Αρχική » Φυτά

Μανιτάρια, καλλιέργεια

Μανιτάρια, καλλιέργεια

Τα μανιτάρια μπορούν  να παραχθούν και μέσα στα σπίτια, σε ταβέρνες, σε εστιατόρια χωρίς να είναι απαραίτητη η αγορά ατομικού εξοπλισμού αλλά μονάχα με την αγορά υποστρωμάτων. Τα υποστρώματα για τα μανιτάρια χωρίζονται σε δύο είδη.  Το ένα ονομάζεται το σπαρμένο υπόστρωμα και το άλλο το επωασμένο υπόστρωμα. Το σπαρμένο υπόστρωμα είναι εκείνο το υπόστρωμα όπου ο σπόρος του μακρομύκητα είναι απλώς σπαρμένος μέσα στο υπόστρωμα. Στο επωασμένο υπόστρωμα ο μακρομύκητας έχει ήδη αναπτυχθεί.
Οι καταλληλότερες θερμοκρασίες για να παραχθούν τα μανιτάρια κυμαίνονται από 6 μέχρι 18 βαθμούς κελσίου. Αν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 6 βαθμών απλά καθυστερούν να αναπτυχθούν αλλά αν είναι άνω των 25 βαθμών τότε δε μπορούν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους. Ο χώρος ανάπτυξης των μανιταριών πρέπει να είναι κλειστός χώρος περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων  και το υπόστρωμα πρέπει υποχρεωτικά να είναι μία υγρή επιφάνεια όπως αφρολέξ, χώμα, τσιμέντο, μάρμαρο. Στη περίπτωση της επιφάνειας τσιμέντου και μαρμάρου θα πρέπει να στρωθεί κάτω από αυτές τις επιφάνειες μία μοκέτα ή αφρολέξ για να μπορούν όταν βρέχονται να κρατάνε την υγρασία. Το φώς μέσα στο δωμάτιο μπορεί να είναι φώς μιας δυνατής λάμπας αλλά ποτέ δε πρέπει τα μανιτάρια να τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φώς (γι αυτό και εμφανίζονται σε σκιερά μέρη στη φύση).
Μέσα σε ένα χώρο περίπου 10 τ.μ. μπορούν να τοποθετηθούν 25 υποστρώματα  που θα παράγουν τα πρώτα μανιτάρια σε 12 μέρες και στις 17 με 18 μέρες θα είναι έτοιμη η πρώτη συγκομιδή που είναι σε μέγεθος η μισή περίπου συνολική παραγωγή. Με το τέλος αυτής της πρώτης συγκομιδής, μετά από μιάμιση με δύο βδομάδες θα αρχίσει η 2η φάση της παραγωγής και κοντά στο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής περίπου 125 κιλών μανιταριών συνολικά. Το κόστος για την αγορά των υποστρωμάτων ξεκινάει από 7 με 8 ευρώ το κιλό αλλά μπορεί να πουλιούνται και ακριβότερα από αυτές τις τιμές. Το κόστος των μανιταριών είναι πιο συγκεκριμενοποιημένο και είναι γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι όποιοι έχουν πλάνο να καλλιεργήσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους γεωπόνους για να πάρουν συμβουλές και οδηγίες που σε μεγάλες παραγωγές είναι απαραίτητες.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΗΡΟ ΜΥΚΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για καλλιέργεια σε μεγάλο χώρο (π.χ. αποθήκη) και για μεγαλύτερες ποσότητες

Βυθίστε σε νερό μία ακέραιη μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη (Kg. 15 περίπου) χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο.
Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες.
Με ένα μυτερό πάσσαλο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου.
Ξανακλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).
Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.

Για καλλιέργεια σε περιορισμένο χώρο μέσα στο σπίτι (π.χ μπάνιο) και για μικρότερες ποσότητες.

Σε μια λεκάνη η πλαστική μπανιέρα, τοποθετούμε τύρφη ή κομπόστ, με τρόπο ώστε το κέντρο της να είναι ανασηκωμένο. (κατασκευάζουμε δηλαδή ένα σαμάρι).
Σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος, τρυπούμε την επιφάνεια και τοποθετούμε σε κάθε τρύπα 5 – 6 γραμμάρια μυκηλίου.
Σκεπάζουμε την κατασκευή με ένα νάιλον η πλαστικό σάκο. Στην εσωτερική επιφάνεια του νάιλον, μετά από λίγο θα δημιουργηθούν σταγόνες νερού.
Φροντίζουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία 18 – 20 βαθμούς, και όταν οι σταγόνες του νάιλον στεγνώνουν, ποτίζουμε για να διατηρούμε την υγρασία στο 75% περίπου, μέχρι να απλωθεί στη μάζα ένας λευκός μυκητιακός σχηματισμός (περίπου 6 – 7 εβδομάδες).
Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.

Πρακτικές συμβουλές:

Το πιο οικονομικό υπόστρωμα για την καλλιέργεια είναι η μπάλα από άχυρο είτε η μπάλα τύρφης. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και τυποποιημένο υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών ή κομπόστ.
Μετά το τέλος της καλλιέργειας μην πετάτε το υπόστρωμα. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το ρίξετε σε μια γωνιά στον κήπο σας και είναι πιθανό μετά από κάποιο καιρό να αποκτήσετε φαγώσιμα μανιτάρια και στον κήπο σας.

Σας προτείνουμε νόστιμες και εύκολες συνταγές με μανιτάρια:

Μαγειρεύοντας μανιτάρια

Μανιτάρια, νόστιμη συνταγή

Πηγή: aktiovonitsapress.blogspot.com

Φωτογραφίες
Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι πλαστικές σακούλες στη θάλασσα

    Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η σακούλα που αφήσατε να παρασυρθεί από τον αέρα στην παραλία...

  2. Αντιμέτωπη η Ελλάδα με νέα καταδίκη για την Caretta caretta

    Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη θέσπιση καθεστώτος προστασίας της...

  3. Στην Τανάγρα προβλήματα ύδρευσης λόγω Ασωπού

    Χωρίς επαρκή κάλυψη στην ύδρευση παραμένουν αρκετές περιοχές του Δήμου Τανάγρας από τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.Οι...

  4. Το ελληνικό γιαούρτι "φλερτάρουν" Coca Cola και Pepsico

    «Χρυσές» business κάνουν στο εξωτερικό οι εταιρείες που επενδύουν στο ελληνικό γιαούρτι. Μία τέτοια, η Chobani, έχει γίνει...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron