Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εξωτερικών κήπων

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον λαχανόκηπό μας:

Λίπανση: Και τα τέσσερα λαχανικά είναι απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά για να δώσουν μία καλή παραγωγή. Οι ανάγκες τους σε λίπανση μεγαλώνουν καθώς αναπτύσσονται. Το βασικότερο μέρος της λίπανσης, δίνεται με την προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς κατά την προετοιμασία του λαχανόκηπου. Η τομάτα είναι ίσως η πιο απαιτητική από τα λαχανικά. Η λίπανση ξεκινάει 15 μέρες μετά τη φύτευση των λαχανικών στο λαχανόκηπο και επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες. Το λίπασμα πρέπει να είναι βιολογικό και κατάλληλο για τομάτες. Η μελιτζάνα καλύπτει τις ανάγκες της σε λίπανση αν κατά τακτά χρονικά διαστήματα προστίθεται κομπόστ ή κοπριά στη βάση των φυτών. Η πιπεριά καλό είναι να λιπαίνεται κάθε 15 μέρες (όπως και η τομάτα) με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Τέλος η πατάτα χρειάζεται λιγότερη λίπανση από την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Παρόλα αυτά, όταν καλλιεργείται συστηματικά, δέχεται αρκετή ποσότητα χημικών λιπασμάτων. Στον οικιακό λαχανόκηπο οι ανάγκες της πατάτας πρέπει να καλύπτονται από την προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ.

Ξεβοτάνισμα: Είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες για την καλή συντήρηση του λαχανόκηπου. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε θρεπτικά συστατικά τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την ανάπτυξη και να μειώνουν την παραγωγή τους. Το ξεβοτάνισμα καλό είναι να γίνεται με το χέρι, ειδικά όταν τα ζιζάνια αναπτύσσονται κοντά στα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες των λαχανικών, ή χρησιμοποιώντας βιολογικά ζιζανιοκτόνα.

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για την τομάτα: Στην τομάτα συνήθως αφήνεται να αναπτυχθεί μόνο ο κύριος βλαστός. Από τους πλάγιους μπορεί να διατηρηθεί ένας, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 cm πάνω από τη βάση του φυτού. Με το κορυφολόγημα αφαιρείται η κορυφή του φυτού για να μην αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν οι καρποί. Η καταλληλότερη εποχή για το κορυφολόγημα είναι από τα μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η αποφύλλωση ξεκινάει όταν αρχίζουν οι καρποί να ωριμάζουν. Αυτή την περίοδο αφαιρούνται τα φύλλα της βάσης των φυτών που έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο ωριμάζουν οι καρποί.

Κλάδεμα στη μελιτζάνα και την πιπεριά: Οι βλαστοί που αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό βλαστό αφαιρούνται. Στις μασχάλες των φύλλων του κεντρικού βλαστού, αναπτύσσονται πλευρικοί βλαστοί. Από αυτούς διατηρούνται 2-4 σε κάθε φυτό και οι υπόλοιποι αφαιρούνται. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να αφαιρούνται και οι νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις κορυφές. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για τη μελιτζάνα και προαιρετική για την πιπεριά.

Παράχωμα για την πατάτα: Το παράχωμα συντελεί στην αύξηση της παραγωγής, ενώ μειώνει και το πρασίνισμα των κονδύλων. Είναι η διαδικασία κατά την οποία συσσωρεύεται χώμα γύρω από το λαιμό των φυτών, όταν αυτά έχουν αποκτήσει ύψος 20-25 cm. Καλό είναι στο χώμα να προστεθεί και ώριμο κομπόστ ή κοπριά. Το ύψος που θα έχει τελικά το ανάχωμα εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι για τα βαριά εδάφη το ανάχωμα φτάνει σε ύψος 12-15 cm και για τα ελαφριά 20 cm.

Υποστύλωση: Η τομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα έχουν ανάγκη στήριξης γιατί δημιουργούν μεγάλους καρπούς με αρκετό βάρος, σε σχέση με τους βλαστούς τους. Ο πιο εύκολος τρόπος υποστύλωσης είναι οι ατομικοί πάσσαλοι ή τα καλάμια. Ο πάσσαλος ή το καλάμι στερεώνεται στο χώμα κοντά στο φυτό και το φυτό καθώς μεγαλώνει δένεται πάνω του με σπάγκο ή ταινία. Σε μεγαλύτερη έκταση τα φυτά υποστυλώνονται σε κατακόρυφους σπάγκους που είναι δεμένοι σε οριζόντια σύρματα. Πάσσαλοι ή καλάμια στερεώνονται στο χώμα κοντά στα φυτά ανά 4 m. Στους πασσάλους δένονται ανά 30 cm ύψους τα οριζόντια σύρματα, όπου δένονται οι κατακόρυφοι σπάγκοι που υποστυλώνουν τα φυτά.

Σκίαση: Οι τομάτες και οι πιπεριές παρόλο που αναπτύσσονται σε ηλιόλουστα σημεία, όταν δημιουργήσουν τους καρπούς τους χρειάζονται σκίαση. Τόσο οι καρποί της τομάτας όσο και της πιπεριάς μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο ή ακόμα και να καταστραφούν. Η σκίαση στο λαχανόκηπο γίνεται με δίχτυ σκίασης που στερεώνεται συνήθως στους πασσάλους υποστύλωσης των φυτών. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και ίσως να μην χρειάζονται σκίαση. Στις συνθήκες όμως της χώρας μας, καλό είναι να προστατεύονται και αυτές από τον πολύ δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Οι πατάτες δεν σκιάζονται μιας και οι κόνδυλοι βρίσκονται προστατευμένοι κάτω από το έδαφος.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και άλλα προϊόντα

    Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο...

  2. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  3. Φυσικό καθαριστικό για όλους τους λεκέδες

    Ένα πανίσχυρο καθαριστικό που θα σας λύσει τα χέρια και θα καθαρίσει όλους τους λεκέδες, ακόμη και αυτούς...

  4. Σοκολάτα για καθαρά δόντια!

    Οδοντόκρεμα απο σοκολάτα για να γίνει το βούρτσισμα, γλυκειά απόλαυση...Η εταιρία στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, που παράγει την...

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron