Αρχική » Φυτά

Φυσικά και δυναμογόνα ελιξίρια ζωής

Φυσικά και δυναμογόνα ελιξίρια ζωής

Απλά και Δυναμογόνα Ελιξίρια Ζωής για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

Συνταγή
-1 βολβός ωμού παντζαριού βιολογικής καλλιέργειας.
-1 καρότο βιολογικής καλλιέργειας.
-½ φρέσκο λεμόνι βιολογικής καλλιέργειας.

Πλένουμε καλά και τεμαχίζουμε το βολβό παντζαριού και το καρότο. Στη συνέχεια βάζουμε τα τεμαχισμένα παντζάρια και καρότα στο μπλέντερ με ένα ποτήρι καθαρό νερό, ώστε να πολτοποιηθούν. Στο υγρό που θα προκύψει στύβουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Πίνουμε το ποτό γουλιά-γουλιά.

Παραλλαγές:
1. Αν θέλουμε και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα λίγη σκόνη πιπερόριζας ή μια φέτα ωμής πιπερόριζας.
2. Μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα λίγη ρίγανη καλά τριμμένη.
3. Για άρωμα με τόνους εσπεριδοειδών μπορούμε να βάλουμε στο μπλέντερ λίγη φλούδα από βιολογικό μανταρίνι.

Γενική Ανάλυση Συνταγής
Ο βολβός του παντζαριού και του καρότου ενσωματώνουν ευεργετικά την Δύναμη Ζωής στην ιδιαίτερη συχνότητα της φθινοπωρινής περιόδου και παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.
Η πιπερόριζα θερμαίνει περισσότερο την ενεργειακή ποιότητα της συνταγής και βελτιώνει την πεπτική φωτιά.
Η ρίγανη το αρχαίο ελιξίριο της ελληνικής γης προσφέρει απολυμαντική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η φλούδα του μανταρινιού δίνει ένα εξαίσιο άρωμα εσπεριδοειδών και η συχνότητα των ελαίων του μεταφέρει την πληροφορία της υγείας και ζωτικότητας στα κύτταρα μας.
Επισημάνσεις

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με φρέσκους χυμούς ωμών λαχανικών μπορούμε να αρχίσουμε με ½ βολβού παντζαριού και ½ καρότο.
Τον χυμό πρέπει να τον πίνουμε γουλιά-γουλιά και όχι με μία ρουφηξιά. Πριν τον καταπιούμε θα πρέπει να γίνεται μια βαθμιαία απομύζηση των πιο εκλεπτυσμένων συστατικών του από τους βλεννογόνους του στόματος.
 Αν κάποιο γαστροπεπτικό πρόβλημα δεν μας επιτρέπει την κατανάλωση ωμών λαχανικών, η συνταγή θα μπορούσε να εκτελεστεί και με ατμόβραστο βολβό παντζαριού ή καρότου.
Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του παντζαριού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξαλικών αλάτων, οπότε τουλάχιστον η εκτεταμένη χρήση του δεν συνίσταται σε άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στους νεφρούς. Επίσης καλό είναι να γίνεται επαρκής αραίωση του πολτού με ικανή ποσότητα καθαρού νερού.
Γενικότερα, άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική παρακολούθηση ή παρουσιάζουν κάποιο θέμα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, πριν την συστηματική χρήση ενός συνδυασμού από χυμούς– πολτούς φρούτων και λαχανικών.

Ανάλυση
Το παντζάρι (Beta vulgaris)  ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που φρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη.
Οι βολβοί του είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριου παντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και οδοντόπονων. Ακόμη οι βολβοί του παντζαριού έχουν χρησιμοποιηθεί ευεργετικά σε πολλές ηπατικές δυσλειτουργίες, αφού ενεργοποιούν την ηπατική αποτοξίνωση. Επίσης περιέχουν μια χρωστική που ονομάζεται βήτα-κυανίνη που παρέχει ισχυρή προστατευτική δράση έναντι διαφόρων εκφυλιστικών καταστάσεων. Οι ίνες που μας προμηθεύουν έχουν δείξει ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ο συνδυασμός των ινών που περιέχουν και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα.
Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού έδειξαν ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.
Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει το σχηματισμό νιτροζαμινών.
Το καρότο (Daucus carota) παρέχει στον οργανισμό Daucus carota) παρέχει στον οργανισμό carota) παρέχει στον οργανισμό carota) παρέχει στον οργανισμό ) παρέχει στον οργανισμό μας υψηλή ποσότητα προ-βιταμίνης Α και καροτενοειδών, καθώς και βιταμίνες C, K, B6, B1, βιοτίνη, C, K, B6, B1, βιοτίνη, , K, B6, B1, βιοτίνη, K, B6, B1, βιοτίνη, , B6, B1, βιοτίνη, B6, B1, βιοτίνη, 6, B1, βιοτίνη, B1, βιοτίνη, 1, βιοτίνη, ίνες και κάλιο. Γενικά μας προμηθεύει στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζουν την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων και προάγουν την όραση.
Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλαχτούμε από κρυολογήματα και γρίπη, μπορούμε να συμπληρώσουμε την παραπάνω συνταγή με μια ταμπλέτα βήτα 1,3 γλυκανών (Beta 1,3 glucans )  ουσιών που ανευρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα της μαγιάς του γένους s.cerevisiae. Οι βήτα 1,3 γλυκάνες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και δράση έναντι διαφόρων ιών ενώ ενισχύουν τον μυελό των οστών. Η χρήση τους όμως θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες καθώς και από ανθρώπους που παρουσιάζουν σοβαρή καντιδίαση ή είναι αλλεργικοί στην συγκεκριμένη μαγιά. Άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν την γνώμη του θεράποντος ιατρού τους πριν τη λήψη των βήτα 1,3 γλυκανών.

Γράφει ο Dr Ιωάννης Αδαμίχος N.D., D.O., D.Sc. - Holistic Life, τεύχος  35, http://holisticlife.gr/

Πηγή:http://mothernaturegr.blogspot.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

  Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

 2. Στην Πολωνία μία 100% «πράσινη» πόλη

  Η μικρή πόλη Κιζελίτσε της Πολωνίας έλαβε το βραβείο ManagEnergy Award 2014 που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για...

 3. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

   Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

 4. Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

  Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει...

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron