Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εξωτερικών κήπων

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον λαχανόκηπό μας:

Λίπανση: Και τα τέσσερα λαχανικά είναι απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά για να δώσουν μία καλή παραγωγή. Οι ανάγκες τους σε λίπανση μεγαλώνουν καθώς αναπτύσσονται. Το βασικότερο μέρος της λίπανσης, δίνεται με την προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς κατά την προετοιμασία του λαχανόκηπου. Η τομάτα είναι ίσως η πιο απαιτητική από τα λαχανικά. Η λίπανση ξεκινάει 15 μέρες μετά τη φύτευση των λαχανικών στο λαχανόκηπο και επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες. Το λίπασμα πρέπει να είναι βιολογικό και κατάλληλο για τομάτες. Η μελιτζάνα καλύπτει τις ανάγκες της σε λίπανση αν κατά τακτά χρονικά διαστήματα προστίθεται κομπόστ ή κοπριά στη βάση των φυτών. Η πιπεριά καλό είναι να λιπαίνεται κάθε 15 μέρες (όπως και η τομάτα) με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Τέλος η πατάτα χρειάζεται λιγότερη λίπανση από την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Παρόλα αυτά, όταν καλλιεργείται συστηματικά, δέχεται αρκετή ποσότητα χημικών λιπασμάτων. Στον οικιακό λαχανόκηπο οι ανάγκες της πατάτας πρέπει να καλύπτονται από την προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ.

Ξεβοτάνισμα: Είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες για την καλή συντήρηση του λαχανόκηπου. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε θρεπτικά συστατικά τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την ανάπτυξη και να μειώνουν την παραγωγή τους. Το ξεβοτάνισμα καλό είναι να γίνεται με το χέρι, ειδικά όταν τα ζιζάνια αναπτύσσονται κοντά στα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες των λαχανικών, ή χρησιμοποιώντας βιολογικά ζιζανιοκτόνα.

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για την τομάτα: Στην τομάτα συνήθως αφήνεται να αναπτυχθεί μόνο ο κύριος βλαστός. Από τους πλάγιους μπορεί να διατηρηθεί ένας, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 cm πάνω από τη βάση του φυτού. Με το κορυφολόγημα αφαιρείται η κορυφή του φυτού για να μην αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν οι καρποί. Η καταλληλότερη εποχή για το κορυφολόγημα είναι από τα μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η αποφύλλωση ξεκινάει όταν αρχίζουν οι καρποί να ωριμάζουν. Αυτή την περίοδο αφαιρούνται τα φύλλα της βάσης των φυτών που έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο ωριμάζουν οι καρποί.

Κλάδεμα στη μελιτζάνα και την πιπεριά: Οι βλαστοί που αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό βλαστό αφαιρούνται. Στις μασχάλες των φύλλων του κεντρικού βλαστού, αναπτύσσονται πλευρικοί βλαστοί. Από αυτούς διατηρούνται 2-4 σε κάθε φυτό και οι υπόλοιποι αφαιρούνται. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να αφαιρούνται και οι νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις κορυφές. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για τη μελιτζάνα και προαιρετική για την πιπεριά.

Παράχωμα για την πατάτα: Το παράχωμα συντελεί στην αύξηση της παραγωγής, ενώ μειώνει και το πρασίνισμα των κονδύλων. Είναι η διαδικασία κατά την οποία συσσωρεύεται χώμα γύρω από το λαιμό των φυτών, όταν αυτά έχουν αποκτήσει ύψος 20-25 cm. Καλό είναι στο χώμα να προστεθεί και ώριμο κομπόστ ή κοπριά. Το ύψος που θα έχει τελικά το ανάχωμα εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι για τα βαριά εδάφη το ανάχωμα φτάνει σε ύψος 12-15 cm και για τα ελαφριά 20 cm.

Υποστύλωση: Η τομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα έχουν ανάγκη στήριξης γιατί δημιουργούν μεγάλους καρπούς με αρκετό βάρος, σε σχέση με τους βλαστούς τους. Ο πιο εύκολος τρόπος υποστύλωσης είναι οι ατομικοί πάσσαλοι ή τα καλάμια. Ο πάσσαλος ή το καλάμι στερεώνεται στο χώμα κοντά στο φυτό και το φυτό καθώς μεγαλώνει δένεται πάνω του με σπάγκο ή ταινία. Σε μεγαλύτερη έκταση τα φυτά υποστυλώνονται σε κατακόρυφους σπάγκους που είναι δεμένοι σε οριζόντια σύρματα. Πάσσαλοι ή καλάμια στερεώνονται στο χώμα κοντά στα φυτά ανά 4 m. Στους πασσάλους δένονται ανά 30 cm ύψους τα οριζόντια σύρματα, όπου δένονται οι κατακόρυφοι σπάγκοι που υποστυλώνουν τα φυτά.

Σκίαση: Οι τομάτες και οι πιπεριές παρόλο που αναπτύσσονται σε ηλιόλουστα σημεία, όταν δημιουργήσουν τους καρπούς τους χρειάζονται σκίαση. Τόσο οι καρποί της τομάτας όσο και της πιπεριάς μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο ή ακόμα και να καταστραφούν. Η σκίαση στο λαχανόκηπο γίνεται με δίχτυ σκίασης που στερεώνεται συνήθως στους πασσάλους υποστύλωσης των φυτών. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και ίσως να μην χρειάζονται σκίαση. Στις συνθήκες όμως της χώρας μας, καλό είναι να προστατεύονται και αυτές από τον πολύ δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Οι πατάτες δεν σκιάζονται μιας και οι κόνδυλοι βρίσκονται προστατευμένοι κάτω από το έδαφος.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι να προσέχουμε στα τυποποιημένα παγωτά

    Το παγωτό αποτελεί την αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για τα παιδιά.Τα τυποποιημένα παγωτά μπορούμε να τα βρούμε...

  2. Μενού με ονόματα από την ελληνική κρίση!

    Το ελληνικό εστιατόριο «Ζ» στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου σερβίρει εδώ και λίγες ημέρες πιάτα που φέρουν ονόματα...

  3. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

    Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

  4. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron