Αρχική » Φυτά

Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι

Αν και η καταγωγή της δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του τσαγιού ως ιατρικό έγχυμα χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Πιθανολογείται πως η ποικιλία Camellia sinensis~sinensis κατάγεται από την κινεζική επαρχία Yunnan ενώ η ποικιλία Camellia sinensis~assamica κατάγεται από τις υποτροπικές χώρες της Ασίας. Η Μπούρμα και κατόπιν η Κίνα πιστώνονται τη χρήση του τσαγιού ως ρόφημα. Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Han (206 π.Χ.-221 μ.Χ.) το τσάι ήταν ήδη ένα δημοφιλές ρόφημα, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα της περιόδου (ειδικές λακαριστές κούπες οι οποίες θεωρούνται και οι νεώτερες του είδους), ενώ στα χρόνια της δυναστείας των T'ang (650μ.Χ.) η καλλιέργειά του είχε επεκταθεί στις περισσότερες επαρχίες της Κίνας και ο τρόπος επεξεργασίας του είχε κατά πολύ εξελιχθεί.
Στην Ιαπωνία, το τσάι έγινε γνωστό κατά το 600 μ.Χ. από βουδιστές μοναχούς που ήδη είχαν μελετήσει τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα η χρήση του διαδόθηκε στους αριστοκρατικούς και μοναστικούς κύκλους, από το 1.300 και έπειτα γίνεται το βασικό ρόφημα όλων των κοινωνικών τάξεων ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η περίφημη τελετουργία για το σερβίρισμά του.
Στην Ευρώπη, η χρήση του τσαγιού άρχισε κατά τον 16ο αιώνα και το εμπόριό του το είχαν αναλάβει αποκλειστικά οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί.

Ιστορικά στοιχεία

Το μαύρο τσάι, το τσάι τύπου oolong καθώς και το πράσινο τσάι προέρχονται από την camellia sinensis, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους. Σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσαγιού, τα φρέσκα φύλλα από το πράσινο τσάι, δεν υφίστανται οξειδωτική ζύμωση. Αποξηραίνονται σε υψηλή θερμοκρασία με ατμό, έτσι ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε ενζυμική δραστηριότητα η οποία προκαλεί οξείδωση. Με αυτό τον τρόπο μένουν ανέπαφες οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή) του φυτού οι οποίες αποτελούν έως και το 40% του ξηρού εκχυλίσματος των φύλλων του και στις οποίες οφείλονται οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.
Τα ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι λοιπόν οι πολυφαινόλες εκ των οποίων τανίνες κατά 50%, κατεχίνες κατά 25%, επιγαλλοκατεχίνες (EGCG) κατά 10%. Ακόμα περιέχει καφεΐνη, θειανίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E & προβιταμίνη Α καθώς και φθόριο.

Εκτός λοιπόν από ένα ευεργετικό ρόφημα, το πράσινο τσάι, είτε σε μορφή εγχύματος είτε σε μορφή εκχυλίσματος, είναι μια άριστη πρώτη ύλη καλλυντικών, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, άρα αντιγηραντικό, πλήρες βιταμινών με στυπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμη χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη χρησιμοποιείται σε σκευάσματα κατά της κυτταρίτιδας και λόγω του φθορίου που περιέχει είναι κατάλληλο για προϊόντα οδοντικής προστασίας.

 

 

Το διαβάσαμε στο beautyelixirs.blogspot.gr




Άλλα άρθρα σχετικά με: Τσάι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Από ζαχαροκάλαμο δημιουργήθηκαν αεροπορικά βιοκαύσιμα

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξις Μπελ του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ,...

  2. Αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

    Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι...

  3. Διώξτε τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο!

    Δυστυχώς, οι κατσαρίδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, εμφανίζονται απρόοπτα και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις.Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην...

  4. Φεστιβάλ μελιού & προϊόντων μέλισσας

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το...

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron