Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός κήπου με συγκεκριμένο στυλ

Όμορφα αναρριχώμενα φυτά

Όμορφα αναρριχώμενα φυτά

Το κύριο χαρακτηριστικό των αναρριχώμενων φυτών είναι οι μακριοί και λεπτοί βλαστοί με τους οποίους μπορούν να αναρριχηθούν εύκολα σε μεγάλο ύψος.  Είναι συνήθως ταχείας ανάπτυξης, έχουν πλούσια βλάστηση και μεγάλο εύρος ανθοφορίας που πολλές φορές μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες.

Απαιτούν άφθονο νερό και τακτικές αρδεύσεις λογω της μεγάλης επιφάνειας διαπνοής του φυλλώματος τους.
Οι νεαροί βλαστοί προσδένονται πάνω στις επιφάνειες που αναρριχώνται γρήγορα και προς όλες τις  διευθύνσεις ώστε να πετύχουν γρήγορη κάλυψη και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη και εξαρτάται από το είδος κα τον επιδιωκόμενο σκοπό. Παλαιοί και ξεροί βλαστοί πρέπει να αφαιρούνται από την βάση τους ενώ οι πολύ πυκνοί πρέπει να αραιώνονται.
Παρακάτω σας δίνω ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα αναρριχώμενα φυτά που καλλιεργούνται στην χώρα μας και έχουν άριστη καλλωπιστική αξία.

Lonicera japonica - Αγιόκλημα
Αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς και δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο και σκορπίζει παντού το ιδιαίτερο και ελκυστικό του άρωμα που το κάνει τόσο δημοφιλές. Στην αρχιτεκτονική τοπιού χρησιμοποιείται για να καλύψει κιγκλιδώματα, αψίδες, δικτυωτά πλαίσια και τοίχους.

Ampelopsis quinquifolia-Αμπέλοψ
Φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό, που αν εξαιρέσουμε τα πρώτα στάδια στη εγκατάσταση της που παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση, έχει μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και αναπτύσσεται ταχύτατα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και σε όλες τις θέσεις.
Στην αρχιτεκτονική τοπίου αποκτά ιδιαίτερη αξία λόγω του πράσινου και πυκνού φυλλώματος της που το φθινόπωρο μετασχηματίζεται σε πορφυρό.

Bignonia radicans-Μπιγκόνια
Φυλλοβόλο αναρριχώμενο που φτάνει σε μεγάλο ύψος λογά της ταχείας ανάπτυξης του.
Τα άνθη του είναι πορτοκαλόχρωμα που κρατούν όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.Προτιμά γόνιμα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις.

Hedera helix - Κισσός
Αειθαλες αναρριχωμενο που φτανει σε μεγάλο ύψος με δερματώδη φύλλα. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αρκεί να αρδεύονται και παρουσιάζει  μεγάλη αντοχή στο ψύχος και στους κρύους άνεμους.
Αν το φυτέψετε κοντά σε συρματόπλεγμα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, μόνο τακτικό πότισμα γιατί αγαπά τα υγρά εδάφη και θα αναρριχηθεί εξαιρετικά γρήγορα. Η μεγάλη αντοχή στο ψύχος, το γεγονός οτι δεν προσβάλλεται από ασθένειες  το καθιστούν ένα από τα καλυτέρα αναρριχώμενα.

Ipomea purpurea-Ιπόμοια ή χωνάκι
Ετήσιο αναρριχώμενο φυτό που φθάνει τα 2-4 μ. με ωραία καρδιόσχημα φύλλα, χνοώδη βαθυπράσινου χρώματος και άνθη χρώματος λευκό, κυανό μέχρι και ρόδινο ή πορφυρό. Η ταχύτητα ανάπτυξης του είναι πολύ μεγάλη λογω του ετήσιου βιολογικού του κύκλου.
Αναπτύσσεται σε όλα ατά εδάφη και παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία και τους άνεμους. Χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει τα κενά και τις αποτυχίες άλλων αναρριχώμενων.
Τα μεγάλα ποικιλόχρωμα και εντυπωσιακά άνθη σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τους παγετούς κάνουν το φυτό αυτό από τα πιο χρήσιμα στις παραθεριστικές περιοχές.

Polygonum baldschuanicum Πολυγονο
Φυλλοβόλο αναρριχώμενο με ζωηρή και ταχύτατη ανάπτυξη και μικρά πολλά υπόλευκα άνθη. Ανθίζει συνεχώς από τον Μάιο ως το Νοέμβριο και καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη ακόμη και τα άγονα και δεν απαιτεί ιδιαιτέρες καλλιεργητικές φροντίδες. Όταν αρδεύεται σε ηλιαζόμενες θέσεις δίνει πλούσια ανθοφορία ενώ σε σκιερές θέσεις δίνει ζωηρή ανάπτυξη αλλά φτωχή ανθοφορία.
Καταλαμβάνει όλο το προσφερόμενο χώρο αλλά με την τάση να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά απογυμνώνεται στο κάτω μέρος του, και γι αυτό πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Το κλάδεμα αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Λίγα αναρριχώμενα μπορούν να καλύψουν τόσο γρήγορα μια επιφάνεια όσο το πολύγονο. Η μεγάλη ανθοφορία του και η αντοχή του στο ψύχος κάνουν το πολύγονο ένα από τα αξιολογότερα αναρριχώμενα φυτά σε όλη την Ελλάδα.

Passiflora caerula - Ρολογιά
Αειθαλές αναρριχώμενο με λεπτούς βλαστούς, εύοσμα άνθη που μοιάζουν με ρολόι από όπου πήρε το όνομα του και μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Αναπτύσσεται σε βαθιά γόνιμα αμμοπηλώδη εδάφη ενώ δεν αναπτύσσεται σε ασβεστούχα. Αν βρεθεί σε ηλιαζόμενες θέσεις και ποτίζεται συχνά έχει πλούσια και συνεχής ανθοφορία. Έχει αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, στην ξερή ατμόσφαιρα και τους άνεμους ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτεύεται στο άνω μέρος των τοίχων αντιστήριξης ώστε οι βλαστοί να πέφτουν προς τα κάτω.

Dolichos Lablab-Δόλιχος
Φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό, με φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη λευκά, ρόδινα ή πορφυρά. Ανθίζει διαδοχικά από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, με ταχύτητα ανάπτυξης πολύ μεγάλη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, γόνιμα και αρκετά υγρά εδάφη. Έχει μεγάλη αντοχή στους άνεμους αλλά ευπάθεια στο βαρύ ψύχος και τους παρατεταμένους παγετούς. Είναι πολύ κατάλληλο φυτό για να καλύψει επιφάνειες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Βουκαμβίλια
Διαβάστε περισσότερα για την βουκαμβίλια εδώ.

Jasmin -Γιασεμί
Διαβάστε περισσότερα για το γιασεμί εδώ.

Wisteria - Γλιτσίνια
Διαβάστε για την γλυτσίνια εδώ

Clematis–κληματίδα
Το γένος περιλαμβάνει αειθαλή και φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά με πολύ λεπτούς βλαστούς. Έχουν πράσινα φύλλα και πλούσια ανθοφορία όλο το καλοκαίρι.
Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα χουμώδη υγρά μέτρια εδάφη. Η επιφάνεια του εδάφους πάνω από το ρίζωμα, δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει, γι αυτό τοποθετείτε πλάκες πάνω από το ρίζωμα του φυτού ή φυτέψτε ένα χαμηλό θάμνο μπροστά από τον κορμό του, ώστε να επιτύχουμε τη διαρκή ύγρανση και σκίαση του εδάφους. Προστατέψτε το ρίζωμα των φυτών το χειμώνα με ένα φυτικό υπόστρωμα π.χ. άχυρο.


Dalechapia aristolochiaefolia-Νταλεχάμπια
Αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με πράσινα, καρδιόσχημα φύλλα και φούξια άνθη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Προτιμά τις ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις, μέτρια υγρά εδάφη και θερμές περιοχές.

Menispermum-Μενισπερμουμ
Δηλητηριώδες αναρριχώμενο φυτό, που δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Μπορεί να φτάσει και τα 5 μ. και προτιμά σε ηλιόλουστες θέσεις και έχει μεγάλη αντοχή στο ψύχος.

 

 

Πηγή:kipostexni.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σχέδιο αποκατάστασης των αρχαίων δασών της Αφρικής

    Στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα (COP21) που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Παρίσι, περισσότερες από δέκα χώρες...

  2. Προσοχή στη διατροφή μας μετά τις γιορτές

    Γνωρίζετε τι πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε στη διατροφή σας μετά τις γιορτές; Γλυκά, κρέας, αλκοόλ και πολλές τοξίνες....

  3. Δημιουργήστε τα δώρα των Χριστουγέννων

    Φέτος, δείτε το θέμα των χριστουγεννιάτικων δώρων στους φίλους και στους συγγενείς σας από διαφορετική οπτική. Γιορτές χωρίς...

  4. Η «Οπτική κουνουπιέρα»

    Ένας αστροφυσικός που αφιέρωσε την καριέρα του στις μαύρες τρύπες και τη σκοτεινή ενέργεια τελειοποιεί τώρα μια ριζοσπαστική...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron