Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Ελαιόλαδο: γιατί ταγγίζει;

Ελαιόλαδο: γιατί ταγγίζει;

Όταν λέμε ότι το λάδι έχει ταγγίσει εννοούμε ότι έχει αλλοιωθεί η γεύση ή οσμή και το χρώμα του και πλέον δεν μπορεί να καταναλωθεί. Η αλλοίωση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην επαφή του λαδιού με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ή με την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Οξείδωση: Στην πραγματικότητα το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη φωτοοξείδωση που γίνεται όταν οι χρωστικές ουσίες του λαδιού έρθουν σε επαφή με το φως. Γενικά τα λάδια οξειδώνονται όταν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο. Το ελαιόλαδο έχει μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και παράλληλα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το γεγονός αυτό κάνει το ελαιόλαδο ανθεκτικό στην οξείδωση. Όταν το λάδι οξειδωθεί (ή φωτοοξειδωθεί) αποκτά άσχημη γεύση και οσμή που μοιάζει με αυτή του χώματος. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αποθηκεύεται σε διαφανή δοχεία ή σε δοχεία χωρίς καπάκι που αφήνουν το λάδι εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Υδρόλυση ή λιπόλυση: Τα τριγλυκερίδια του ελαιόλαδου διασπώνται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση του λαδιού και να αυξάνεται η οξύτητά του. Η υδρόλυση οφείλεται στη δράση μικροοργανισμών που υπάρχουν στον καρπό της ελιάς και αναπτύσσονται όταν οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι σωστές (αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία), είτε στη δράση ενζύμων που υπάρχουν στους καρπούς (λιπάσες) και δρουν σε ώριμους καρπούς όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 45οC. Το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται σε μέρος σκοτεινό, χωρίς υγρασία και δροσερό (10-18οC).

Γιατί θολώνει το λάδι;
Το ελαιόλαδο θολώνει όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κοντά στους 0οC γιατί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες κάποια από τα συστατικά του στερεοποιούνται. Επίσης θολό είναι και το φρέσκο λάδι, το οποίο γίνεται διαυγές 3-4 μήνες μετά την παραγωγή του. Όταν από το ελαιοτριβείο παράγεται διαυγές ελαιόλαδο, πρέπει να προβληματιστούμε για τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την παραγωγή του ελαιόλαδου έχει χρησιμοποιηθεί νερό με πολύ μεγάλη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμα συστατικά του λαδιού και κυρίως αυτά που του χαρίζουν τη γεύση και το άρωμα.

 

 

Το διαβάσαμε στο .gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί...

  2. Πως ο γλύπτης μετατρέπει κορμό δένδρου σε κάτι πραγματικά εκπληκτικό!

    Βλέποντας την πρώτη φωτογραφία με αυτόν τον κορμό δεν μπορούμε να καταλάβουμε και πολλά πράγματα. Μετά όμως από...

  3. Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

    Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση...

  4. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron