Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα διατηρήσετε σε βάζα αφού τα αποστειρώσετε πρώτα. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι:

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο:

    Παίρνετε γυάλινα βάζα τα οποία θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς, μεγέθους επιλογής σας, τα πλένετε καλά (τα βάζα και τα καπάκια τους) με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Τα σκουπίζετε καλά με καθαρή πετσέτα φροντίζοντας να μη μείνει νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100°C στον αέρα ή τις αντιστάσεις.
    Στρώνετε σε ένα ταψί μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετείτε επάνω τα βάζα ανάποδα, και τα καπάκια τους δίπλα, βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και τα αφήνετε για 15 λ.
    Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λ στην άκρη και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πιάνετε (φορώντας γάντια) και τα γεμίζετε μέχρι επάνω με το γλυκό σας το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό ζεστό. Φροντίζετε να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος των βάζων, ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στα βάζα.
    Τα κλείνετε ερμητικά με τα καπάκια τους και τοποθετείτε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό σας. Έτσι θα γίνει “κονσερβοποίηση” του γλυκού και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ντουλάπι σας για αρκετούς μήνες. Αν ανοίξετε ένα βάζο μετά θα πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
    Σημείωση: Αν τα καπάκια των βάζων σας είναι αρκετά λεπτά, αντί να τα βάλετε στο φούρνο, όπου υπάρχει περίπτωση να “πετσικάρουν”,  προτιμήστε (προαιρετικά) να τα ρίξετε για 3-4 λ σε κοχλαστό νερό και μετά να τα στεγνώσετε καλά.

Αποστείρωση βάζων στη κατσαρόλα:

    Ακολουθείτε τη διαδικασία του πολύ καλού πλυσίματος που κάνετε και στη περίπτωση αποστείρωσης στο φούρνο. Αφού τα πλύνετε το τοποθετείτε μαζί με τα καπάκια τους, σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 15 λ από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό.
    Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και τα απλώνετε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, φοράτε γάντια και τα στεγνώνετε καλά με καθαρή πετσέτα. Ρίχνετε μέσα ζεστό το γλυκό σας και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως και στην αποστείρωση στο φούρνο.

 

Το διαβάσαμε στο sintayes.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. To απολιθωμένο πεύκο ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ...

  2. Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

    Πασχαλινές λαμπάδες! Όταν ήμασταν μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως από τον νονό ή τη νονά μας, να...

  3. Απαλλαγείτε για πάντα από τις κατσαρίδες

    Δεν έχετε χειρότερο από το να συναντήσετε ξαφνικά μια κατσαρίδα στο διάβα σας; Δείτε τι να αποφεύγετε και...

  4. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron