Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Ψωμί

Καλαμποκόψωμο με Κινόα

Καλαμποκόψωμο με Κινόα

Μία συνταγή για νόστιμο σπτικό καλαμποκόψωμο με Κινόα και Κεφιροτύρι. Το Κινόα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεϊνες και περιέχει διπλάσια ποσότητα ινών σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, λυσίνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών, ριβοφλαβίνη (Β2) η οποία βοηθάει στο μεταβολισμό της ενέργειας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο το οποίο είναι αντιοξειδωτικό.

Το καλαμποκάλευρο επίσης το αγαπάμε γιατί είναι πολύ υγιεινό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μαζί με το κινόα κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρι και γίνεται ένα ψωμάκι πολύ αφράτο και πολύ υγιεινό. Αν δεν έχουμε κινόα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κους κους ένα ακόμη επίσης υπέροχο δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Το δοκιμάσαμε και με τα δυο και γίνεται το ίδιο νόστιμο και αφράτο. Για λάδι χρησιμοποιήσαμε σησαμέλαιο για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σπορέλαιο θέλουμε.

Χρησιμοποιήσαμε επίσης σπιτικό κεφιροτύρι (δείτε εδώ) που φτιάχνουμε γιατί δεν λιώνει στο ψήσιμο και ταιριάζει πάρα πολύ με το καλαμποκάλευρο. Αντί για κεφιροτύρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τυρί φέτα.

Υλικά

2 αυγά 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα (80 γραμμ. περίπου αμαγείρευτο κινόα) 2 κούπες (300 γραμμ.) καλαμποκάλευρο 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες (500 ml) γάλα κεφίρ 1/2 κούπα (100 ml) σησαμέλαιο 150 γραμμ. κεφιροτύρι 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα χυμό από 1 λεμόνι (4 κουταλιές) 1/4 κουταλάκι αλάτι 1/8 κουταλάκι καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ζεστό νερό βράζουμε το κινόα για 10 λεπτά περίπου. Μόλις βράσει το αποσύρουμε από την εστία και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο. Σε μια κούπα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί τελείως η σόδα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το κινόα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα με τον χυμό λεμονιού και το μείγμα με τα αυγά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Με τα χέρια μας τρίβουμε το κεφιροτύρι, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Πριν το βγάλουμε από τον φούρνο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή τότε το ψωμάκι μας είναι έτοιμο. Όσο είναι ζεστό το κόβουμε σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πηγή: enter2life.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

    Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική...

  2. Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

    Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα...

  3. Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε τα αυγά

    Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά...

  4. Πυρηνική ενέργεια: «λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής»

    Την ώρα που η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται στο Παρίσι μια νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron