Αρχική » Φυτά

Πως να καλλιεργήσετε το Κρίνο ή Λίλιουμ

Πως να καλλιεργήσετε το Κρίνο ή Λίλιουμ

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)

Τάξη: Λειριώδη (Liliales)

Οικογένεια: Λειριοειδή (Liliaceae)

Γένος: Λείριον (Lilium)

Τo Κρίνo (επιστ. Λείριoν, Lilium) είναι μία μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα.

Τα κρίνα είναι βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού.

Από τα γνωστότερα είδη κρίνου είναι το Λείριον το πάλλευκο (Lilium candidum) που είναι περισσότερο γνωστό ως " κρινάκι της Παναγίας ". Έχει ύψος μέχρι ένα μέτρο και λευκό άνθος. Πολύ εντυπωσιακό ενδημικό είδος της Ελλάδας είναι το Λείριον της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum). Είναι ψηλό φυτό, με ύψος περίπου ένα μέτρο με εντυπωσιακό κίτρινο μεγάλο άνθος. Ανθίζει την περίοδο της άνοιξης και συναντάται μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης.

Πώς να καλλιεργήσετε λίλιουμ.

Τα λίλιουμ αναπτύσσονται εύκολα και προσθέτουν μια ζωηρόχρωμη πινελιά στο τοπίο και στον κήπο. Κάνοντας μια επιλογή από πρώιμους, μεσαίας πρωιμότητας και όψιμης ανθοφορίας βολβούς, μπορείτε να έχετε ανθισμένους κρίνους από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτοί οι ανθεκτικοί βολβοί απαιτούν ελάχιστη φροντίδα. Κάθε ένας από αυτούς έχει την ικανότητα να αναπτυχθεί τελικά, σε μια μεγάλη συστάδα από ανθισμένα στελέχη.

Ποια είναι πραγματικά τα λίλιουμ (Lilium-Lily-Λίλιο-Κρίνο);

Πολλά φυτά που έχουν σαν συνθετικό τού ονόματός τους τη λέξη "lily" στο εξωτερικό (όπως daylily=Ημεροκάλη ή peace lily=Σπαθύφυλλο) δεν είναι στην πραγματικότητα λίλιουμ. Τα πραγματικά λίλιουμ ανήκουν στο γένος Lilium. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λέξη κρίνος που χρησιμοποιείται σε πολλά φυτά. Όμως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο "Κρίνος της Παναγίας" είναι λίλιουμ (Lilium candidum). Τα λίλιουμ αναπτύσσονται από βολβούς που σχηματίζονται από σαρκώδη, επικαλυπτόμενα τμήματα, έχουν σχήμα σκάλας και δεν διαθέτουν εξωτερικό, προστατευτικό κάλυμμα.

Τα πραγματικά κρίνα έχουν σκληρό και δύσκαμπτο μίσχο, με σχετικά στενά φύλλα σαν τιράντες, από την κορυφή μέχρι κάτω. Τα μεγάλα, ελκυστικά λουλούδια τους εμφανίζονται στην άκρη κάθε μίσχου και έχουν σχήμα τρομπέτας, κυπέλλου ή καμπάνας με αντικριστά πέταλα. Μπορεί να γέρνουν προς τα κάτω, να στρέφουν τα κεφάλια τους προς τα έξω ατενίζοντας τον ορίζοντα ή να τα γυρίζουν προς τα πάνω κοιτάζοντας τον ουρανό. Εμφανίζονται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και πολλά απ' αυτά ευωδιάζουν.

Αποφασίζοντας ποιες ποικιλίες λίλιουμ θα φυτέψουμε

Πολλές διαφορετικές ποικιλίες λίλιουμ είναι διαθέσιμες, αλλά δεν αναπτύσσονται όλες, σε όλα τα εδάφη. Διαλέξτε λίλιουμ που είναι σκληραγωγημένα αν ζείτε σε ορεινές ή κρύες περιοχές. Για δοκιμασμένες ποικιλίες λίλιουμ, απευθυνθείτε σε γεωπόνους ή στο Valentine για να μοιραστείτε πληροφορίες που συστήνονται από έμπειρους και εμπειρικούς καλλιεργητές λίλιουμ.

Οι ασιατικοί κρίνοι (Asiatic Lilies) και οι κρίνοι Oriental (Oriental Lilies) είναι οι δύο δημοφιλέστεροι τύποι κρίνων για τους ψυχρούς και μεσαίας θερμοκρασίας κήπους. Οι ασιατικοί κρίνοι είναι αυτοί που αναπτύσσονται πιο εύκολα. Είναι πολύ σκληραγωγημένοι, δεν χρειάζονται υποστήριξη με πασσάλους και δεν είναι ιδιαίτερα ιδιότροποι στο χώμα, εφ' όσον στραγγίζει καλά. Οι κρίνοι Oriental γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς, λόγω των μεγάλων εξωτικών λουλουδιών τους και το βαρύ, γλυκό άρωμά τους. Αναπτύσσονται εύκολα, με την προϋπόθεση ότι το χώμα είναι οργανικό και όξινο και έχει καλή αποστράγγιση, και τους καλύπτετε κάθε φθινόπωρο με στρώμα από σαπισμένα φύλλα για τη συγκράτηση της υγρασίας στο έδαφος.

Όταν αγοράζετε λίλιουμ, ενημερωθείτε για το ύψος του φυτού και την περίοδο ανθοφορίας καθώς επίσης και το χρώμα των λουλουδιών. Την περίοδο ανθοφορίας δείτε άλλους φυτεμένους κήπους με λίλιουμ. Θα είναι ευκολότερο να διαλέξετε λίλιουμ για τον κήπο σας, αφού τα έχετε δει ανθισμένα.

Πού, πότε και πώς φυτεύονται τα λίλιουμ

Οι περισσότεροι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται την άνοιξη ή, αλλά υπάρχουν και λίλιουμ όπως ο παρθενόκρινος (κρίνο της Παναγίας) που φυτεύονται το φθινόπωρο, συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αν βρείτε σκληραγωγημένα λίλουμ, φυτεμένα σε γλάστρα, μπορείτε να τα προσθέσετε στον κήπο σας σε όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Όταν αγοράζετε οι ίδιοι βολβούς, διαλέξτε γερούς, παχουλούς βολβούς, που να διαθέτουν ρίζες. Φυτέψτε τους όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι βολβοί δεν είναι ποτέ εντελώς κοιμώμενοι και γι' αυτό δεν πρέπει να στεγνώσουν πριν φυτευτούν. Βολβοί που παραλαμβάνετε σε δέματα, μετά από τηλεφωνικές αγορές σας ή αγορές μέσω internet είναι καλό να φυτευτούν το συντομότερο, επίσης.

Τα ασιατικά και λίλιουμ και τα oriental αναπτύσσονται καλύτερα στο πλήρες φως του ήλιου. Χρειάζονται έξι με οκτώ ώρες άμεσου ηλιακού φωτός, για να έχουν καλύτερη απόδοση. Στο μειωμένο φωτισμό θα γίνουν πιο ψηλά, πιο αδύνατα και πιο πλαδαρά τα φυτά τους. Ορισμένα υβρίδια όπως τα Martagon (Tiger lilies) έχουν τη δυνατότητά να ανθίσουν καλά, ακόμη και σε πολύ σκιερά μέρη.

Για καλύτερα αποτελέσματα, φυτέψτε λίλιουμ σε ομάδες τριών με πέντε όμοιων βολβών. Αφήστε διάστημα είκοσι με τριάντα πόντους ανάμεσα στους βολβούς και βάλτε κάθε ομάδα σε απόσταση 1 με 1 1/2 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Φυτέψτε τους μικρούς βολβούς λίλιουμ σε βάθος πέντε με δέκα εκατοστά και τους μεγάλους σε βάθος 10 με 15 εκατοστά, μετρώντας από την κορυφή του βολβού. Διαιρέστε και ξαναναφυτέψτε τις μεγάλες συστάδες των βολβών κάθε τρία χρόνια περίπου ή όταν φαίνεται ότι δεν ανθίζουν όπως οι αρχικοί βολβοί.

Ποτέ μην φυτεύετε λίλιουμ σε περιοχές με στεκούμενο νερό ή όπου μαζεύεται νερό μετά τη βροχή. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Προσθέστε πολλές οργανικές ουσίες στο αργιλώδες χώμα για να ανυψώσετε το έδαφος και να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Ενσωματώστε οργανικές ουσίες σε ελαφριά, αμμώδη χώματα για να βοηθήσετε να διατηρηθούν στο επάνω μέρος οι θρεπτικές ουσίες και να το προστατέψετε από την ταχεία ξήρανση.

Πριν από το χειμώνα, καλύψτε τους νεοφυτεμένους βολβούς με ένα στρώμα πάχους 10 - 15 εκατοστά από φύλλα, πριονίδι ή αφράτο χώμα χωρίς ζιζάνια. Αυτό καθυστερεί το πάγωμα του εδάφους και επιτρέπει στις ρίζες να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Το άχυρο ή η κοπριά επίσης, μονώνει το χώμα και προστατεύει τους βολβούς από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες καθυστερούν την εμφάνιση των τρυφερών βλαστών την άνοιξη.

Οι βολβοί που έχουν εγκλιματιστεί είναι εξακριβωμένα σκληραγωγημένοι βολβοί δεν χρειάζονται επιπλέον προστασία το χειμώνα, γιατί η ακόμα και κάλυψη του εδάφους με χιόνι προσφέρει μια μόνωση από την παγωνιά. Παρ' όλα αυτά, και ανάλογα με τα τερτίπια του καιρού, είναι πάντα ασφαλέστερο να εφαρμόσετε κάποιο είδος προστασίας για το χειμώνα. Περιμένετε το Νοέμβριο, που αρχίζει το έδαφος να παγώνει και καλύψτε τότε.

Φροντίδα για τα λίλιουμ

Την άνοιξη, αφήστε την προστατευτική επικάλυψη του χειμώνα στη θέση της, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος του μεγάλου παγετού. Αν οι βλαστοί αναπτύσσονται ανάμεσα στην επικάλυψη, ξεκινήστε να την αφαιρείτε σταδιακά, αλλά αφήστε την κάπου κοντά, ώστε να μπορείτε να τους καλύψετε ξανά, αν παρουσιαστεί μια ανοιξιάτικη δυνατή παγωνιά.

Λιπάνετε το χώμα κάθε άνοιξη με λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο. Τα λιπάσματα βραδείας απορροφήσεως έχουν καλά αποτελέσματα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείτε κάποιο λίπασμα.

Τα λίλιουμ έχουν συνήθως λίγα παράσιτα, αλλά οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να γίνουν απειλή για τους νεαρούς βλαστούς. Οι αφίδες (ψείρες), μικρά έντομα που ρουφούν τους βλαστούς, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια των λουλουδιών. Πλύνετε προσεκτικά τα φυτά που έχουν προσβληθεί, ψεκάζοντας δυνατά νερό με την μάνικα του κήπου για να αφαιρέσετε τις αφίδες.

Ο βοτρύτης, μια μυκητολογική ασθένεια, προκαλεί καφεκόκκινα σημάδια στα φύλλα και είναι συχνά αποτέλεσμα του υγρού καιρού ή του βραδινού ποτίσματος. Όταν ποτίζουμε τη νύχτα, η παραμονή συχνά υγρασίας στα φύλλα, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της επόμενης μέρας και να τα στεγνώσει, ενθαρρύνει τις ασθένειες των φύλλων. Όποτε είναι δυνατόν, ποτίστε νωρίς στην ημέρα ή στη βάση των φυτών καλύτερα, παρά επάνω. Η επαρκής απόσταση μεταξύ των συστάδων των λίλιουμ βοηθάει επίσης στην καλή κυκλοφορία του αέρα και μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Αφαιρέστε τα παλιά λουλούδια που εξασθένισαν, σπάζοντάς τα προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό δεν "σπαταλά" ενέργεια για την παραγωγή σπόρου. Ωστόσο, μην αφαιρείτε βλαστούς ή φύλλα. Θα συνεχίσουν να προφέρουν ενέργεια στο βολβό, όσο ακόμα είναι πράσινα. Αφαιρέστε το παλαιό φύλλωμα στα τέλη του φθινοπώρου ή στην αρχή της άνοιξης, κόβοντας τους νεκρούς μίσχους.

Πηγή: valentine.gr
 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κρίνο ή Λίλιουμ
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Διατροφή και επιστροφή στα θρανία

  Μαυρισμένοι και χορτασμένοι από θάλασσα, βουτιές και καρπούζι έρχεται ο Σεπτέμβρης να μας θυμίσει τις σχολικές μας υποχρεώσεις....

 2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

  Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

 3. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός χωρίς την έγκριση της τρόικας

  Το μεσημέρι  να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο προϋπολογισμός του 2015, χωρίς όμως...

 4. Δημιουργία Βοτανικού κήπου στη Λήμνο

  Ένας «σκουπιδότοπος» στο κέντρο της Μύρινας, πίσω από το Παντελίδειο Παρθεναγωγείο στον Ρωμέικο Γιαλό, χωρίς... καμία χρηματοδότηση, με...

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron