Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Σπιτιτκό κέικ με bitter σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
85 γρ. φρέσκο καφέ εσπρέσσο ή στιγμιαίο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή εσάνς
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάς σοκολάτας (γλάσο):
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
235 γρ. κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 225 γρ. σοκολάτας μαζί με το βούτυρο το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τον εσπρέσσο και τη βανίλια σε μπαιν-μαρί (δηλαδή στερεώνουμε ένα μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει).
Ανακατεύουμε συνεχώς με μία μαρίζ (εύκαμπτη σπάτουλα από σιλικόνη) μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Η σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ λεία και γυαλιστερή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» για 2 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι νααφρατέψουν.
Όσο τα αυγά χτυπιούνται, προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας. Όταν ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την υπόλοιπη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.

Όσο το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε ίσα ίσα να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ τη γκανάς για να μην θαμπώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1 ή 2 λεπτά να «παχύνει».
Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ξεφορμάρουμε και απλώνουμε απαλά τη γκανάς (γλάσο) από πάνω, αφήνοντας την να τρέξει και στο πλάι.

Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή:my-magazine-gr.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τη Δευτέρα Απριλίου οι πληρωμές παροχών ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

    Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε πως έχει αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία του...

  2. Εμπορική συνεργασία ΕΨΑ και ΝΗΣΟΣ για την Κεντρική και την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τις Σποράδες

    Δυο παραγωγικές εταιρίες ελληνικής ιδιοκτησίας, η ΕΨΑ από την Αγριά του Βόλου και η ΝΗΣΟΣ από την Τήνο...

  3. Όσα δεν ξέρουμε για ... το κρύο

    Ξέρατε ότι το αλκοόλ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι… Ρώσοι, δεν βοηθά τον οργανισμό να ζεσταθεί; Γνωρίζατε...

  4. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

    Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron