Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

Νέα πρότυπα θεσπίζονται για το παραδοσιακό ρυζόγαλο καθώς και για την παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί σχετικές παραγράφους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την με αριθμό 1510/99678 ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2013/Β/17.9.2015, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Θεσπίζεται πρότυπο ως εξής:
«"Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής"
— Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:

1. Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.

2. Ζάχαρη,

3. Ρύζι.
— Το "Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,5% τουλάχιστον.
— Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο προσθήκη νερού κατά την παρασκευή "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής".
— Κατά την παρασκευή του "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:

Α. Η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυλούχων ουσιών για παρασκευή προϊόντος πυκνότερης εμφάνισης.

Β. Η προσθήκη κρόκου αυγών.

Γ. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.

−− Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "ρυζόγαλο"».
«2. Θεσπίζεται πρότυπο ως εξής:
«"Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής"
— Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:

1. νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.

2. Αμυλώδεις ουσίες,
3. Ζάχαρη.
— Η "Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,8% τουλάχιστον.
— Κατά την παρασκευή της "κρέμας αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:
Α. Η προσθήκη κρόκου αυγών.

Β. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.
— Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "κρέμα"».
Επίσης, καταργείται η τελευταία φράση του άρθρου 85 παρ. 5 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ήτοι: "Η χρησιμοποίηση του αποβουτυρωμένου ή αποκορυφωμένου γάλακτος για την παρασκευή κρέμας ή ρυζόγαλου απαγορεύεται".

 

Το διαβάσαμε στο .paseges.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε

    Σίγουρα ξέρεις τη συνταγή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή...

  2. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

  3. Σχετικά με την επαναφορά της απαγόρευσης δόμησης

    Παρελθόν θα αποτελούν διατάξεις που μετέτρεπαν την πολύτιμη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε οικόπεδα, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για...

  4. Φαγώσιμες ελιές των αρχαίων Ελλήνων

    Παίρνουμε μεγάλες ελιές, απείραχτες και μαζεμένες με το χέρι, τις χαρακώνουμε γύρω-γύρω με καλάμι κοφτερό και τις βάζουμε...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Το πράσο είναι λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός κήπου άγριας φύσης

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron