Αρχική » Φυτά

Διατροφικά ζεύγη με… υπερδυνάμεις

Διατροφικά ζεύγη με… υπερδυνάμεις

Ίσως να γνωρίζετε ποια θρεπτικά συστατικά σάς παρέχουν οι τροφές που καταναλώνετε, ξέρετε όμως πώς θα ενισχύσετε την απορρόφησή τους από τον οργανισμό; Ορισμένα προϊόντα «συνεργάζονται» άριστα μεταξύ τους ώστε τα συστατικά τους να επιδράσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να μας εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία.

Ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον εξηγεί πως πρέπει να πειραματιζόμαστε με το φαγητό μας ώστε να ενισχύσουμε τη διατροφική αξία των γευμάτων μας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τα παρακάτω επτά διατροφικά ζεύγη για αποτελεσματικότερη προώθηση της βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών, δηλαδή τη μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

1. Ντομάτα + ελαιόλαδο

Η ντομάτα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες βρίσκονται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Ο συνδυασμός των καροτενοειδών με μια μικρή ποσότητα λιπαρών (περίπου 3-5 γραμμάρια), όπως τα υγιεινά λιπαρά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, ενισχύει σημαντικά την απορρόφησή τους.

2. Κουρκουμάς + μαύρο πιπέρι

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά (γνωστός και ως κιτρινόριζα), έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η απορρόφησή της από τον οργανισμό είναι «φτωχή», ωστόσο μπορεί να ενισχυθεί όταν συνδυάζεται με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού.

3. Κουνουπίδι + φασόλια

Τα φασόλια είναι καλή πηγή φυτικού (μη αιμικού) σιδήρου. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης C και το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης.

4. Σολομός + τυρί-κρέμα

Ο σολομός είναι από τις λίγες τροφές που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί-κρέμα.

5. Γάλα + μέλι

Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη και το οποίο προωθεί τη χαλάρωση και διευκολύνει τον ύπνο. Το μέλι περιέχει σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, οι οποίοι ενισχύουν την επίδραση της τρυπτοφάνης.

6. Πράσινο τσάι + λεμόνι

Η φέτα λεμονιού που βάζουμε στο τσάι δεν εξυπηρετεί μόνο γευστικούς σκοπούς. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό χάρη στον χυμό του λεμονιού.

7. Μπανάνα + γιαούρτι

Όπως όλα τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου. Εκτός από τη βιταμίνη D, την απορρόφηση του ασβεστίου προωθεί και μια κατηγορία φυτικών ινών που ονομάζονται ινουλίνες και οι οποίες βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στη μπανάνα.

 

Το διαβάσαμε στο .ourlife.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας σκοτώνονται παράνομα

    Περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από την Ελλάδα, εκτιμά η οργάνωση BirdLife International. Σε...

  2. Παγκόσμια διάσκεψη για το Κλίμα

    Εκατόν σαράντα επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μετάσχουν στις 30 Νοεμβρίου στην έναρξη της Διάσκεψης του Παρισιού...

  3. Θα γίνει δωρεάν διανομή φρούτων από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

    Στην παραλαβή και διάθεση 21.600 κιλών ακτινιδίων σε 1072 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 2500 άπορα μέλη της Ιεράς...

  4. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

    Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Όσο κι εάν κάποια πράγματα μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, η παρουσία ενός καλού κηπουρού βοηθάει σίγουρα στο να δώσουμε μία...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Τα πυρηνόκαρπα, όπως και τα υπόλοιπα φυλλοβόλα, φυτεύονται γυμνόρριζα κατά την περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο, αλλά με προσοχή στις περιόδους των...

διαβάστε αναλυτικά »

Προβλήματα θερμοκηπίου

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Η βιολογική καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας καθώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron