Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Compost & Λίπασμα

Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Στη βιολογική γεωργία, το compost αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας. Δημιουργήστε λοιπόν το δικό σας λίπασμα και απολαύστε τα υγιεινά βιολογικά κηπευτικά σας.
 
Διαδικασία κομποστοποίησης.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι εργάτες της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.
 
Για το δικό σας compost ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
 

1.Κάδος κομποστοποίησης
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι.
 Εναλλακτικά μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας χειροποίητο κάδο όπως παρακάτω:
Οι πλευρές πρέπει να είναι από συμπαγή υλικά, όπως το ξύλο ή τσιμεντόλιθοι. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κατασκευή ξύλινου κάδου, που είναι και ο πιο εύκολος.
Οι ιδανικές διαστάσεις της βάσης είναι 1x1, ενώ το ύψος γύρω στα 70 cm. Θα χρειαστούμε 4 δοκάρια και περίπου 30 σανίδες.
 
Κατασκευή:
Καρφώνουμε τις σανίδες στα δοκάρια, αφήνοντας όμως μεταξύ τους ένα διάκενο περίπου 1 cm ώστε να αερίζεται το κομπόστ. Tip: Χρησιμοποιήστε παλέτες καρφώνοντας στα κενά σανίδες…
Το δοχείο δεν πρέπει να έχει πάτο και το τοποθετούμε στον κήπο μας, αφού πρώτα σκαλίσουμε λίγο το χώμα σε βάθος 10-15 cm, ώστε να βοηθήσουμε τους γεωσκώληκες να ανέβουν επάνω, βοηθώντας έτσι την όλη διαδικασία. Με σανίδες φτιάγνουμε ένα καπάκι ή καλύπτουμε με ένα νάιλον την κορυφή της κατασκευής.
 
2. Προσθέστε τα υλικά για την κομποστοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Ας τις ονομάσουμε καφέ και… πράσινες.
 Φανταστείτε λοιπόν πως φτιάγνουμε ένα σάντουιτς με στρώσεις υλικών. Τα καφέ υλικά είναι το ψωμί και τα πράσινα υλικά το τυρί. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς.
 Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών.
 Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλο το μίγμα θα πρέπει να είναι ενυδατωμένο σαν ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι! Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετώντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα χώμα κήπου.
 Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κομπόστ ή χώμα εδάφους. Καταβρέξτε την κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα.
 
Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα πράσινων και καφέ προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Πράσινα:
Λαχανικά
Φρούτα
Aποκόμματα χλόης
Καφές και τσάι
Kοπριά χορτοφάγων ζώων
Πράσινα φύλλα
Μικρά κλαδιά
 
Καφέ:
Ξερά φύλλα
Σανό και άχυρο
Ξεραμένη χλόη
Χαρτί και χαρτόνι
Ξυλώδη κλαδιά
Κελύφοι αυγών
Φακελάκια τσαγιού
πριονίδια
Στελέχη καλαμποκιού
Μπισκότα
 
Τί να μην Προσθέτετε στο κομπόστ σας
Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους.
 
Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κομπόστ, απλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Προσθέτοντας άλλα υλικά, στο σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.
 
Μην Προσθέτετε:
Κρέας και τα κόκαλα
Ψωμί
Πουλερικά και ψάρια
Μαγειρεμένα φαγητά
Λιπαρά απόβλητα τροφίμων
Ολόκληρα αυγά
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ανθρώπινα περιττώματα
Ολέθρια ζιζάνια
Επεξεργασμένα ξύλα
Περιττώματα σαρκοφάγων ζώων
Αρρωστα φυτά
 
3.Διαδικασία κομποστοποίησης.
Μόλις γεμίσετε τον κάδο, ανακατεύετε το σωρό με ένα ξύλο κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το κομπόστ σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μην αμελήσετε να κρατάτε ενυδατωμένο το μείγμα. Φανταστείτε δηλαδή την υγρασία που έχει ένα στυμμένο σφουγγάρι. Ανάλογα τις συνθήκες και τα υλικά, το κομπόστ θα είναι έτοιμο από 20 μέχρι ακόμα και έξι μήνες. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος.
 
Καλή επιτυχία...

 

 

Πηγή:organiclife.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

    Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε...

  2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε

    Σίγουρα ξέρεις τη συνταγή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή...

  3. Σχετικά με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

    Με ρυθμούς χελώνας προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους. Η μικρή...

  4. Πασχαλινά δώρα χειροποίητα

    Για τους φίλους σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους κουμπάρους σας, τα αδέρφια σας ή και τους γονείς...

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron