Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Φρούτων και λαχανικών

Κολοκυθάκια γεμιστά

Κολοκυθάκια γεμιστά

Οι παλιές νοικοκυρές λέγανε ότι" Μαγειρεύουμε, δημιουργούμε και ξορκίζουμε τα προβλήματα με γεύσεις και αισιοδοξία". Ας το κάνουμε με μία ωραία συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά στη κατσαρόλα.

ΥΛΙΚΑ
- 8 -10 κολοκυθάκια
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 8 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
- 1 ξερό μεγάλο ψιλοκομ. κρεμμύδι
- ½ ματσάκι ψιλοκομ. άνηθος
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομ. μαιντανός
- 4 φυλλαράκια φρέσκος δυόσμος
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια βραστό νερό.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
- 1 αβγό
- 1 λεμόνι (χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα ξύνουμε στην εξωτερική τους πλευρά με πριονωτό μαχαιράκι (ή με το ανάλογο εργαλείο). Κόβουμε τις σκληρές άκρες τους και τις πετάμε, ενώ από το φαρδύ μέρος των κολοκυθιών κόβουμε από μία μεγάλη φέτα που θα τις χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκια. Με μικρό κουταλάκι ή με το εργαλείο που αδειάζει ψίχα, καθαρίζουμε κι αδειάζουμε ένα-ένα τα κολοκύθια, κρατώντας τα γερά με τη χούφτα ώστε να μη σπάνε, κι όταν πλησιάζουμε στον πάτο των λαχανικών, σταματάμε το άδειασμα, έτσι ώστε να είναι κλειστά απ’ τη μία πλευρά τους. Αν τα κολοκυθάκια είναι αρκετά μακρόστενα και δε μπορούμε με ευκολία να τα αδειάσουμε, τα κόβουμε στη μέση και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, κρατώντας πάντα τη μία άκρη τους «κλειστή». Σ’ αυτήν την περίπτωση, κρατάμε δύο φετούλες από τα κολοκύθια (καπάκια). Αν δεν θέλουμε να κόψουμε φετούλες απ’ τα κολοκυθάκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια απ’ τη ψίχα που έχουμε αφαιρέσει. Τέλος, ψιλοκόβουμε τη ψίχα των κολοκυθιών και τη βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Αλατίζουμε ελαφρά κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

2. Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε ½ φλιτζάνι από το ελαιόλαδο, τον κιμά και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να «ενωθούν» και να αλλάξει ο κιμάς χρώμα. Προσθέτουμε μετά το ρύζι, καλά πλυμένο με νερό, τον άνηθο, το μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και την κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.

3. Με κουταλάκι, γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι τον πάτο τους, χωρίς όμως να πιέζουμε τη γέμιση προς τα μέσα. Έπειτα, τα σκεπάζουμε με τις φετούλες που κρατήσαμε, τα τοποθετούμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας (σε σειρές και το ένα κοντά στο άλλο ώστε να μας χυθεί η γέμιση στο βράσιμο), στρώνοντας από πάνω τους την ελαφρά αλατισμένη ψίχα των κολοκυθιών. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια βραστό νερό τόσο όσο να καλύψει τα γεμιστά κολοκύθια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 περίπου λεπτά και όταν διαπιστώσουμε ότι έχει σωθεί το νερό τους και τα περισσότερα απ’ τα υγρά που έχουν βγάλει από το βρασμό, χαμηλώνουμε περισσότερο τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.

4. Σε βαθύ πιατάκι, χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα, προσθέτουμε τον κρόκο και το λεμόνι σιγά-σιγά και κατόπιν παίρνουμε απ’ την κατσαρόλα λίγο απ’ το ζουμί του φαγητού, προσθέτοντας το στο πιάτο του αβγολέμονου και ανακατεύοντας συνέχεια. Έτσι ζεσταίνεται το αβγολέμονο και δεν θα μας «κόψει».  Μετά το αδειάζουμε στο φαγητό και τ’ αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Σερβίρεται απαραιτήτως με τυρί φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά. Μερίδες: 5-6

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Το καλοκαίρι φτιάχνουμε τα κολοκυθάκια με τον ίδιο τρόπο και αντί να κάνουμε αβγολέμονο, ρίχνουμε φρέσκια ντομάτα την ώρα του βρασμού. Βάζουμε δηλαδή ένα ποτήρι βραστό νερό για το βρασμό και ρίχνουμε το χυμό και την ψίχα από 3 ώριμες, ψιλοκομμένες ντομάτες. Τέλος, αν μείνει γέμιση, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε όποιο άλλο λαχανικό έχουμε στο ψυγείο. Ακόμη μπορούμε να πλάσουμε μπαλάκια γέμισης και να τα τοποθετήσουμε πάνω απ’ τα κολοκύθια.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

 

Το διαβάσαμε στο kourdistoportocali.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκυθάκι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

  2. Θα εξαφανιστεί ο λευκός βόρειος ρινόκερος;

     Μόνο τέσσερις λευκοί ρινόκεροι έμειναν στον πλανήτη μας, μετά τον θάνατο ακόμη ενός θηλυκού ρινόκερου του είδους ο...

  3. Νέα συμφωνία για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (30/11-11/12/2015) η επικεφαλής του...

  4. Μία συνήθεια που μας γερνάει

    Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron