας τα φαγητά, συνήθως το βρίσκουμε κομμένο σε μικρά κομματάκια αφού πρώτα μας έκανε να κλάψουμε! Άλλοι το αγαπούν ξερό, ενώ άλλοι χλωρό! Παρακάτω θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να επιτύχετε και τα δύο είδη στο μπαλκόνι σας!

Η ποικιλία που διαλέξαμε να φυτέψουε ονομάζεται Tonda Musona και είναι ένα κρεμμύδι με λευκή σάρκα. Τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο για να αναπτυχθούν. Θα φυτέψουμε σε πάνινες γλάστρες χωρητικότητας 7 λίτρων. Σε αυτή τη γλάστρα θα χωρέσουν περίπου 10 κρεμμύδια, ενώ αν επιλέξετε κάποια ζαρντινιέρα σίγουρα θα χωρέσουν πολλά περισσότερα!

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Μπορούμε να κάνουμε την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση: Αφού έχουμε γεμίσει τη γλάστρα μας με χώμα παίρνουμε το φτυαράκι μας (ή ένα ξύλο) και με το πίσω μέρος κάνουμε τρύπες στο χώμα. Προσέξτε την απόσταση για να μην είναι κολλητά το ένα φυτό με το άλλο. Βγάζουμε το φυτό από το σκαφάκι του και τοποθετούμε ένα-ένα σπορόφυτο σε κάθε τρύπα που έχουμε άνοιξη. Τέλος πιέζουμε περιμετρικά το χώμα με τα δάχτυλά μας και έτοιμο!

Θέση στο μπαλκόνι: Αγαπάει πολύ τον ήλιο ενώ δεν έχει πρόβλημα με τον αέρα!

Πότισμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό το χειμώνα. Όσο ζεσταίνει όμως ο καιρός θέλει αρκετό πότισμα, ειδικά αν θέλουμε να γίνει ξερό με μεγάλο βολβό.

Λίπανση: Είναι στην ευχέρειά σας αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πιστεύουμε ότι με το σωστό χώμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε προτιμήστε οργανικά λιπάσματα που έχουν περισσότερο άζωτο!

Φυτοπροστασία: Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Εποχές φύτευσης: Φθινόπωρο, Χειμώνα. Όμως υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που φυτεύονται και άνοιξη συνήθως για χλωρό κρεμμύδι.

Συγκομιδή: Αν το θέλετε ξερό τότε θα το συλλέξετε περίπου τον Ιούλιο. Για όσους όμως αρέσει το χλωρό κρεμμύδι θα γευτούν τα κρεμμύδια τους πιο γρήγορα. Μόλις τα φυτά σας μεγαλώσουν υπάρχουν δυο τρόποι για να τα συλλέξετε. Ο πρώτος είναι να ξεριζώσετε το φυτό και το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο. Ο δεύτερος και καλύτερος είναι αφού έχει μεγαλώσει αρκετά κόβετε τα φύλλα σε απόσταση περίπου 10 εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος. Επομένως χρησιμοποιείτε το κρεμμύδι στο φαγητό σας, αλλά μένει και το φυτό για να συνεχίσει την παραγωγή του!

Έξυπνη λύση: Εάν σας περιορίζει ο χώρος μη στεναχωριέστε! Τα κρεμμύδια κάνουν πολύ καλή παρέα με τα μαρούλια εκτός από το τραπέζι και στο χώμα! Φυτέψτε ανάμεσα στα μαρούλια σας κρεμμύδια γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο στο μπαλκόνι σας!

Πηγή: www.olyplant.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κρεμμύδι, Κρεμμυδάκια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

    Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

  2. Η σαύρα που όταν ζεσταίνεται ... αλλάζει φύλο

    Αυτό το ερπετό προτιμά να γίνεται γυναίκα όταν ο καιρός είναι καλός: ερευνητές στην Αυστραλία περιγράφουν ένα είδος...

  3. Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

    Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική...

  4. Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron