Αρχική » Φυτά

Η σάλτσα ντομάτας είναι αντίδοτο στη θλίψη του χειμώνα

Η σάλτσα ντομάτας είναι αντίδοτο στη θλίψη του χειμώνα

Ντομάτα. Αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του Καλοκαιριού. Παγκόσμια και αδιαφιλονίκητη κατακτήτρια ολόκληρης της γευστικής επικράτειας...

Γεύση μοναδική, χρώμα παθιασμένο. Σε σαγηνεύει με την πρώτη μπουκιά

Μιλάμε για την ντομάτα. Προέλευση από Νότια Αμερική ( από Περού έως και Μεξικό) με πάθος που προσαρμόζεται παντού και σε κάνει να υποκύπτεις σε όλες της τις ποικιλίες και μορφές.

Από βοτανικής απόψεως κατατάσσεται στα φρούτα , όμως με βάση μία δικαστική απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893 κατατάχθηκε στα λαχανικά.

Κοκκινίζει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μία ισχυρότατη χρωστική ουσία ή οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα, εκτός από τις φράουλες και τα κεράσια. Βοηθάει πολύ στην καρδιά, στη όραση και στην χοληστερίνη. Υπερόπλο στα αντιοξειδωτικά εναντίον του καρκίνου.

Η φρουτόκρεμα είδος άγνωστο, ψωμί με τριμμένη ντομάτα, λάδι, ρίγανη και σφελλα είχαμε αντ’αυτής. Με αυτό μεγάλωσα όπως και όλα τα παιδιά της γειτονιάς που μετά τις ατελείωτες ώρες από μήλα και κρυφτό, βρίσκαμε βάλσαμο στην πείνα μας στην αυλή. Αναμαλλιασμένοι και ιδρωμένοι γυρνάγαμε να φάμε ψωμί με ντομάτα που λαμπύριζε από το λάδι. Φώναζαν οι μανάδες μας για το πότε θα φάμε το φαΐ μας. Η δικιά μου δε, πρώτη, αλλά υπέκυπταν κ αυτές στην αίγλη του μοναδικού αυτού πιάτου.

Ας δούμε μία ωραία συνταγή για σάλτσα ντομάτας, για τις νύχτες του χειμώνα, που πιάνουν από τις 5 το απόγευμα και δεν τελειώνουν. Εκείνες που αισθάνεσαι γερασμένος και κουρασμένος.

Θα σας πω, λοιπόν, το ελιξίριο της νεότητας. Ντομάτες της ποικιλίας ρόμα, κατάλληλες για σάλτσες και ντοματοπελτέ

Σάλτσα ντομάτας

5 κιλά ώριμες ντομάτες ρομά ( ιταλικές τις λέμε στην Καλαμάτα)
3 κουταλιές της σούπας αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Σκόρδο
Βασιλικό
Κονιάκ

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τους σπόρους. Τους σπόρους τους ρίχνουμε σε σουρωτήρι ώστε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν.
Κόβουμε τις ντομάτες σε 4 κομμάτια. Τις λιώνουμε στο μούλτι ή στο μίξερ.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι, τη ζάχαρη το σκόρδο, τα υγρά από τους σπόρους και τον μισό βασιλικό να βράσουν για 30 λεπτά. Προσέχουμε γιατί είναι σάλτσα που " αρπάζει". Οπότε ανακατεύουμε συχνά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να προσέχουμε τη σάλτσα μας μέχρις ότου να πιει τα υγρά της.
Ο βρασμός είναι μία διαδικασία που κρατάει περίπου 1,5 ώρα. Όταν δούμε ότι δεν έχει αλλά υγρά και ενώ ανακατεύουμε συνέχεια, σβήνουμε με κονιάκ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε τη σάλτσα ζεστή χωρίς να αφήνουμε κενά αέρα. Τα σφραγίζουμε και όταν κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε δύσκολη χειμωνιάτικη μέρα είναι το ανώτατο ελιξίριο για ολική επαναφορά. Αλείφεις μία φέτα ψωμί με σάλτσα ντομάτας, και θυμάσαι τις φέτες του ψωμιού με τον πελτέ.



Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στη Θήβα, ηλιακό πάρκο

    Το τεχνικό έργο συνίσταται στη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου του εφαρμοσμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Θήβας κατά μήκος του...

  2. Δέσμευση εταιρειών για την αλιεία στην Αρκτική

    Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald's και η Marks and Spencer, ότι δεν...

  3. Δημιουργήστε τα δώρα των Χριστουγέννων

    Φέτος, δείτε το θέμα των χριστουγεννιάτικων δώρων στους φίλους και στους συγγενείς σας από διαφορετική οπτική. Γιορτές χωρίς...

  4. Πως πρέπει να στήβεις το λεμόνι

    Το λεμόνι είναι κάτι που χρησιμοποιείς στα φαγητά, στα γλυκά, στις σαλάτες…Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί τι κάνεις λάθος και...

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα κ.λ.π. Και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Ο ήλιος άρχισε να καίει. Όσο ευχάριστος και αν είναι μετά τον χειμώνα, πρέπει να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Μπορούμε στο σπίτι...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα που συνήθως οφείλεται στο πότισμα.Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron