Αρχική » Εχθροί και ασθένειες

Βαμβακοκαλλιέργεια: ωφέλιμα έντομα εναντίον πράσινου σκουληκιού

Βαμβακοκαλλιέργεια: ωφέλιμα έντομα εναντίον πράσινου σκουληκιού

Ας γνωρίσουμε τον καλύτερο τρόπο για το πως θα αξιοποιήσουμε τα ωφέλιμα έντομα στην αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού.

Πρώτα – πρώτα, πρέπει να ξέρουμε  τι γίνεται μέσα στα χωράφια μας  τον Αύγουστο. Γίνεται ένας πολύ σημαντικός ανταγωνισμός, γίνεται μέσα στις βαμβακοφυτείες ένα είδος «μάχης».

Στη «μάχη» αυτή, από τη μια μεριά είναι οι πεταλούδες του σκουληκιού, που γεννούν τα αυγά απ΄ τα οποία βγαίνουν τα σκουλήκια (και, δυστυχώς, η κάθε πεταλούδα γεννά έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυγών – πάνω από 1000). Από την άλλη μεριά είναι τα ωφέλιμα έντομα, που «τρώνε» αυτά τα αυγά της πεταλούδας και τα μικρά σκουλήκια, μόλις βγαίνουν από τα αυγά, πριν μεγαλώσουν (έχουν μέγεθος μέχρι μερικά χιλιοστά). Κάποια ωφέλιμα παρασιτούν και μεγαλύτερα σκουλήκια, ενώ οι κάμπιες του πράσινου σκουληκιού καννιβαλίζουν, τρώγονται, δηλαδή και μεταξύ τους (οι μεγαλύτερες τρώνε τις μικρότερες).

Τα ωφέλιμα έντομα είναι, συνεπώς, ένα «φυσικό εντομοκτόνο» που δουλεύει μέρα – νύχτα για λογαριασμό μας, εξολοθρεύοντας τα αυγά της πεταλούδας και τα μικρά σκουλήκια. Είναι φανερή ανοησία να τα χαραμίσουμε με βιαστικούς, πρόωρους ψεκασμούς, μόλις δούμε τα πρώτα σκουλήκια. Πρέπει να δουλέψουν για μας, τρώγοντας εκατομμύρια αυγά και σκουλήκια.

Αν βιαστούμε να ψεκάσουμε, εκείνο που, ουσιαστικά, θα «καταφέρουμε» είναι να εξολοθρεύσουμε τα ωφέλιμα έντομα, τους «φύλακες του χωραφιού» (που σκοτώνονται εύκολα με τον ψεκασμό). Θα θανατώσουμε και ένα ποσοστό των σκουληκιών (γνωστή η αντοχή του σκουληκιού στα φάρμακα). Οι πεταλούδες, όμως, του πράσινου σκουληκιού θα γεννούν τις επόμενες μέρες (για δύο βδομάδες, περίπου), ανενόχλητες τα χιλιάδες αυγά τους, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν τα ωφέλιμα για να τα φάνε. Και τότε, τα σκουλήκια που επέζησαν από τον ψεκασμό και τα καινούργια που θα γεννηθούν, θα προκαλέσουν μια έξαρση της προσβολής και θα αναγκασθούμε να ξαναψεκάσουμε, μπαίνοντας, έτσι, στον φαύλο κύκλο των επανειλημμένων ψεκασμών. Για να διαπιστώσουμε, ακόμα μια φορά, πόσο δύσκολη είναι η χημική καταπολέμηση του σκουληκιού. Γιατί δεν υπάρχει μία ‘χημική βόμβα’, να τη ρίξουμε στο χωράφι μας, να εξολοθρεύσει όλα τα σκουλήκια που υπάρχουν (και τα επόμενα που θα γεννηθούν) και να ησυχάσουμε. Τέτοια φάρμακα δεν υπάρχουν πουθενά, σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσοι παραγωγοί βιάζονται, το βλέπουμε τόσα χρόνια,  κάνουν στο τέλος και πολλά έξοδα (πολλούς ψεκασμούς) και έχουν και μεγάλες ζημιές.

Όσο τα ωφέλιμα έντομα καταφέρνουν να κρατούν χαμηλά την προσβολή (προλαβαίνουν, δηλαδή, τη «γέννα» των πεταλούδων), δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να περιμένουμε, κερδίζοντας μέρες, από τις 20 δύσκολες μέρες που έχουμε να περάσουμε με το σκουλήκι.

Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι παρακολουθούμε άπραγοι την προσβολή. Αλλά να έχουμε την πεποίθηση ότι, ως γνώστες και εκπαιδευμένοι, παρατηρούμε την δράση του «καλύτερου εντομοκτόνου» (των ωφελίμων εντόμων), μέσα στο χωράφι μας και παρακολουθούμε, με επίγνωση, την εξέλιξη της προσβολής. Ότι έχουμε εκπαιδευτεί να ανεχόμαστε μια χαμηλή παρουσία του σκουληκιού, προκειμένου να αποτρέψουμε την έξαρσή του και τις μεγάλες ζημιές.

Ούτε στέκει το άλλο «επιχείρημα» που ακούγεται πολλές φορές: «να προλάβουμε τα σκουλήκια όσο είναι μικρά». Μικρά θα είναι τα πρώτα σκουλήκια που θα έχουν, ήδη, εκκολαφθεί. Τις επόμενες μέρες, όμως, θα εκκολαφθούν νέα σκουλήκια – οι πεταλούδες θα εξακολουθήσουν να γεννούν για δύο βδομάδες – εκείνα πώς θα τα προλάβουμε μικρά;   Γι΄ αυτό πρέπει να  «ζυγίσουμε» πάρα πολύ την απόφασή μας να προβούμε στον πρώτο ψεκασμό, που θα εξολοθρεύσει τα ωφέλιμα έντομα και θα μας στερήσει την πολύτιμη βοήθειά τους.

1.  Σε κανονικές χρονιές, με συνηθισμένους, χαμηλούς πληθυσμούς του σκουληκιού, τα ωφέλιμα έντομα καταφέρνουν να ελέγξουν την προσβολή και περνάει και ο Αύγουστος χωρίς ψεκασμούς.

2.   Αν είναι χρονιά με μεγάλη προσβολή, είναι πολύ πιθανόν τα ωφέλιμα έντομα να μην μπορέσουν να ελέγξουν την προσβολή, η οποία θα ξεπεράσει το οικονομικό επίπεδο. Το όριο αυτό, στο οποίο ξεπερνιέται το οικονομικό επίπεδο, το όριο στο οποίο φαίνεται ότι τα ωφέλιμα έντομα δεν μπορούν, πλέον, να ελέγξουν την προσβολή, είναι όταν θα βρίσκουμε, κατά μέσο όρο, στο χωράφι μας, περισσότερα από πέντε σκουλήκια στα 100 φυτά, ή, πιο απλά, περισσότερα από ένα σκουλήκι σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.  Τότε, χωρίς δισταγμό, προχωρούμε σε αναγκαστικό ψεκασμό με εντομοκτόνα. Αλλά και σε μια τέτοια χρονιά, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε 3,5,7,10 μέρες, ανάλογα το χωράφι και την περιοχή, από τις 20 μέρες της γενιάς, αξιοποιώντας τη δράση των ωφελίμων εντόμων.

Συμπερασματικά, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την γενιά του Αυγούστου:
A)  Φροντίζουμε να έχουμε ισορροπημένα (ψημένα) τα βαμβάκια μας (αν χρειάζεται και με την χρήση των κατάλληλων ανασχετικών), ώστε να μην προσελκύουν υπερβολικά τις πεταλούδες του σκουληκιού.

Β)  Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σκουλήκια παραμένουμε ψύχραιμοι – είμαστε, φυσικά, σε εγρήγορση και παρακολουθούμε συχνά τα χωράφια μας. Αξιοποιούμε τη δράση των ωφελίμων εντόμων, που όσο ελέγχουν την προσβολή περιμένουμε. Σε ψεκασμό θα προχωρήσουμε μόνο όταν το χωράφι μας φτάσει (αν φθάσει) να έχει, κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα σκουλήκι σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίος και γίνει ο πρώτος ψεκασμός, η παρακολούθηση των φυτειών πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την λήξη της γενιάς (τα μέσα Αυγούστου, περίπου). Γιατί με τον ψεκασμό αυτόν, τα ωφέλιμα έντομα θα εξοντωθούν και οι πεταλούδες θα γεννούν, όπως προείπαμε,  χωρίς ανταγωνισμό τα αυγά τους. Είναι, συνεπώς, πολύ πιθανό να υπάρξει νέα έξαρση της προσβολής και να χρειαστεί (σε μια βδομάδα συνήθως), επανάληψη του ψεκασμού. Σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, από καθυστέρηση ή παράλειψη αυτού, του δεύτερου ψεκασμού. Η επανάληψη αυτή είναι περισσότερο πιθανό να χρειαστεί στις περιπτώσεις που ο πρώτος ψεκασμός γίνει σχετικά νωρίς και πρέπει να γίνεται με εντομοκτόνο διαφορετικής κατηγορίας δράσης.

Αν χρειαστεί και γίνουν ψεκασμοί, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα για την βαμβακοκαλλιέργεια φυτοφάρμακα,  να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλειά τους και να ειδοποιήσουν σχετικά τους μελισσοκόμους, για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

 

Πηγή:.ellinikigeorgia.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

  2. Τέλος σε υγρασία και μούχλα

    Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας...

  3. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  4. Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο μαζί για πρώτη φορά σε 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron