Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Σπιτιτκό κέικ με bitter σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
85 γρ. φρέσκο καφέ εσπρέσσο ή στιγμιαίο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή εσάνς
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάς σοκολάτας (γλάσο):
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
235 γρ. κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 225 γρ. σοκολάτας μαζί με το βούτυρο το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τον εσπρέσσο και τη βανίλια σε μπαιν-μαρί (δηλαδή στερεώνουμε ένα μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει).
Ανακατεύουμε συνεχώς με μία μαρίζ (εύκαμπτη σπάτουλα από σιλικόνη) μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Η σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ λεία και γυαλιστερή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» για 2 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι νααφρατέψουν.
Όσο τα αυγά χτυπιούνται, προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας. Όταν ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την υπόλοιπη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.

Όσο το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε ίσα ίσα να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ τη γκανάς για να μην θαμπώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1 ή 2 λεπτά να «παχύνει».
Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ξεφορμάρουμε και απλώνουμε απαλά τη γκανάς (γλάσο) από πάνω, αφήνοντας την να τρέξει και στο πλάι.

Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή:my-magazine-gr.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αντιμέτωπη με την πρόκληση της βιοποικιλότητας η νέα ΚΑΠ

    Η νέα «πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της ανάσχεσης...

  2. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

    Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

  3. Στην Αυστραλία σκότωσαν κοάλα λόγω ... υπερπληθυσμού

     Η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Βικτόρια, Λίζα Νέβιλ, ανακοίνωσε πως η ευθανασία των κοάλα έλαβε χώρα κοντά...

  4. Οι κορυφαίες χώρες στα βιολογικά προϊόντα

    Τα 9,6 εκατ. εκτάρια (5,4% του συνολικού εκμεταλλεύσιμου γεωργικού εδάφους) έφτασε το 2011 η συνολική έκταση που καλλιεργείται...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron