Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Γλυκό εμπνευσμένο από συνταγές της αρχαίας Ελλάδας

Γλυκό εμπνευσμένο από συνταγές της αρχαίας Ελλάδας

Ένα αλλιώτικο γλυκό εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα! Η συνταγή για το γάστριν είναι του σεφ Κώστα Βάσαλου, όπως το φαντάστηκε από τις περιγραφές του Αθήναιου στους «Δειπνοσοφιστές». Το δημιούργησε στα πλαίσια της έρευνας του Κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής Γαστρονομίας «Αρχέστρατος».
Το γλυκό, όπως θα διαπιστώσετε φτιάχνοντάς το, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και νοστιμιά…

Υλικά (για βαθύ ταψί 28Χ35 εκ.)

Φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα περίπου νερό
1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο

Γέμιση
2 κούπες φουντούκια, χοντροκομμένα
2 κούπες καρύδια, χοντροκομμένα
3/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
100 γρ. σπόροι παπαρούνας
1 κουταλιά μαύρο πιπέρι, χοντροκομμένο
1 κούπα μέλι 

Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
3/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας πετιμέζι
1/2 λεμόνι (το χυμός)

Παρασκευή
Ετοιμάζουμε το φύλλο. Κοπανίζουμε το σουσάμι σε γουδί, μέχρι να γίνει σχεδόν σαν αλεύρι, και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη και την ανοίγουμε κατόπιν σε 3 λεπτά φύλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το σουσάμι.

Αλείφουμε την επιφάνεια ενός ταψιού 28χ35 εκ. με λάδι και απλώνουμε το ένα φύλλο. Το αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Αλείφουμε με λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Χαράζουμε το γλυκό σε τετράγωνα ορθογώνια κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, για περίπου 40-45 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το πετιμέζι για 5-8 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι. Ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει εντελώς. Κόβουμε τα κομμάτια εκεί που τα χαράξαμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή:proionta-tis-fisis.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το κάρβουνο απειλεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για το κλίμα

    Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων σταθμών λιθάνθρακα σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα δει...

  2. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

    Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

  3. Ανάκληση επικίνδυνης σταφίδας σουλτανίνας από τον ΕΦΕΤ

    Την ανάκληση μη ασφαλούς σταφίδας σουλτανίνας ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.Πιο αναλυτικά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας...

  4. Έντομα: πότε εμφανίστηκαν

     Τα έντομα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου 480 εκατ. χρόνια, σχεδόν παράλληλα με τα...

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron