Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Σούπες

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Μια γκουρμέ νοστιμιά, κατ’ ευθείαν από την Γαλλία. Η κρεμμυδόσουπα βέβαια δεν είναι γαλλική επινόηση. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε και σε μας την σούπα των φτωχών, μιας και η γη μας έδινε άφθονα τα κρεμμύδια, οπότε με λίγα κρεμμύδια, βούτυρο και μπαγιάτικο ψωμί, έφτιαχναν ένα πιάτο πλούσιο και θρεπτικό.
Τώρα, όσον αφορά την γαλλική κρεμμυδόσουπα, είναι μια πολύ νόστιμη σούπα . Ο μόνος μπελάς (μπελάς και όχι δυσκολία) είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Σερβίρεται με φρυγανισμένες λεπτές φέτες μπαγκέτας, πασπαλισμένες με μπόλικη ελβετική γραβιέρα gruyere στην original εκδοχή της.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και που να βρίσκουμε gruyere, χρησιμοποιούμε ελληνικότατη γραβιέρα πικάντικη ή όποιο άλλο κίτρινο πικάντικο τυράκι θέλουμε, και είμαστε μια χαρά!
Ας περάσουμε στην πράξη!

Θα χρειαστούμε:
600 γρ. κρεμμύδια ξερά
80 γρ. βούτυρο
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
1,5 λίτρο ζωμό βοδινού ή λαχανικών
1 κουταλιά κονιάκ
1 μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
λίγη σκόνη σκόρδου
αλάτι – πιπέρι

Πάμε να την φτιάξουμε:
Ξεκινάμε με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Βάζουμε το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα σοτάρουμε στο βούτυρο
Χαμηλώνουμε την φωτιά (αν οι βαθμοί είναι από 1 ως 9 χαμηλώνουμε στο 5).
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά, για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα όμορφο καφετί χρώμα, όχι όμως να μας καούν.
Πασπαλίζουμε το αλεύρι πάνω από τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ζωηρά για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον ζωμό, που πρέπει να είναι καυτός, στην κατσαρόλα.
(Αν δεν έχουμε σπιτικό ζωμό, βράζουμε 1,5 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 κύβους ή 2 κουταλιές σε κόκκους ζωμό βοδινού ή λαχανικών.)
Προσθέτουμε το κονιάκ, πιπεράκι, και με προσοχή αλάτι (γιατί αλάτι έχει και ο ζωμός συνήθως)
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μισή ώρα.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.
Τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο, τις πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και τις ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν.
Μοιράζουμε την σούπα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Σε κάθε σκεύος, βάζουμε πάνω από την σούπα 2-3 φέτες ψωμί.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη γραβιέρα (όχι τσιγκουνιές, ρίξτε μπόλικη) και βάζουμε τα σκεύη στον φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Όταν λιώσουν, περιμένουμε λίγο να κρυώσει η σούπα μας, πασπαλίζουμε και με έξτρα τυράκι αν θέλουμε, και την απολαμβάνουμε!

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

  2. Φαγητό το καλοκαίρι: πόση ώρα αντέχει εκτός ψυγείου;

    Ετοιμάσατε από το προηγούμενο βράδυ το μεσημεριανό που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, όμως φτάνοντας στο γραφείο...

  3. Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

    Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την...

  4. Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών

    Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι να βάφουμε τα αυγά μας. Εάν θέλετε να... ξεφύγετε από τα...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron