Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δυνάμωσαν το σπαράγγι και διευκόλυναν την πρωϊμότητα του

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δυνάμωσαν το σπαράγγι και διευκόλυναν την πρωϊμότητα του
25 Φεβρουαρίου 2015

Ευνοϊκή αναµένεται η έναρξη της φετινής σεζόν για το σπαράγγι της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, που αποτελεί το ένα από τα δύο εναποµείναντα κέντρα της καλλιέργειας. Κι αυτό καθώς οι πολύ χαµηλές θερµοκρασίες των τελευταίων ηµερών θα οδηγήσουν πιθανότατα σε µεγαλύτερες αποδόσεις από τις συνηθισµένες και σε ποιοτικότερο και µεγαλύτερο προϊόν.

Αυτές οι θερµοκρασίες τους χειµερινούς µήνες ευνοούν το σπαράγγι, καθώς «πέφτει σε νάρκη» και αποδίδει καλύτερα. Επιπλέον, η συγκοµιδή στη Γερµανία, όπου κυρίως προορίζεται το ελληνικό σπαράγγι, αναµένεται να καθυστερήσει φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών της χώρας.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι «το εµπορικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το προϊόν έχει αυξηθεί», σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κώστα Λεπίδα, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα την αυξηµένη φετινή ζήτηση για το ελληνικό σπαράγγι σε σχέση µε την αντίστοιχη προηγούµενων χρόνων στη φετινή διεθνή έκθεση Fruit Logistica. Μάλιστα, οι Γερµανοί καταναλωτές –µετά το γερµανικό- προτιµούν το ελληνικό προϊόν λόγω κυρίως της καλύτερης γεύσης και ποιότητάς του σε σχέση, για παράδειγµα, µε το περουβιανό, που κυκλοφορεί, επίσης, στη γερµανική αγορά.

Ως εκ τούτου, τη φετινή σεζόν στην περιοχή της Καβάλας θα σπαρθούν περισσότερα στρέµµατα σε σχέση µε πέρυσι από παραγωγούς, που ασχολούνται ήδη µε την καλλιέργεια, ενώ ανανεώνονται και οι φυτείες που συµπληρώνουν τα 8-10 χρόνια. Αυτό συµβαίνει στην περιοχή την τελευταία διετία (µετά από µία περίοδο, όπου τα στρέµµατα ήταν µειωµένα) λόγω κυρίως της υψηλής τιµής παραγωγού τα τελευταία χρόνια δεδοµένης της µείωσης των διαθέσιµων ποσοτήτων πανελλαδικά.

Ενδεικτικό είναι ότι η τιµή για το σπαράγγι 16 χιλιοστών, που αποτελεί τον κύριο όγκο της παραγωγής, «ξεκίνησε πέρυσι από τα 6 ευρώ το κιλό στη Χρυσούπολη, ακολουθώντας στη συνέχεια πτωτική πορεία», επισήµανε ο ∆ηµήτρης Πατσίδης, πρόεδρος του Συσκευαστηρίου Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Χρυσοχωρίου Καβάλα Α.Ε. Παράλληλα, για τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Νέστος», «το στήσιµο πέρυσι ήταν στο 1,87 ευρώ το κιλό», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Γιώργος Παναγιωτίδης.  
Ωστόσο, εκτός από την Καβάλα, στις υπόλοιπες περιοχές (Πέλλα, Αιτωλοακαρνανία, Έβρος) οι καλλιεργούµενες εκτάσεις µειώνονται κάθε χρόνο, καθώς δεν ανανεώνονται οι παλιές φυτείες. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός ότι τις άσχηµες χρονιές για την καλλιέργεια, στην Καβάλα οι φυτείες ήταν καινούριες, µε αποτέλεσµα, στη συνέχεια, που είχαν µείνει λιγότερες ποσότητες πανελλαδικά και ανέκαµψαν οι τιµές του προϊόντος, να µπορούν να αξιοποιηθούν οι µεγάλες παραγόµενες ποσότητες της περιοχής.

Τέλος, στην ετήσια µείωση των στρεµµάτων συνέβαλε και το κόστος εγκατάστασης στα 800-1.000 ευρώ το στρέµµα, οι πολλές εργασίες που απαιτεί η καλλιέργεια και το υψηλό εργατικό κόστος, το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέµµα.

«Θέλει οργάνωση»
Στα 38,5 ευρώ το στρέµµα θα είναι η συνδεδεµένη ενίσχυση για το σπαράγγι, το οποίο αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιµο προϊόν. Ωστόσο, «χρειάζεται οργάνωση στην παραγωγή, καθώς τώρα κάθε συσκευαστήριο έχει τη δική του συσκευασία και το δικό του τρόπο που µπαίνει σε µία αγορά», υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κώστας Λεπίδας, τη στιγµή, µάλιστα, που «το 70% της εξαγόµενης ποσότητας από τις οργανώσεις της Καβάλας διοχετεύεται σε έναν οίκο».

Πίσω πήγε το προϊόν στον Έβρο απ’ τις βροχές
«Πληµµυρισµένα» είναι τα σπαράγγια κατά µήκος του Έβρου, που αποτελεί το ένα από τα δύο κέντρα της καλλιέργειας, (τόσο στον κάµπο της Ορεστιάδας όσο και στον κάµπο Βύσσας και Τυχερού) από τις βροχές της προηγούµενης βδοµάδας. Έτσι, όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ.Κ.Γ.Ε.  EVROSSPARGEL Καζαντζής Ζαφείριος, «ακόµα δεν έχει σαµαρωθεί το σπαράγγι, εργασία που έπρεπε ήδη να έχει γίνει».
Μάλιστα, η ζηµιά αφορά πάνω από 80.000 στρέµµατα (από 40.000 σε Ορεστιάδα και Τυχερό), µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κ.Γ.Ε. του τελευταίου να έχει υποστεί ζηµιές ύψους 500.000 ευρώ.
Να σηµειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ έχει βγάλει ανακοίνωση, µε την οποία καλεί τους παραγωγούς να δηλώσουν τα χωράφια που πληµµύρισαν.
Πέρυσι η µέση τιµή παραγωγού για το σπαράγγι 16 χιλ., που ήταν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του Α.Σ.Κ.Γ.Ε.  EVROSSPARGEL, ήταν τα 0,90-1,10 ευρώ το κιλό και το στήσιµο του Συνεταιρισµού στο 1,10-1,20.
Παράλληλα, στο Αγρίνιο πέρυσι, «δε σηµειώθηκαν πολύ χαµηλές θερµοκρασίες το χειµώνα, σε αντίθεση µε τη φετινή χρονιά, µε αποτέλεσµα η παραγωγή να κυµανθεί στα 400 κιλά το στρέµµα από 700 - 1.000, που είναι κανονικά, και η µεγαλύτερη ποσότητα να αποτελεί ψιλό σπαράγγι (12 χιλ.), που πουλήθηκε από τους παραγωγούς στα 0,80-1,5 ευρώ το κιλό», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού ∆έλτα Οινιαδών Παντελής Ράπτης.

Πηγή: agronews.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σπαράγγι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

    Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα....

  2. Η συμφωνία με την τρόικα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

    Στις 100 μηνιαίες δόσεις φέρεται να κλειδώνει η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά...

  3. Έρευνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης

    Στην Βρετανία ξεκίνησε η μεγαλύτερη κλινική έρευνα παγκοσμίως, η οποία θα εξετάσει κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να...

  4. Πότε είναι καλύτερα να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ

    Οι μισοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, όταν ξυπνούν από τον βραδινό ύπνο, και οι...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron