Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

 Στο υπερβολικό κρύο τα φυτά αναπαύονται αποθηκεύοντας ενέργεια με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι το μποστάνι μας δεν θα παράγει όσο θα επιθυμούσαμε, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία, ιδιαίτερα για όσους ζουν στα βόρεια και χωρίς θερμοκήπιο. Φυσικά τρώμε τα φύλλα από τα κραμβοειδή, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο ακόμα και τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου (εκτός του κεφαλιού), στη σαλάτα μας καθημερινά. Πώς μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε περισσότερες ποικιλίες και τον χειμώνα, ώστε να συνοδεύουν τη σαλάτα ή και τα μαγειρευτά μας;

Η λύση είναι η εσωτερική καλλιέργεια άφθονων μικρών λαχανικών (Microgreens), προστατευμένων από το κρύο. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σπιτιού - μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε δίπλα σε ένα παράθυρο, στο τραπέζι ενός καλά φωτισμένου χώρου, όπως της κουζίνας για παράδειγμα, ή ακόμα και με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων για μεγαλύτερη παραγωγή. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε αρκετά κοντά σε ένα παράθυρο (όχι όμως πολύ κοντά, για να μη μένουν εκτεθιμένα στο κρύο) αλλά όχι και πολύ κοντά στο τζάκι ή σε σώματα θερμότητας, για να μη ξεραθούν.

Ακόμα και ελάχιστο φως είναι αρκετό για να καλλιεργήσουμε μικρά λαχανικά, αρκεί να υπάρχει αρκετή ζέστη. Το τραπέζι της κουζίνας είναι ιδεώδες μέρος, γιατί εκτός του φωτισμού και της ζέστης προσφέρει και ευκολία στο μαγείρεμα. Αν βέβαια θέλουμε να καλλιεργήσουμε ταχύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάμπες φθορίου η ακόμα και λάμπες οικονομίας (σπιράλ) σε απόσταση 50εκ. από τα λαχανικά.


Για την καλλιέργειά τους θα χρειαστούμε έναν δίσκο φυτέματος με βάθος 5 εκ. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τους πλαστικούς δίσκους από τα φρούτα και τις σαλάτες που αγοράζουμε - ειδικά αυτά που κλείνουν και με πλαστικό καπάκι. Βεβαιώνουμε ότι υπάρχουν τρύπες από κάτω, το γεμίζουμε με γόνιμο χώμα για σπόρια και το πατάμε κάτω σφιχτά. Υστέρα απλώνουμε τα σπόρια από πάνω σε όλη την επιφάνεια του χώματος και μετά κοσκινίζουμε και άλλο χώμα από πάνω, ώστε να σκεπαστεί πολύ ελαφριά.

Την πρώτη φορά θα το ψεκάσουμε ελαφριά με νερό από πάνω αλλά μετά θα το ποτίζουμε μονάχα από κάτω. Για να το ποτίσουμε από κάτω, θα τοποθετούμε τον δίσκο μας σε έναν μεγαλύτερο δίσκο γεμισμένο με 3 εκ. νερό για 10 λεπτά μια φορά κάθε ημέρα. Εάν ο χώρος δεν διαθέτει αρκετή ζέστη, μπορούμε να σκεπάσουμε τους δίσκους μας με ένα πλαστικό καπάκι, ώστε να διατηρείται η ζέστη και η υγρασία. Μετά από 2 ως 6 βδομάδες, ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, θα έχουν εμφανιστεί τα πραγματικά φύλλα, όπως λέγονται τα επόμενα από τα πρώτα. Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση, αφού πρώτα τα κόψουμε με ένα ψαλίδι από τη βάση τους ακριβώς πάνω από το ύψος του χώματος.

Καλλιεργήστε διαφορετικές ποικιλίες συστηματικά για να έχετε συνεχόμενη σοδιά από πλούσιες μυρωδιές και γεύσεις και πολύ ωφέλιμα ιχνοστοιχεία για την υγεία σας. Ενδεδειγμένα είδη για καλλιέργεια είναι το γαιοκάρδαμο, η αντράκλα, η άγρια ρόκα, τα ανατολίτικα σαλατικά, το μιζούνα, το πακ τσόι και ακόμα τα μαρούλια. Επίσης πολύ νόστιμοι και πολύ θρεπτικοί είναι η ηλίανθοι.

Πειραματιστείτε σε είδη και τρόπους καλλιέργειας, για να βρείτε τα πιο νόστιμα για το δικό σας γούστο. Τα μικρά λαχανικά μπορεί να μοιάζουν με τις φύτρες και να φέρουν ορισμένα κοινά ιχνοστοιχεία, ωστόσο περιέχουν και πολλά διαφορετικά, όπως την χλωροφύλλη και τα στοιχεία του βλαστού σε αντίθεση με τις φύτρες που είναι κυρίως η ρίζα. Γι' αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να καλλιεργούνται και να συνοδεύουμε και με τα δύο τα φαγητά μας για μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων στοιχείων στη υγεία μας.

 

 

Το διαβάσαμε στο bostanistas.gr

 

 

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιά τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

    Κατάλογος με τα τρόφιμα που επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός...

  2. Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

    Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την...

  3. Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

    Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας, τα...

  4. Τα νέα τρόφιμα «υπερήρωες»

    Τις ιδιότητες τροφίμων όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές ή το γκότζι μπέρι τις έχουμε ακούσει όλοι. Στα όσα...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron