Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Κρατήστε τα αρώματα του καλοκαιριού και συνδυάστε όποιους τύπους φρέσκων φρούτων επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε βότανα και λαχανικά με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Και εδώ, η προετοιμασία είναι σημαντική. Τα βάζα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις λιχουδιές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθαρίστε σχολαστικά τα βάζα και αποστειρώστε τα σε βραστό νερό. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα, καθώς τα βάζα μπορεί να γεμίσουν χνούδια ή να λερωθούν με λίπη. Βράστε τις στεγανωτικές ροδέλες και τα καπάκια σε νερό με λίγο ξύδι, ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν γεμίζετε τα βάζα, προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χωνί.

Αφού έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρειάζεται μόνο να αποφασίσετε ποια μέθοδο συντήρησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή όαση μέσα στο χειμώνα.

Οι κλασσικές μέθοδοι με μια ματιά
Εμφιάλωση: Πρώτα βάζετε σε βάζα το προϊόν που θέλετε να συντηρήσετε και τοποθετείτε τα καπάκια χαλαρά. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, θερμαίνετε τα βάζα σε θερμοκρασία περίπου 100° C. Με τη θερμότητα διαστέλλεται επίσης το περιεχόμενο των βάζων. Έπειτα, όταν ψύχετε τα βάζα σε λεκάνη με νερό, το περιεχόμενο συστέλλεται και δημιουργείται κενό αέρος. Έτσι, τα βάζα σφραγίζονται αεροστεγώς. Με αυτήν τη μέθοδο, τα τρόφιμα συντηρούνται για δύο χρόνια περίπου.
Συντήρηση σε λάδι, ξύδι ή οινόπνευμα: Για τη συντήρηση φρούτων, βοτάνων κ.λπ. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Συνήθως το λάδι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μόνο αποξηραμένων βοτάνων, σκόρδου ή ντομάτας. Τα λαχανικά μπορούν να καλυφθούν με βραστό ξύδι δύο φορές ή να μαγειρευτούν σε ξύδι. Τα φρούτα συντηρούνται σε οινόπνευμα, π.χ. σε ρούμι ή φρουτώδες μπράντι. Οι συντηρητικές ιδιότητες του οινοπνεύματος υποστηρίζονται από τη ζάχαρη.
Βράσιμο: Για το βράσιμο συνιστάται η μέθοδος εμφιάλωσης εν θερμώ. Βράζετε τα φρούτα σε σιρόπι και γεμίζετε τα βάζα όσο τα φρούτα είναι ακόμα ζεστά. Στην αρχή θα πρέπει να γεμίσετε τα βάζα μόνο έως τη μέση για να προσαρμόζονται σταδιακά στη θερμοκρασία. Αργότερα, γεμίζετε τα βάζα έως 2 εκατοστά κάτω από το χείλος και τα γυρίζετε ανάποδα για πέντε λεπτά. Σημειώστε ότι τα βιδωτά καπάκια θα πρέπει να αποστειρώνονται πρώτα με οινόπνευμα.
Αποξήρανση: Η αποξήρανση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, είτε στον αέρα είτε σε φούρνο.
Αποξήρανση στον αέρα: Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κομμάτια και τα δένετε σε σπάγκους. Έπειτα τα αποξηραίνετε για μία ή περισσότερες εβδομάδες αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.
Αποξήρανση σε φούρνο: Αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη και πιο υγιεινή. Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο δίσκο του φούρνου και τα αποξηραίνετε για τρεις έως έξι ώρες σε μέση θερμοκρασία 30° έως 40° C. Είναι σημαντικό να γυρίζετε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά κάθε μία ώρα. Αυτή η διαδικασία αποξήρανσης δεν συνιστάται με χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ξηρά, βάλτε μερικά σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τη. Εάν δείτε να σχηματίζονται σταγονίδια υγρασίας μέσα στη σακούλα, η διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να συνεχιστεί.


Ποιος είναι ο σωστός τύπος ζάχαρης;
Όταν παρασκευάζετε μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε χονδρόκοκκη ζάχαρη ή ζάχαρη με πηκτίνη.

Χονδρόκοκκη ζάχαρη: Επειδή έχει τραχιά κρυσταλλική δομή, η χονδρόκοκκη ζάχαρη αφροποιείται ελάχιστα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστας. Έτσι δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες και η μαρμελάδα/κομπόστα έχει πιο απαλή υφή.
Ζάχαρη με πηκτίνη: Παρασκευάζεται από ζάχαρη και πηκτίνη και είναι ιδανική για πολύ ώριμα και μαλακά φρούτα που στερεοποιούνται δύσκολα από μόνα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη με πηκτίνη, τα φρούτα θα πρέπει να βράζουν έως οκτώ λεπτά, διαφορετικά θα μαλακώσουν υπερβολικά και δεν θα στερεοποιούνται καθόλου.
Η σημασία της σωστής αναλογίας

Χρησιμοποιήστε ένα κιλό ζάχαρης προς ένα κιλό φρούτων για να έχετε σωστά αποτελέσματα.

Πώς να παρασκευάσετε νόστιμες μαρμελάδες
• 1 κιλό φρούτα του δάσους (μαύρα φραγκοστάφυλα, μύρτιλλα, βατόμουρα ή σμέουρα)
• 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
Πλύνετε τα φρούτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και πιέστε τα λίγο προς τα κάτω. Προσθέστε τη ζάχαρη με πηκτίνη και βράστε για τέσσερα λεπτά. Ανακατεύετε συχνά. Γεμίστε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα για πέντε λεπτά.

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τη συγκομιδή και τη διαδικασία συντήρησης των δικών σας προϊόντων!

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φτιάξτε μαλακτικό ρούχων

    Ένα πανεύκολο DIY project για να φτιάξεις το πιο μυρωδάτο μαλακτικό για τα ρούχα σου. Πόσες ώρες έχεις...

  2. Μενού με ονόματα από την ελληνική κρίση!

    Το ελληνικό εστιατόριο «Ζ» στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου σερβίρει εδώ και λίγες ημέρες πιάτα που φέρουν ονόματα...

  3. Οι αγελάδες γεννάνε περισσότερο την πανσέληνο

    Επιβεβαιώνεται η λαϊκή σοφία ότι οι γέννες είναι περισσότερες όποτε έχει πανσέληνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγελάδες. Μια...

  4. Το δέντρο που δημιουργεί “κίτρινο ωκεανό” με τα φύλλα του!

    Ένα δέντρο 1.400 ετών στην Κίνα προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Κίνα που θέλουν να θαυμάσουν ένα...

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron