Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Η φύτευση των φυτών

Κουνουπίδι: καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες

Κουνουπίδι: καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες

Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis), ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Brassicaceae), στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά μας λαχανικά όπως το μαρούλι, μπρόκολο, λάχανο, ραπανάκι άλλα και καλλωπιστικά φυτά όπως η βιολέτα και ο άλυσσος. Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και σήμερα καλλιεργείτε σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Εύβοια, Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο. Είναι λαχανικό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Μορφολογία – Βοτανικοί χαρακτήρες
Είναι ποώδες φυτό, διετές που καλλιεργείται σαν ετήσιο. Το τμήμα που καταναλώνουμε και ο λόγος φυσικά που το καλλιεργούμε είναι η ανθοκεφαλή του. Η ανθοκεφαλή αποτελείται από λευκά ή λευκο-κίτρινα άνθη, μεγάλου μεγέθους. Η διάμετρος της κυμαίνεται από 25-30 εκατοστά και έχει σφαιρικό σχήμα.

Τα φύλλα του είναι επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη. Τα εσωτερικά φύλλα του φυτού τυλίγουν την ανθοκεφαλή με σκοπό να την προστατέψουν από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως βροχή, χώμα και έντομα, τόσο στα πρώτα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης του φυτού, αλλά και μετά.

Απαιτήσεις Καλλιέργειας
Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του κυμαίνονται από 7-24 oC, με άριστες θερμοκρασίες 15-18 oC . Επιπλέον, είναι ευπαθές στους παγετούς. Το έδαφος του λαχανόκηπου θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, να μην κρατάει πολύ υγρασία (καλή αποστράγγιση) και να είναι ελαφρώς όξινο. Η χωνεμένη κοπριά προστίθεται στο έδαφος λίγο πριν από τη φύτευση και υπολογίζεται σε 3-5 τόνους ανά στρέμμα. Επιπλέον, τότε γίνεται και η βασική λίπανση, με προσθήκη αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Καλλιεργητικές Τεχνικές
Η καλλιέργεια του κουνουπιδιού ξεκινά με τη σπορά του σε υπαίθριο σπορίο και ύστερα τη μεταφύτευση του, στην τελική θέση, στο λαχανόκηπο. Μπορεί όμως να γίνει και απευθείας σπορά, εάν οι συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι κατάλληλες. Γενικά όμως μπορείτε να αποφύγετε την περίοδο σποράς, αγοράζοντας απευθείας μικρά φυτά, έτοιμα για μεταφύτευση. Η περίοδος μεταξύ της σποράς και της μεταφύτευσης είναι περίπου 45 ημέρες. Η φύτευση του κουνουπιδιού στο λαχανόκηπο ξεκινάει από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 50 εκατοστά επί της γραμμής και 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. Η φύτευση μπορεί να γίνει απλά ή σε μικρά αναχώματα. Απαραίτητη είναι η αφαίρεση των ζιζανίων και η παρακολούθηση των φυτών για προσβολές από έντομα ή μύκητες.

Συγκομιδή
Η συγκομιδή της ανθοκεφαλής γίνεται όταν έχει φτάσει πλέον στο επιθυμητό μέγεθος και τα φύλλα είναι πράσινα και εύρωστα. Καλό είναι να μην παραμένει στο φυτό πέρα του ορίου αυτού, διότι πολύ γρήγορα μπορεί να μειωθεί η συνεκτικότητα και η σκληρότητα της, καθώς και να αλλοιωθεί το λευκό χρώμα.

Ποικιλίες
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και υβρίδια που διαφοροποιούνται μεταξύ τους στην πρωιμότητα ή όχι της παραγωγής, στη χρονική περίοδο από τη σπορά έως τη συγκομιδή καθώς και στην ποιότητα και το μέγεθος της ανθοκεφαλής. Γενικά, διακρίνουμε δύο τύπους ποικιλιών. Ταχείας ανάπτυξης, στις οποίες η περίοδος από τη σπορά έως τη συγκομιδή είναι 80-90 ημέρες και βραδείας ανάπτυξης στις οποίες η αντίστοιχη περίοδος είναι 120-140 ημέρες.

Διατροφική Αξία
Δίκαια το κουνουπίδι θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τη διατροφή του ανθρώπου. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά και σε  A, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και νερό. Τα συστατικά που περιέχει βοηθούν στην  ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ που φαίνεται ότι προστατεύει από  καρδιακά και άλλα νοσήματα. Καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του κουνουπιδιού είναι ωμό ή βρασμένο και όχι τηγανίσμένο διότι χάνει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κουνουπίδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε...

  2. Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

    Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ....

  3. To «Βιονικό φύλλο»

    Είναι μια από τις σπάνιες φορές που η φύση αναγκάζεται να φάει το καπέλο της: ερευνητές του Χάρβαρντ...

  4. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

Φυτά

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς τύψεις!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς τύψεις!

Σας  αρέσουν πολύ τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά νιώθετε τύψεις που τα πετάτε ξεραμένα κάθε χρόνο; Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, γιατί ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, γιατί ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα κ.λ.π. Και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron