Αρχική » Φυτά

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου.

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου.

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ή γλώσσα του διαβόλου, ένα τροπικό φυτό με πατρίδα την θερμή και υγρή Χαβάη.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών (αροειδή) με το σπαθίφυλλο, τη ντιεφενμπάχια, το φυλλόδεντρο και το αγλαόνημα με εμφανή ομοιότητα στο φύλλωμα του με αυτά. Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας, το ανθούριο είναι δηλητηριώδες αν καταναλωθεί, γι' αυτό κρατήστε τις γλάστρες σας μακριά από παιδιά ή ζώα.

Τα λουλούδια του είναι συνήθως κόκκινα και έχουν σχήμα καρδιάς. Βέβαια στο εμπόριο μπορεί να συναντήσετε και ρόζ, λευκά, πορτοκαλί και πολλά άλλα χρώματα. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στην περίσταση. Υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες αρωματικές με ένα πολύ ανάλαφρο και διακριτικό άρωμα. Εντυπωσιακό πάντως είναι και το φύλλωμα του

Το ανθούριο πρωτοκαλλιεργήθηκε σε θερμοκήπια με μοναδικό σκοπό το εμπόριο των λουλουδιών του ενώ ως φυτό εσωτερικού χώρου άρχισε να διαδίδεται στος αρχές της δεκαετίας του 70.

Αν και τα άνθη του είναι πανέμορφα στο βάζο σας δεν θα διαρκέσουν για πάντα ενώ αν το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα αυτό συνεχώς θα ομορφαίνει το σπίτι μας. Άλλωστε, ακόμα κι όταν το φυτό δεν είναι σε ανθοφορία, δεν παύει να είναι ένα όμορφο πράσινο φυτό.

Φροντίδα

Το ανθούριο είναι αποκλειστικά φυτό εσωτερικού χώρου και αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλλιεργηθεί, δεν είναι από τα φυτά που μπορεί κανείς να παραμελήσει. Αν οι συνθήκες είναι καλές, το ανθούριο ανθοφορεί όλο το χρόνο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως η ανθοφορία είναι πλουσιότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, κυρίως όμως γιατί αυτές τις εποχές το φυτό δέχεται λαμπερό φως για περισσότερες ώρες απ' ότι το χειμώνα.

Γενικά, η μέση θερμοκρασία των σπιτιών μας είναι κατάλληλη για το ανθούριο θα πρέπει όμως να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε σημεία που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματα κρύου αέρα, όπως π.χ. κοντά σε μπαλκονόπορτες, καλοριφέρ ή συσκευές όπως η τηλεόραση που παράγουν θερμότητα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να "κάψουν" το φύλλωμα, να ξεθωριάσουν το χρώμα των λουλουδιών και να περιορίσουν τη διάρκειά τους. Αντίθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του φυτού και τα χαμηλά φύλλα θα κιτρινίσουν. Σε περίπτωση παγωνιάς μπορείτε να αποχαιρετήσετε το ανθούριο με συνοπτικές διαδικασίες καθώς δεν αντέχει ούτε για λίγες ημέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης ψεκάζετε συχνά με νερό για να του δώσετε υγρασία και καθαρίζετε τόσο τα φύλλα όσο και τα λουλούδια του με υγρό σφουγγάρι για να το διατηρείτε καθαρό και να απομακρύνετε τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί στο φυτό. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ή ένα δίσκο με υγρό χαλίκι για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία.

Τα ανθούρια μπορούν να καλλιεργηθούν, σε εσωτερικό πάντα χώρο, τόσο σε μεμονωμένες γλάστρες όσο και σε ζαρντινιέρες σε ομάδες. Αλλάζετε γλάστρα μόνο όταν οι ρίζες του φυτού καταλάβουν όλο το χώρο της, χρησιμοποιώντας μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερη γλάστρα και φροντίστε να πιέσετε καλά το χώμα ώστε το φυτό να στηρίζεται καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μην τρομάξετε αν δείτε κάποια φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν γιατί το φυτό απλώς προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και θα ανακάμψει γρήγορα.Καθώς το φυτό μεγαλώνει, το φύλλωμα και τα λουλούδια του βαραίνουν και απαιτούν γερό ριζικό σύστημα. Σε κάθε αλλαγή γλάστρας καλό θα ήταν να προσθέτετε και λίγο χαλίκι ή νιφάδες από αφρολέξ, τόσο για τη σωστή αποστράγγιση αλλά και γιατί το χαλίκι βοηθά τις ρίζες να "πιάσουν" καλά στο χώμα και να αντέχουν το βάρος του φυτού.

Το χώμα τους θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε τύρφη, να περιέχει περλίτη και οπωσδήποτε να έχει καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό με πολύ νερό και αδειάστε ότι περισσέψει στο πιατάκι της γλάστρας (έτσι θα αποφύγετε και τα ενοχλητικά μικροσκοπικά μυγάκια που ζουν στο υγρό χώμα).

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε το ανθούριο είναι να βάλετε τη γλάστρα μέσα σε ένα κουβά ή μία λεκάνη με νερό και να το αφήσετε να τραβήξει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας όσο νερό χρειάζεται. Θα το βγάλετε όταν δείτε ότι οι μπουρμπουλήθρες σταμάτησαν και θα το αφήσετε κάπου μέχρι να στραγγίξει το επιπλέον νερό.

Αν και το ανθούριο αντέχει αρκετά στην ξηρασία μην το αφήνετε να διψάσει πολύ γιατί θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξή του. Αντίθετα αν το ποτίζετε πιο συχνά απ' ότι πρέπει θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και θα σαπίσουν οι ρίζες του. Πάντα να κόβετε τα φύλλα που κιτρινίζουν ή ξεραίνονται καθώς και τα λουλούδια όταν ξεραθούν για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Κατά κανόνα, το ανθούριο (όπως και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου) θέλουν να βρίσκονται στο σημείο που παίρνουν το περισσότερο φως, πάντα όμως φιλτραρισμένο και όχι απευθείας ηλιακό φως. Τα ανθούρια μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού όμως όσο λιγότερο το φως που δέχονται τόσο πιο αργή θα είναι η ανάπτυξή τους και τόσο πιο φτωχή η ανθοφορία τους.

Συμβουλή

Ψεκάζετέ το Ανθούριο τακτικά με σαπουνόνερο για ν’ αποφύγετε τις αφίδες.


Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη στο ανθούριο, αν όμως αποφασίσετε ότι το φυτό σας χρειάζεται κάποια βοήθεια, χρησιμοποιείστε λίπασμα αργής απορρόφησης όπως οι ταμπλέτες ή τα κουφέτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιήστε τη μισή δόση από αυτήν που αναγράφεται στις οδηγίες του σκευάσματος. Θυμηθείτε ότι οι ταμπλέτες του λιπάσματος δεν πρέπει να ακουμπούν τους βλαστούς του φυτού. Επίσης, επιλέξτε λίπασμα που να ευνοεί την ανθοφορία κι όχι την ανάπτυξη του φυλλώματος.

Το ανθούριο είναι γενικά ανθεκτικό σε ασθένειες όμως μπορεί να δεχθεί την επίθεση των απρόσκλητων αλλά συχνών επισκεπτών όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι θρίπες που αποτελούν και το πιο σοβαρό πρόβλημα για τα ανθούρια.

Συνήθως θα εντοπίσετε τα έντομα στα νέα φύλλα ή στα μπουμπούκια. Λάβετε μέτρα αμέσως και ψεκάστε είτε με φάρμακο που θα προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φυτώριο είτε με κάποιο από τα πρακτικά φάρμακα που έχουμε αναφέρει σε πολλά άλλα άρθρα. Ότι κι αν επιλέξετε μην ξεχάσετε να ψεκάσετε τις κάτω πλευρές των φύλλων που είναι τα αγαπημένα στέκια των εντόμων.Ειδικά για τους θρίπες, να λάβετε αμέσως μέτρα, γιατί αυτή η ασθένεια μπορεί να καταστρέψει όλα τα λουλούδια καθώς προσβάλλει τα μπουμπούκια πριν ακόμα αυτά ανοίξουν. Στην περίπτωση που προσβληθεί το λουλούδι, αφού ανοίξει θα δείτε λευκές γραμμές ή χαρακιές πάνω στην επιφάνειά του και πιθανόν το λουλούδι να είναι και λίγο παραμορφωμένο. Ειδικά αν έχετε χρυσάνθεμα ή ορχιδέες στον ίδιο χώρο, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα παραπάνω φυτά αποτελούν εξαιρετικούς "μεζέδες" για τους θρίπες. Το φυτώριο θα σας προμηθεύσει με ειδικό εντομοκτόνο που απαιτεί όμως επαναληπτικούς ψεκασμούς και ακολουθείστε ευλαβικά τις οδηγίες της ετικέτας.

Παρόλα τα έντομα και τις ασθένειες γενικότερα, να έχετε στο νου σας ότι ο συχνότερος λόγος που καταστρέφονται τα ανθούρια αλλά και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου στα σπίτια μας είναι το σάπισμα των ριζών από το υπερβολικό πότισμα.

Το ανθούριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί από σπόρους όμως αυτή είναι μία μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία. Ο σπόρος δημιουργείται χωρίς καμία παρέμβαση καθώς το φυτό είναι ερμαφρόδιτο και γονιμοποιεί μόνο του τα λουλούδια του. Πολύ μετά τη γονιμοποίηση, θα δείτε ένα ή δύο κιτρινωπά μπαλάκια. Όταν κόψετε αυτά τα μπαλάκια και τα πιέσετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας θα δείτε να βγαίνουν 1-2 πράσινοι σπόροι. Φυτέψτε τους σε ένα ρηχό δοχείο, τοποθετείστε το σε σκιερό σημείο και περιμένετε να μεγαλώσουν. Περίπου 4-6 μήνες μετά, τα νέα φυτά είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερες γλάστρες. Υπολογίστε ότι το νωρίτερο που θα περιμένετε να ανθοφορήσουν είναι 18 μήνες μετά τη σπορά τους ενώ ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει και σε τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι ένα φυτό που αναπτύξατε από σπόρο να φτάσει να ανθίσει.

Σπάνια, το φυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί από κομμένα κλαδιά που θα βάλετε στο νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες όμως οι πιθανότητες επιτυχίας σ' αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Μπορείτε να αγοράσετε ανθούρια σε οποιοδήποτε οργανωμένο φυτώριο ή ανθοπωλείο. Η τιμή τους συνήθως είναι λίγο ακριβότερη από άλλα δημοφιλή φυτά όμως σίγουρα αξίζει τόσο τα λεφτά όσο και τον κόπο σας. Το ανθούριο είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό και ίσως ένα από τα ομορφότερα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου.

Τι να θυμάστε

 • Πότισμα όταν το χώμα είναι στεγνό

 • Φιλτραρισμένο φώς

 • Λίπανση μία φορά το μήνα

 • Πολλαπλασιασμός με διαίρεση

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ανθούριο ή Φλαμίγκο
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και άλλα προϊόντα

  Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο...

 2. Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

  Πολλές κουλτούρες καλωσορίζουν την νέα χρονιά με κάποιο συγκεκριμένο φαγητό που συμβολικά είναι το πρώτο πιάτο της νέας...

 3. Μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Έλληνες

  04.02.2015 | 15:34Αγροτική Οικονομία,  Γεωργία,  Τρόφιμα,  Καταναλωτής,  Κτηνοτροφία,  ΟικονομίαΣημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των...

 4. Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

  Πρωτομαγιά! Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων...

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron