Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Οι ντομάτες αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες.

Το ψυγείο δεν είναι πανάκεια όσον αφορά τη συντήρηση τροφίμων. Μπορεί να είναι απαραίτητο για την πλειονότητα των τροφών, αλλά για κάποιες δεν ενδείκνυται. Αντίθετα, κάποια τρόφιμα που συνήθως διατηρούμε εκτός ψυγείου θα ήταν καλύτερο να τα συντηρούμε εντός.

Τους επόμενους μήνες οι ντομάτες θα κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας. Μήνες τώρα τις περιμένω, επιμένοντας να μένω πιστή στα λαχανικά και στα φρούτα εποχής. Οι ντομάτες, λοιπόν, τις οποίες συνήθως προμηθευόμαστε λίγο πράσινες, αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ενζύμων που δίνουν τη χαρακτηριστική λαχταριστή ευωδιά και γεύση στην καλοκαιρινή ντομάτα.

Αρωματικά, όπως βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι κ.λπ., θα πρότεινα να τα έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, ώστε να είναι πάντα φρέσκα και μοσχομύριστα. Αν όμως τα ψωνίσουμε σε ματσάκια, διατηρούνται καλύτερα μέσα στο νερό σε ένα βάζο εντός ψυγείου. Θα κερδίσουν 2 - 3 ημέρες ζωής, όχι περισσότερο.

Οι μπανάνες αντέχουν εκτός ψυγείου, ειδικά αν είναι πράσινες, ενώ η ψύξη αφαιρεί γεύση, άρωμα αλλά και θρεπτικά συστατικά και τις μαυρίζει.

Το ψωμί διατηρείται θαυμάσια στην κατάψυξη εφόσον καταψυχθεί φρέσκο. Λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το από την ψύξη και, αφού το βρέξετε ελάχιστα, ζεστάνετέ το στο φούρνο. Θα έχετε νόστιμο, ζεστό ψωμί.

Ο καφές και οι ξηροί καρποί είναι το αντίθετο παράδειγμα. Συνήθως τα διατηρούμε εκτός, ενώ θα έπρεπε να τα βάζουμε στο ψυγείο. Τον μεν καφέ γιατί τα αρώματά του είναι πτητικά σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ δεν είναι αν βρίσκεται σε ερμητικά κλειστό δοχείο (για να μην πάρει άλλες μυρωδιές) στις συνήθεις θερμοκρασίες συντήρησης του ψυγείου.

Οι ξηροί καρποί, επίσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, εκτός ψυγείου ταγκίζουν. Τους διατηρούμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει ερμητικά, και κατά προτίμηση που να τους χωράει ακριβώς, καθώς το οξυγόνο τούς αλλοιώνει. Συνεπώς, γεμίζουμε το δοχείο έως το χείλος και το αλλάζουμε με μικρότερο όσο αφαιρούμε από το περιεχόμενο.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο gastronomos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δύσκολη χρονιά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

    Οι τευτλοπαραγωγοί ζουν φέτος μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως...

  2. ΟΟΣΑ: δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2014

    H χρηματοδότηση που προσφέρουν οι χώρες του Βορρά προς εκείνες του Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της...

  3. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

  4. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

    Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Όσο κι εάν κάποια πράγματα μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, η παρουσία ενός καλού κηπουρού βοηθάει σίγουρα στο να δώσουμε μία...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Τα πυρηνόκαρπα, όπως και τα υπόλοιπα φυλλοβόλα, φυτεύονται γυμνόρριζα κατά την περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο, αλλά με προσοχή στις περιόδους των...

διαβάστε αναλυτικά »

Προβλήματα θερμοκηπίου

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Η βιολογική καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας καθώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron