Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.
-Φτιάχνω ένα μείγμα από αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένη μυρωδάτη ρίγανη και καρυκεύω με αυτό το εσωτερικό του αρνιού.
-Για να το σουβλίσω ευκολότερα καλό είναι να ακουμπήσω το αρνί σε τραπέζι.
-Περνώ προσεχτικά τη σούβλα από το άνοιγμα των πίσω ποδιών και παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, κατευθύνω τη σούβλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περάσει από το λαιμό και  να βγει από τη τρύπα που έχω δημιουργήσει προηγουμένως στο κέντρο του κεφαλιού(εναλλακτικά για πιο εύκολα φροντίζω να βγει  από τη τρύπα του στόματος), παρόλα αυτά πιο στερεωμένο είναι από το κρανίο και έτσι ψήνεται καλύτερα το κεφάλι.
-Για να σιγουρέψω το αρνί και να παραμείνει σε οριζόντια θέση πάνω στη σούβλα κατά το ψήσιμο, θα δέσω σφιχτά με μαλακό σύρμα που θα περάσω σε τρία σημεία της σπονδυλικής στήλης
-Το ίδιο θα κάνω και με το λαιμό του αρνιού.
-Τέλος θα τεντώσω καλά τα πίσω πόδια, παράλληλα στη σούβλα και θα τα δέσω σφιχτά

Καλό είναι αν έχω δροσερό χώρο να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία από βραδύς και να στερεώσω το αρνί όρθιο με το κεφάλι προς τα κάτω αφήνοντάς το να στραγγίζει καλά σε λαδόκολλες ή πλαστικό που θα έχω φροντίσει να στρώσω ακριβώς από κάτω.

Πριν το ψήσω θα το τρίψω καλά με λεμόνι και θα το καρυκεύσω και απέξω.
Το αλάτισμα είναι πολύ σημαντικό και συμβάλει τόσο στη γεύση όσο και στη κρούστα της πετσούλας και πρέπει να είναι γενναιόδωρο.
Για να το ψήσω όμορφα τώρα και να γίνει πολύ αρωματικό μπορώ να προσθέσω στα κάρβουνα μερικές κληματόβεργες.
Ανάβω αρχικά λοιπόν τα κάρβουνα που θα πρέπει να έχουν χωνέψει πριν βάλω τη σούβλα.
Τώρα χρειάζεται πολλή προσοχή, φροντίζω η σούβλα να απέχει στην αρχή 50 εκ από τη φωτιά, μπαίνει δηλαδή σε αρκετή απόσταση από τη φωτιά για να μην αρπάξει το ψητό.

Τα κάρβουνα από κάτω πρέπει να είναι κατανεμημένα έτσι ώστε να καλύπτουν όλο το μήκος του αρνιού, δίνοντας έμφαση, βάζοντας δηλαδή περισσότερα κάρβουνα, στα μπούτια και στο στήθος του αρνιού δηλαδή στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Επίσης δε θα πρέπει να είναι ακριβώς στην ευθεία κάτω από το αρνί, αλλά λίγο πιο άκρη και ο λόγος είναι το λίπος που θα αρχίσει να στάζει να μη πέφτει ακριβώς επάνω τους γιατί θα φουντώνει τη φωτιά που θα το «γλύφει λαίμαργα» από κάτω δίνοντας του χρώμα πριν την ώρα του.

Σημειώστε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει καθόλου χρώμα τη πρώτη ώρα το ψητό γιατί θα καεί εξωτερικά χωρίς να’χει ψηθεί από μέσα, είναι το πιο συνηθισμένο λάθος και νομίζω οι περισσότεροι κάποτε θα το βιώσατε.

Θα γυρίζετε τη σούβλα γρήγορα και ασταμάτητα, και θα φροντίζετε η φωτιά να καίει συνεχώς αλλά χωρίς φλόγα και ή δυνατόν η έντασή της να μην αυξομειώνεται για να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία. Στη πορεία  προσθέτετε και άλλα κάρβουνα αν χρειάζεται. Κατά διαστήματα αλείφετε το αρνί με μείγμα λαδιού και λεμονιού με μακρύ γερό πινέλο με χονδρή τρίχα για να μη καίγεστε.

Το χρόνο ψησίματος δε μπορώ να σας τον πω ακριβώς μιας και είναι συνάρτηση του βάρους του, του πάχους και φυσικά της έντασης της φωτιάς.  Πάντως ένα αρνί 8 κιλών χρειάζεται σχεδόν 3 ώρες από κει και πέρα για κάθε παραπανίσιο κιλό προσθέτουμε 25 λεπτά ακόμη.
Όταν έχει αρχίσει να ροδίζει πολύ και να φαίνεται ότι σχεδόν ψήθηκε θα πρέπει να κατεβάσετε τη σούβλα πιο κοντά στη φωτιά και ο ρυθμός που το γυρίζετε να γίνει πιο αργός.
Ένα σημάδι αναγνώρισης, ότι το αρνί σας ψήθηκε είναι οι σχισμές που κάνει στα μπούτια και τα κόκαλα της πλάτης αρχίζουν κατά τόπους να φαίνονται.

Και τώρα που έφτασε η μεγάλη στιγμή, δε θέλω τσαπατσουλιές, αγνοείστε τη πεινασμένη ομήγυρη που βρυχάται ξελιγωμένη και η τσίκνα την έχει εξαγριώσει, σας θέλω ευγενείς, άλλωστε θυμηθείτε ότι εσείς τις επόμενες μέρες θα τρίβετε από παντού τις λαδιές και δε καθαρίζουν εύκολα οι άτιμες.

Μεταφέρετε προσεχτικά το αρνί με τη σούβλα (φυσικά χρειάζεστε έναν βοηθό), στο τραπέζι που έχετε στρώσει με μεγάλες λαδόκολλες από πριν για αυτή τη δουλειά και αφού κόψετε τα σύρματα που το συγκρατούν τραβήξτε τη σούβλα προς τα πίσω, και αφήστε το πάνω στο τραπέζι. Όσο παραδοσιακοί κι αν είστε τα χέρια ίσως ήταν καλή ιδέα κάποτε, αλλά ένα μεγάλο καλό μαχαίρι και ένα μπαλταδάκι για να μεριδοποιήσετε το αρνί κάνουν καλύτερη δουλειά, χωρίς να καίγεστε.

Καλό Πάσχα σε όλους!

 

Πηγή:egnomi.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Από τί υλικά φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια

    Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της...

  2. Σε ποιά προϊόντα αλλάζουν οι τιμές από την 1η Ιουνίου

    Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλάζοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά...

  3. Φτιάξτε μαλακτικό ρούχων

    Ένα πανεύκολο DIY project για να φτιάξεις το πιο μυρωδάτο μαλακτικό για τα ρούχα σου. Πόσες ώρες έχεις...

  4. Οικονομικές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι

    Κανείς δεν θέλει να ζεστένεται ή να καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες κάποιες μέρες του καλοκαιριού και ειδικότερα...

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός κήπου άγριας φύσης

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron